Leer in 6 dagen opstellingen begeleiden

 • Wil je de vaardigheden ontwikkelen om in een zakelijke context opstellingen te begeleiden?
 • Wil je direct aan de slag kunnen met praktische opstellingsvormen?
 • Wil jij leren hoe je opstellingen en systemisch werken in jouw dagelijkse werk en leven kunt inzetten?
 • Wil je op een intuïtieve manier leren begeleiden?
 • Wil je vooral zelf aan de slag om het te leren?
 • Wil jij de (energetische) onderstroom bij bedrijven en mensen zichtbaar maken?
 • Wil je tegelijkertijd ook persoonlijk groeien en jezelf vrijer maken?

Dan is deze opleiding iets voor jou.[/fancy-ul]

Opleiding Opstellingen Begeleiden, Martijn Meima

Vlieguren maken is essentieel

Tijdens deze opleiding opstellingen begeleiden ga je vooral heel veel zelf aan de slag. Het goed leren begeleiden van opstellingen vraagt om vlieguren maken; oefenen, oefenen, oefenen. Daarom heb ik gekozen voor een aanpak waarin je zelf veel opstellingen zult begeleiden. Eerst kleine praktishe opstellingsvormen en grotere opstellingen onder begeleiding en later steeds meer zelfstandig met de mogelijkheid begeleiding in te schakelen.Daarnaast zul je ook de theorie van systemisch werk leren, waardoor je de intuïtieve interventies kunt ondersteunen door theoretische kennis.

Door intuïtie leidend te maken krijg je altijd het beste resultaat

Het begeleiden van opstellingen vraagt om de optimale inzet van je intuïtie, het afstemmen op de energie van het veld en het volgen van het ritme van de representanten en het hele systeem. Daarom is er in deze systemische coachopleiding veel aandacht voor het intuïtief begeleiden van opstellingen. Je gaat daardoor steeds meer vertrouwen op je intuïtie en ontdekken hoe je de signalen kunt gebruiken om een opstelling te laten stromen. Mijn ervaring is dat de resultaten van de opstelling dan altijd precies het juiste zijn en perfect passend bij het bewustzijnsniveau van de vraagsteller.

Jij geeft de opleiding mede vorm

Eind 2016 heb ik besloten om de vaste vorm van de opleiding los te laten. Ik geloof er heel erg in dat een opleiding een gezamenlijke reis is. Iedereen levert daaraan een bijdrage en haalt daar wat uit. Als reisleider zie ik het als mijn taak om de kaders te bepalen, jouw energie en wensen te volgen en de opleiding zo vorm te geven dat hij past bij dat wat de groep nodig heeft.

Dat betekent dat de data van de opleiding niet van te voren vast staan. Het staat ook niet vast of we in blokken van 2 dagen trainen of juist niet, of we op zaterdag trainen, of niet. Dat wordt bepaald door de groep.

De basis van de opleiding staat natuurlijk wel vast. In deze opleiding leer jij de basis voor het begeleiden van opstellingen in een zakelijke context. Daarbij leer je 1-op-1 opstellingen begeleiden en opstellingen in groepen begeleiden.

De accenten van de opleiding worden ook mede door jou bepaald. Als jij de opstellingen in een specifiek vakgebied wil inzetten, ga ik kijken hoe ik jou daarbij kan ondersteunen. Wil je vooral praktische werkvormen of juist een manier van werken waarbij alles open is? Samen gaan we kijken welke onderwerpen en werkvormen de nadruk zullen krijgen. De ervaring leert dat er altijd een goede mix is voor alle deelnemers.
Uiteindelijk ben ik degene die de knoop doorhakt. Dat mag je van de (reis)leider verwachten.

Op het tabblad inhoud vind je meer informatie over de onderwerpen, aandachtsgebieden en opstellingsvormen die aan bod kunnen komen.

Waarom opstellingen leren begeleiden?

Het gebruik van opstellingen geeft je als (business)coach, adviseur, manager of P&O-er een zeer krachtig instrument in handen. Waar een rationele aanpak niet meer werkt, of niet het volledige speelveld betrekt, zorgen organisatieopstellingen (en andere soorten opstellingen) ervoor dat direct de kern van het probleem helder wordt. Bovendien komt de informatie niet alleen in het hoofd binnen, maar raakt het de betrokkenen op een diepere laag. Hierdoor kunnen opstellingen veranderingen en oplossingen in gang zetten die anders niet realiseerbaar zouden zijn. Bovendien zijn opstellingen een zeer efficiënt middel, omdat ze in een korte tijd inzicht geven in zeer complexe vraagstukken.

Martijn Meima leiderschap
[/tab]

Opleiding om opstellingen te begeleiden in een zakelijke context

6 dagen

OpstellingIn deze opleiding ga je ontdekken hoe jij opstellingen in kunt zetten in jouw werk. Ook ontwikkel je jezelf als begeleider en creëer je meer vrijheid. De inhoud wordt in afstemming met de groep vormgegeven. De volgende zaken kunnen aan bod komen.

De basis van opstellingen

Familieopstellingen zijn de basis van opstellingen en veelal komen familiepatronen terug in zakelijke opstellingen. Je leert daarom ook de basis van het opstellingenwerk. Je leert de systeemvoorwaarden kennen en herkennen en leert stap voor stap de verschillende fases in een opstelling te begeleiden. Je leert over dynamieken, symptomen en diverse interventietechnieken in opstellingen. De theorie zul je in de aanbevolen literatuur kunnen lezen. Deze vul ik aan met mijn eigen ervaringen en inzichten.

Jouw rol als begeleider

Het is van belang om als opsteller inzicht te hebben in je eigen famliesysteem. Daarom gaan we ook met familieopstellingen werken. Door middel van de diverse systemische oefeningen ontdek je je eigen systeem en hoe dat jouw werk als begeleider en je leven in het algemeen beïnvloedt. Je onderzoekt je patronen en transformeert deze. Daarnaast gaan we in op de rol van een begeleider in het faciliteren van opstellingen. Je gaat al doende ontdekken welke houding dienend is voor het faciliteren van opstellingen. Wat kenmerkt de basishouding en hoe kun jij hier vorm aan geven? Welke do’s en don’ts zijn er en wat betekent dit voor jou.
Ik ga niet proberen om jou precies zo te laten begeleiden als ik dat doe. Ik geloof dat iedereen een eigen manier van begeleiden heeft en die ga je ontdekken.

Opstellingsvormen

Natuurlijk leer je ook hoe je opstellingen kunt inzetten in een zakelijke context. Dit kan zijn in 1-op-1 coaching met iemand of als instrument om een managementteam inzicht te geven in een complex vraagstuk. Ook kun je opstellingen gaan inzetten bij de begeleiding van teams. We gaan werken met opstellingen in groepen, opstellingen met menselijke representanten, vloerankers of tafelopstellingen.
We gaan werken met diverse eenvoudige opstellingsvormen die je direct in de praktijk kunt inzetten. Daarnaast zul je indien dat goed voor je voelt ook al een grotere opstelling gaan begeleiden. Door tussendoor ook te oefenen met de andere deelnemers, doe je vanzelf de ervaring op die nodig is om je het ambacht eigen te maken.
Tijdens de opleiding kun je zelf gaan ontdekken welke opstellingsvormen bij jou passen. Daarnaast kun je ook gaan experimenteren met het ontwikkelen van eigen vormen. In de leeromgeving kun je veilig oefenen en krijg je feedback op wat werkt en wat beter kan.

Systemische kijk op organisaties

Ook zal er aandacht zijn voor organisatieopstellingen en een systemische kijk op organisaties en het samenwerken van mensen. Uit het begeleiden van organisatieopstellingen is heel veel kennis opgedaan over hoe organisaties ten diepste werken. Ook hebben ze inzicht opgeleverd over het functioneren van mensen. In de aanbevolen literatuur kun je hier veel over lezen. Dit zal ik aanvullen met mijn kennis en ervaring. Hierdoor kun je ook zonder de directe inzet van opstellingen al op een diepere laag naar mens en organisatie kijken.

Intuïtie

Deze opleiding leert je om op een intuïtieve manier opstellingen te begeleiden. Je gaat geen stappenplan leren dat je kunt uitvoeren. Je leert je fenomenologisch waarnemen en de energie van de opstelling waar te nemen. Je ontwikkelt je intuïtieve vermogens en zet deze in om de juiste interventies te doen. Hierbij is er ook aandacht voor het (energetisch) voorbereiden van een opstelling, goed voor jezelf zorgen en leer je de signalen van je intuïtie beter waarnemen en ernaar handelen.

Na de opleiding van 6 dagen:

 • Weet je wanneer je opstellingen het beste in kunt zetten in een zakelijke context
 • Heb je verschillende opstellingswerkvormen ervaren (zoals bordopstellingen, opstellingen met grondankers en opstellingen met representanten)
 • Weet je wanneer welk soort opstelling passend is om in te zetten
 • Heb je een systemische kijk ontwikkeld op mensen en organisaties
 • Heb je ontdekt hoe je jouw intuïtie kunt gebruiken in het werken met opstellingen en heb je die verder ontwikkeld
 • Heb je blokkades en belemmeringen in jezelf getransformeerd waardoor je meer vrijheid ervaart
 • Heb je zelf diverse opstellingen begeleid
 • Kun je opstellingen begeleiden in een 1-op-1 setting en met representanten
 • Herken je de dynamieken die kunnen spelen
 • Weet je hoe je diverse interventies in een opstelling kunt toepassen

Coaching

Tussen de opleidingsdagen door kan het zinvol zijn om een bepaald thema of vraag in 1-op-1 coaching aan te pakken. Hiervoor bied ik de mogelijkheid om een coachingssessie in te plannen.

Jarenlange ervaring en passie staan voor je klaar

In 2013 heb ik deze opleiding voor het eerst gegeven met Marjolein Berendsen met wie ik hem ook heb ontwikkeld. In de afgelopen jaren heeft deze opleiding zich ontwikkeld tot wat het nu is.

In 2008 heb ik de opleiding “Coach-Inn Systemen” afgerond bij Nienke Binkhorst in Amersfoort. Heel blij ben ik met wat zij me heeft bijgebracht over het begeleiden van opstellingen. Ik merkte meteen dat het begeleiden van opstellingen heel goed bij me paste. Het voelde direct heel natuurlijk voor me.

Ik gebruik bijna dagelijks verschillende vormen van opstellingen en systemisch werk. In 1-op-1 coaching, in teams, kleine groepen en grote groepen (100 man). Iedere keer weer ben ik verwonderd over de resultaten die het oplevert en de diepgaande transformaties die ingezet worden.

Marjolein over Martijn: “Martijn heb ik leren kennen als een zeer intuïtieve zachte man met een hele enthousiaste, open en vrolijke houding. Hij heeft het talent om rechtstreeks de vinger op de zere plek te leggen. Het mooie bij hem is dat juist door zijn gevoel voor humor en luchtigheid, je gelijk een niveau dieper komt en je snel bereid bent je leerpunten aan te pakken.”

Intuïtief Ondernemen, buitenverblijf de Wijte
Intuïtief Ondernemen, buitenverblijf de Wijte

Locatie

De opleiding vindt plaats op het Buitenverblijf De Wijte, Harfsensesteeg 8 in Eefde. De ruimte daar is erg mooi en met een prachtige, rustige energie.

Hij is wat minder goed met het OV bereikbaar. De ervaring leert dat daar altijd een mouw aan te passen is.

Data en tijden

De trainingstijden zijn van 9.45 tot 16.30 uur. Vanaf 9.30 uur ben je welkom voor koffie/thee en wat lekkers.

De data worden in overleg met de groep vastgesteld. Zodra er voldoende deelnemers zijn, stemmen we de data af.

Online materiaal

Je krijgt als deelnemer aan deze opleiding toegang tot het online materiaal. Dit bestaat uit PDF documenten met theorie en oefeningen, MP3 bestanden met visualisaties en meditaties en video’s met uitleg over bepaalde werkvormen. Ook vind je in het materiaal een boekenlijst met aanbevolen boeken. Je kunt al het materiaal downloaden en voor eigen gebruik om je computer, tablet of smart phone zetten.

Investering in jezelf en je klanten

Met deze opleiding maak je een grote stap in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dat merk jezelf en dat gaan je klanten merken.

De investering in jezelf, je bedrijf en je klanten is 1.197 euro.
Betaalt je werkgever, dan zijn de kosten 1.497 euro.

Deze prijs is excl BTW en inclusief 6 dagentraining, luxe, vegetarische lunches, begeleiding en toegang tot het online studiemateriaal.
Betaling in (maandelijkse) termijnen is mogelijk. Hiervoor vraag ik 5% administratiekosten.

Inmiddels heb ik de opleiding al een aantal keren gegeven. Hieronder zie je de ervaringen van deelnemers, zodat je kunt bepalen of deze opleiding ook wat voor jou is.

“Ik heb de module Organisatieopstellingen bij Martijn gedaan. In drie afzonderlijke dagen neemt hij je mee op reis door het land van de Opstellingen en verbindt hij jou met jezelf, de ander en de Opstelling.
Onuitgesproken woorden en gedachtes krijgen een spreekstoel en het wordt steeds duidelijker waar het over gaat. Hoe mooi om dit te mogen leren en ervaren. Hoe fijn is het om echt inzicht te krijgen én om dan vervolgens naar een balans toe te werken. Een aanrader!”
– Marjan Tabak, eigenaar Beide Benen op de Grond

“In de opleiding heb ik geleerd om vanuit mijn essentie opstellingen te begeleiden. Vanuit mijn hart kan ik bewegingen in gang zetten die voor de cliënt op dat moment van belang zijn. Door de warme, veilige en ook humoristische begeleiding van Martijn en Marjolein kon ik me helemaal openstellen en met volle overgave het leerproces aangaan. Dank jullie wel!”
– Aukje Steenhuizen, eigenaar Het Luchtkasteel

“Waarom gaat het ene project bijna vanzelf en loopt het andere om ‘onverklaarbare’ redenen vast? Martijn en Marjolein leren je deze redenen te zien, te ervaren én te transformeren. Zij weten de sfeer in de groep goed neer te zetten waardoor je met intuïtie, humor en lichtheid heel diepgaande processen boven tafel krijgt. De opleiding Magie van Systemisch Werken leert je hoe je met opstellingen projecten, organisaties, teams, families, keuzes en levens weer vooruit kunt laten komen. Zo krijg je meer voor elkaar!”
– Claar Grooten, eigenaar Claartekracht

“Voor mij was de keuze om de basismodule van de opleiding “De Magie van Systemisch Werken”te volgen een vanuit nieuwsgierigheid en de wens om meer contact te maken met mijn intuïtie. De opleiding biedt hier veel mogelijkheden toe. De meditaties, rust en helderheid zorgen voor een sfeer waarin ”het lege midden” ook daadwerkelijk centraal staat. De eerste dag was vooral kort doen, een praktisch voorbeeld en theorie. Op dag 2 en 3 heb ik echt de werking en kracht van verschillende soorten opstellingen mogen ervaren als opsteller en vraagsteller. Het is enorm boeiend hoeveel er te voelen is, te ontdekken en hoe de opstelling je inzicht geeft in je eigen handelen. Marjolein en Martijn vormen een warm team dat adequaat met veel kennis van zaken en gevoel voor jou als persoon je vragen beantwoordt of even net een draai of inzicht aan de opstelling geeft om deze zo echt binnen te laten komen. Ze voelen en zien het gewoon! En wat mij betreft….de basis voor het vertrouwen in mijn intuïtie is gelegd na deze opleiding en deze mag ik nu vooral nog meer laten ervaren door te doen en kilometers te maken. Ik heb genoten van de basiscursus en hoop jullie in de toekomst weer tegen te komen of dit nu bij het vervolg van de opstellingen is of een van de andere opleidingen. Bedankt!”
– Yvonne Vruggink, eigenaar Yin Fotografie

“Eind 2013 en begin 2014 heb ik onderdelen uit de opleiding “De Magie van Systemisch Werken” gevolgd. Op deze geweldige locatie met gedreven, ontspannen, intuïtieve en creatieve coaches die elkaar mooi aanvullen heb ik ervaring opgedaan om het opstellingswerk op diverse manieren te begeleiden; zowel groepsgewijs als individueel. Vooral de creatieve en intuïtieve werkvormen waarbij gebruik werd gemaakt van meditatie, visualisatie, inzichtkaarten, tekenopdrachten, stenen e.d. sprak mij zeer aan en werken goed om op diverse manieren meer inzicht te verkrijgen in dat wat aan de orde mag komen. Kan de opleiding van harte aanbevelen omdat de opzet breed is, je kennismaakt met verschillende interventies en tevens heb ik het als zeer prettig ervaren dat ik een opleiding op maat kon volgen zodat het aansloot bij mijn behoefte en mijn eerder opgedane kennis m.b.t. het werken met opstellingen.
– Lucy Weenink, coaching en begeleiding bij praktijk LucyWeenink en kunstenaar bij AL Ziende Scheppend

[/tabbed_section][/vc_column][/vc_row]

Kennismaken? Dat kan!

Om kennis te maken met mijn manier van opstellingen begeleiden, kun je een keer deelnemen aan een Workshop Organisatieopstellingen of een van mijn andere workshops.

Als je wilt , kunnen we een telefonische of fysieke afspraak maken om te onderzoeken of deze opleiding op dit moment wat voor je is.

Tenslotte kun je een webinar bekijken dat ik heb gegeven waarin ik veel vertel over het zelf begeleiden van opstellingen en je direct een oefening doet die je veel meer inzicht geeft.

Prijs, locatie en uitgebreide informatie

Bovenaan de pagina zie je diverse tabbladen. Hier vind je veel meer informatie over de inhoud, praktische informatie en de prijs.

Aantal deelnemers

Minimum: 6
Maximum: 12

9
aantal deelnemers

Eerstvolgende datum start opleiding

De trainingsdagen voor de volgende groep zijn:

 • 27 maart (1 week later dan eerder gecommuniceerd!)
 • 17 april
 • 15 mei
 • 5 juni
 • 28 juni
 • Nog te bepalen datum (wordt op de eerste trainingsdag afgestemd)

Internationale training Facilitating Business Constellations

Regelmatig geef ik deze opleiding in het Engels voor mijn internationale klanten. Hieraan kun je ook meedoen. Kijk op mijn Engelstalige website naar de training Faclitating Business Constellations voor de mogelijkheden.

Magie Verdiepingsdagen voor ervaren opstellers

Heb je al een opleiding gevolgd en/of ben je al ervaren in het begeleiden van opstellingen, dan zijn de Magie Verdiepingsdagen wat voor jou. Kijk hiervoor op de pagina met meer informatie over deze 2-daagse verdieping in het begeleiden van familie- en organisatieopstellingen.

Aanmelden

Voor de opleiding De Magie van Opstellingen Begeleiden meld je eenvoudig aan door onderstaand formulier in te vullen. Zodra een minimum aantal deelnemers bereikt is, gaan we met elkaar de data prikken. Daarna beslis je definitief of je mee wilt doen.

Als de data al geprikt zijn voordat je je hebt aangemeld, dan is je aanmelding meteen definitief.

Vervolgens ontvang je een factuur. Na betaling van de factuur is je inschrijving definitief. Op deze opleiding zijn de algemene voorwaarden van Intuïtief Ondernemen van toepassing. Door je in te schrijven ga je akkoord met deze voorwaarden.

Ja, ik doe mee met de Magie van Opstellingen Begeleiden

 • Factuurgegevens

 • Opleidingsinformatie

 • Aanmelden