flag-en

Inspiratieblog Intuïtief Ondernemen

Artikelen, video’s, linkjes en citaten

Hoe ik mezelf verloor, terugvond en nooit ben kwijt geweest

In de afgelopen 1,5 jaar is er veel bij mij gebeurd op zakelijk vlak. Ik ben steeds verder van mezelf afgeraakt en toch ook weer niet. Graag deel ik de belangrijkste inzichten van deze zoektocht met je.

De geboorte en dood van de Academie van Intuïtief Coachen

Logo Academie voor Intuïtief Coachen Coachopleidingen Eind 2013 werd ik op een ochtend wakker met het idee om de Academie voor Intuïtief Coachen op te richten. Wow, wat voelde dat goed. Een plek om de opleidingen die ik met Marjolein Berendsen gaf, onder te brengen. Een plek waar ik die opleidingen kon uitbouwen. Meer trainers, meer opleidingen, grotere bedrijven als klant. Een plek waar ik coaches kon helpen zakelijk, professioneel en persoonlijk succesvol te zijn. Zo kon ik bijdragen aan een mooiere wereld. Ik zag het helemaal voor me.

Voortvarend als ik ben, heb ik vrij snel daarna de domeinnaam geclaimd, de handelsnaam geregistreerd, een huisstijl laten ontwerpen en een website gelanceerd. De Academie was een feit.

Vandaag, 21 oktober 2015 heb ik afscheid genomen van de Academie.

De opleidingen zijn niet gegroeid, de andere trainers zijn nooit gekomen. Marjolein heeft besloten zich uitsluitend op haar eigen opleidingen te richten en ik was steeds harder aan het werk, aan het duwen en trekken. Het puur richten op coaches zorgde voor een goede focus. Toch miste ik daarin iets, alleen wist ik niet wat.

Hoe ik van mijn pad afraakte

Terugkijkend merk ik dat ik met de Academie te ver van mijn kernkwaliteiten af ben geraakt. Ondernemen en zakendoen gecombineerd met intuïtie, een systemische manier van kijken en denken aangevuld met een aantal spirituele principes, dat is mijn kernkwaliteit. Daar gaat het om. Het bedrijfskundige was ik in de Academie aan het verliezen. Juist deze combinatie is voor mij uniek. Daarmee kan ik de wereld mooier maken. Dat hoeft niet per sé alleen bij coaches. Daar kan ik veel meer ondernemers mee helpen en ondersteunen!

Intuitief Ondernemen auto Deventer Het interessante is dat ik nooit afscheid heb genomen van intuïtief ondernemen. De website heb ik op een lager pitje gezet, maar ik kon hem niet stoppen. Ook op mijn bedrijfsauto stond (en staat) nog steeds heel groot Intuïtief Ondernemen, moeiteloos succesvol. Iets in mij wist dus nog steeds wat de kern was; waar het om draaide.

En ja, als je verder van jezelf afraakt, dan ga je dat merken in de moeite die het kost om klanten te krijgen en in de energie die je in je bedrijf moet stoppen om het draaiend te houden. Gelukkig ben ik me daar bewust van en heb ik via meditatie en in diverse opstellingen helderheid gekregen over wat de onderliggende oorzaak was van de relatieve stagnatie.

Begin september heb ik veel helderheid gekregen in een organisatieopstelling bij het Bert Hellinger Instituut. Ik had de neiging me klein te houden en op een beperkt speelveld bezig te zijn. Hierin bleef ik trouw aan velen (meer dan ik in eerste instantie dacht) uit mijn familie die ook grote dromen hadden, maar deze niet waar konden maken. Door hen aan te kijken en te zeggen “Jullie niet en daarom ik wel” kon ik de kracht voelen groeien. De representant voor Intuïtief Ondernemen bleef heel dicht bij mij en bij de representant voor mijn levensmissie. Met z’n drieën waren we helemaal klaar om de wijde wereld in te trekken; naar buiten, een veel groter speelveld in.  De Academie en andere plannetjes van mij achter ons latend. Toen ik na afloop alles liet bezinken, zag ik in het weiland een ruiter op een paard vol in galop de weilanden door gaan. Zo voelde ik me ook. In vol galop de wereld in! Ja, zelfs USA is voorbij gekomen. Wie weet. Mijn Engelstalige Facebookpagina is er al.

Mijn ego sputterde nog wel wat tegen. Want hoe kan ik nou iets stoppen waar ik net mee begonnen ben. Zeker als het nog niet succesvol is. Heb ik dan niet gefaald? En stel ik niet veel mensen teleur als ik hier niet mee verder ga? En ik heb er al zoveel in geïnvesteerd. Zonde om dat te laten gaan.
Typische gedachten die mijn ego vaak influistert. Gelukkig was mijn gevoel zo sterk en mijn intuïtie zo duidelijk dat ik de beslissingen heb kunnen nemen die nodig waren. Om te stoppen met de Academie voor Intuïtief Coachen en mijn aandacht volledig te richten op Intuïtief Ondernemen.

Waarom ik mezelf toch niet ben kwijt geraakt

Ben ik mezelf dan echt kwijt geraakt? Was ik van mijn pad af? Zijn die 2 jaar voor niets geweest?

Nee, helemaal niet! Het was essentieel dat ik dit heb meegemaakt. Niet alleen omdat ik weet dat alles een reden heeft en je altijd op je pad bent, wat er ook gebeurt. Nee, ik voel het in alles en merk ook wat het me allemaal heeft gebracht.

In de Academie en in het samenwerken met Marjolein en ook met Paulien van de Put, heb ik veel meer diepgang gevonden in het persoonlijke, psychologische stuk. Door de ontwikkeling die wij als trainers doormaakten, konden we ook de deelnemers aan de opleidingen op een veel dieper niveau begeleiden en laten groeien. Dat had weer effect op ons en zo ging de cirkel door.

Deze diepgang neem ik nu mee in Intuïtief Ondernemen, waar ik het zakelijk en het persoonlijke combineer, waar ik het bedrijfskundige en het systemische, spirituele verbind. Daarom ben ik zeer dankbaar dat ik de afgelopen jaren met mijn bedrijf schijnbaar niet veel ben gegroeid en niet zo succesvol ben geweest als ik had gehoopt, maar dat ik op andere gebieden heel erg ben gegroeid. Dat is ook waarom het lijkt alsof ik van mezelf ben weggeraakt, maar dat in wezen niet zo is geweest. Deze weg was de perfecte weg om nu verder te kunnen!

Nu is het tijd om om de focus weer voor 100% op intuïtief ondernemen te richten. Vandaar dat alle informatie van wat ik doe weer op deze website staat. Vandaar dat ik alle opleidingen en trainingen weer onder heb gebracht in deze website. Vandaar dat ondernemen en zakendoen weer onderdeel is geworden (of gaat worden) van alle opleidingen en trainingen die ik doe.

Het Nieuwe Intuïtief Ondernemen

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”https://www.intuitiefondernemen.nl/mijn-nieuwe-koers/” text=”Lees hier meer over mijn aangepast aanbod” color_override=””]

Ik heb besloten de workshop Intuïtieve Marketing weer in z’n oude vorm aan te bieden. Daar heb ik al zoveel ondernemers mee geholpen, die moet gewoon blijven bestaan. Ook de training Intuïtief Ondernemen van vier avonden blijft bestaan. Daarnaast geef ik met veel plezier de individuele opleiding Intuïtief Ondernemen, waarin jij helemaal op maat leert hoe jij in je bedrijf intuïtief kunt ondernemen en daardoor meer succes kunt hebben met minder moeite.

De opleiding De Magie van Opstellingen Begeleiden zal blijven bestaan en zal zich vooral gaan richten op het toepassen van opstellingen in een zakelijke setting. De basisopleiding zal grotendeels gelijk blijven, omdat een goede basis noodzakelijk is. Er zal meer aandacht zijn voor praktische opstellingsvormen die je direct kunt toepassen. Daarna kun je je verdiepen in het werken met organisatieopstellingen in alle vormen en maten. Ook kun je leren hoe je kunt werken op het grensvlak van persoonlijke en zakelijke groei met opstellingen.

De opleiding BewustZijn & Intuïtie heb ik omgedoopt naar Intuïtief Coachen & Adviseren. Hier zit ook weer de zakelijke kant van coachen en adviseren in. Hij is echt bedoeld voor organisatieadviseurs en -coaches die hun intuïtie meer willen inzetten in het adviseren/coachen en op een intuïtieve manier naar mens en organisatie te willen leren kijken.

Een nieuwe tak is Intuïtief Ondernemen XL. Daarin bied ik grotere bedrijven en organisaties diensten op het gebied van intuïtie en zakendoen. Dit kan variëren van een intuïtieve netwerkbijeenkomst, een workshop intuïtief ondernemen of een organisatieopstelling om naar een organisatievraagstuk te kijken. Inmiddels heb ik met een groep trainers een samenwerkingsverband waardoor ik samen met hen voor nog meer vraagstukken een oplossing kan bieden.

Voor het TrainerCoachCafé is in deze opzet geen plek meer. Het blijft een hele interessante opzet waar volgens mij nog veel vraag naar is. Ik heb de domeinnaam nog en zo’n 2.000 trainers en coaches die de nieuwsbrief ontvangen. Daarnaast heb ik al mijn ervaringen en contacten op het gebied van het organiseren van de TrainerCoachCafé workshops. Degene die interesse heeft om het TrainerCoachCafé over te nemen, nodig ik van harte uit om contact met me op te nemen.

Het voelt helemaal kloppend om op deze weg verder te gaan. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief via het formulier aan de rechterkant en ontvang direct het e-boek “De 5 Elementen om Succesvol Intuïtief te Ondernemen”

Ik ben benieuwd wat jouw ervaring is met van je pad afraken en toch eigenlijk niet.

29 reacties

 1. Hallo Martijn,

  Graag vertel ik mijn ervaring met van mijn pad afraken en toch eigenlijk niet (meer)

  Ruim 2 jaar geleden heb ik mijn diploma sportmasseur gehaald en waar ik rustig thuis wilde beginnen kwam het op mijn pas dat ik een mooie ruimte kon huren en daar (naast mijn vaste baan van 3 1/2 dag) een praktijk kon opstarten. Vol enthousiasme ben ik daarmee gestart en zat vol energie om alles wat daarbij komt kijken te doen. Na een maand of 2 was me al wel duidelijk dat ik dit niet fulltime zou willen doen, omdat ik toch veel behoefte heb om met andere mensen of samen te werken of in ieder geval ideeën te ontwikkel en uit te werken. Daarnaast ontstonden ook lichamelijke klachten zoals klachten aan mijn schouders en knieën. Daarom heb ik in juni besloten, dit ook i.v.m. de opzegtermijn van het huurcontract, niet door te gaan met huren maar weer van huis uit te gaan werken. Dit geeft zo’n rust, ik moet nog wel tot en met januari 2016 huren, maar het gaf meteen weer ruimte voor nieuwe ideeën en hoewel ik die nog niet helemaal duidelijk heb, kan ik daar nu rustig naartoe gaan werken en het kan best zijn dat het straks helemaal niets meer met massages van doen heeft en dat dit gewoon de aanzet is geweest voor iets anders.
  Iemand vroeg aan mij of het ook voelde alsof ik een stap terug had gedaan of dat het voelde als falen en ik kan volmondig zeggen, nee, het voelt als een stap opzij zetten en van daaruit weer verder gaan. Ik had dit absoluut niet willen missen, ik heb zo ontzettend veel geleerd. Als ik thuis was gestart had ik nooit zoveel kunnen masseren, ik heb geleerd mijn pr te doen, dingen te ontwerpen, het contact met de klanten en mede-ondernemers. Ik heb geleerd om mensen aan te raken, maar ook te genieten van het aangeraakt worden, door mezelf ook te laten masseren. Verder heel erg met mijn persoonlijke ontwikkeling bezig geweest, waaruit bijvoorbeeld weer mooie nieuwe vriendschappen ontstaan.
  Dus ja ik raak van het oorspronkelijke pad af en ik weet ook nog niet hoe mijn pad verder gaat lopen, maar wel dat het iets zal blijven met van betekenis zijn voor anderen en ondertussen probeer ik te genieten van het pad waarop ik nu loop, neem af en toe een zijweg en zal van daaruit mijn pad wel weer vinden.

  Lieve groet Erna

 2. Hallo Martijn,
  Van harte gefeliciteerd met de keuze die je hebt gemaakt!
  Het is mooi om te zien dat je de ervaringen van de afgelopen 2 jaar gewoon weer meeneemt in Intuïtief Ondernemen.
  Prima om even een zijpad in te gaan en te zien wat dat je brengt, toch?
  Veel succes en plezier!
  Hartelijke groet,
  Ronald

 3. Ha lieve Martijn,

  Je openheid raakt me, de stappen die je zet, verandert of juist behoudt klinken goed…. klinken naar jóu!
  En ik ben zelf heeel blij dat ik wél de opleiding voor intuïtief coachen bij jou en Marjolein heb kunnen volgen.
  Tegelijk ben ik ondernemer dus er blijven gelukkig mogeiijkheden om met je in contact te blijven en dat vind ik heel fijn!
  Want ik vind je een bijzonder mens met een groot hart en groot vermogen je intuïtie te volgen. Dat klopt alleen al door het feit dat je zo snel bijstuurt!!
  Ik hoop dat nog vele mensen van jou mogen genieten en DOOR jou weer meer van hun eigen leven en werkzaamheden kunnen genieten… maar vooral: dat JIJ geniet van wat je doet, want dat gun ik je ontzettend en daarbij ben je dan op z’n sterkst!

  Warme groet
  Annelyn

 4. Hoi Martijn,
  Wat een grote bevrijding spreekt uit je verhaal. Mooi en persoonlijk beschreven.
  Jouw verhaal kan anderen ook weer op of van het pad brengen!

 5. Hoi Martijn,
  Wat ik het fijnste vind wat je verteld, is dat je open blijft staan voor je eigen ontwikkeling. Zolang je dat doet, blijf je trouw aan jezelf. En kun je groeien in wie je bent.
  Ik merk nu al, nu ik net (opnieuw) ben begonnen met Innertrans, dat er soms al door mij heen gaat, misschien moet ik wel niet die workshop geven. Ik weet nog niet of dat stemmetje, mijn superego, er is om mij te treiteren of om mij te wijzen op iets anders. Ik ga het merken de komende tijd. Want tijd geven aan mezelf geeft antwoorden.
  Oja, ik ga je nog mailen voor een afspraak!
  Hartengroeten,
  Margot

 6. Heel fijn om dit te lezen, omdat het zo herkenbaar is. Ook ik worstel met mijn pad en tegelijkertijd is het een kwestie van durven vertrouwen op dat het pad zich voor je ontvouwt. dat je al aan het lopen bent. Ik merk dat ik mezelf te klein houdt zonder dat het nodig is. En daarom ben ik nu met een project bezig (namelijk het opzetten en redigeren van een blad dat in de woonwijk waar ik woon gaat uitkomen) dat in eerste instantie totaal niet bij me leek te passen. Het hield me in zijn greep, totdat ik ontdekte dat het een onderdeel van mijn pad is. Dat ik dit doe om verder te leren en te ontdekken en nu weet ik zeker dat het mij iets brengt waardoor ik straks nog weer dichter vanuit mijn hart dingen kan doen. dat ik niet langer onzeker hoef te zijn. Maar dat het aanwezig zijn vanuit wie ik ben en wat ik doe het verschil maakt in dit leven. Dit klinkt wat zwaar, maar zo is het niet bedoeld. En daar waar de worsteling eerst ziekmakend leek, is het nu een bevrijding en een herontdekken van mijn creativiteit en verbindingskwaliteiten en levert het mij energie op. En dat maakt mij zo blij. Rowien

 7. Hoi Martijn,
  Wat dapper van je om te stoppen en wat inspirerend om je verhaal te lezen. Ik ben na twee jaar met mijn eigen onderneming gestopt en nu voel ik me verdwaald. Daarom is het erg helpend te lezen dat je nooit van je pad kunt afraken en het gedicht vanuit de Tao van Poeh helpt ook om het zo te voelen. Ik solliciteer op allerlei functies, waarvan ik van sommigen lichtelijk droevig word en andere vacatures me juist energie geven. Ik weet dat ik me het beste blijf richten op de vacatures die me energie geven, en tegelijk: komt er wel een functie op mijn pad die ik uit pure ‘wanhoop’ – ‘dan heb ik in elk geval een baan’ – aanneem, dan zal dat vast ook bij mijn pad horen en me linksom of rechtsom weer ergens anders brengen.

  Alle goeds gewenst met Intuïtief Ondernemen.

 8. Hoi Martijn,
  Mooi verhaal en fijn dat je het met ‘ons’ hebt gedeeld. Het lijkt alsof er een planeet in je horoscoop ‘retrograde’ heeft gelopen, astrologisch gesproken. Dan lijkt het net alsof een planeet in zijn baan ‘achteruit’ loopt vanuit het aardepunt bekeken. Na een bepaalde omlooptijd gaat hij weer direct lopen, dan loopt hij weer gelijk met zijn baan. Die omlooptijd is per planeet verschillend. Zo’n innerlijke beweging maken mensen ook mee. Dan lijkt het net alsof de innerlijke en de uiterlijke wereld tegengesteld aan elkaar draaien, dat er geen vooruitgang is en toch is die er wel. Een fase in het transformatieproces die velen van ons wel zullen herkennen. Fijn om te zien dat jij je eigen ‘talk walkt’, dat je laat zien hoe jij intuitief ondernemen toepast op jezelf. Dat noem ik congruent zijn. Bedankt hiervoor.
  Groetjes, Edite

 9. Martijn, ik vind het geweldig om te lezen hoe jouw persoonlijke proces en pad is gelopen. Je stelt je zo ontzettend open en kwetsbaar op en daarmee zo krachtig dat je het vertrouwen wint van ondernemers om met jou in zee te gaan. Heel mooi en inspirerend en heel fijn dat je dit op deze manier deelt met ons.
  Ga hier alsjeblieft mee door…….

 10. Hoi Martijn,
  Proficiat met de beslissing
  dit is precies wat ik bedoelde toen ik bij jou die training gedaan heb. (1,5 jaar terug of zo)
  je omschrijft het met veel meer woorden, maar dat is wat ik je teruggaf met korte tekst
  blij dat je er voor gaat suc6 en good luck het gaat je lukken!
  Henriëtte koks http://www.delevensbron.org

 11. November 2015: Truth or dare | Coaching nodig? De onafhankelijke zoeksite voor coaching | Coaching voor mij | Coaches zoeken - vindt online de geschikte coach voor u! | Begeleiding bij verandering nodig? Coachloper schreef:

  […] laatst zag ik ook zo’n prachtig blog van Martijn Meima. Over hoe hij zichzelf verloor, terugvond en eigenlijk nooit is kwijt […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *