Hoe je succesvol kunt ondernemen met minder moeite, de kracht van intuïtief ondernemen

Wat alle ondernemers moeten weten over de inzet van intuïtie en het nieuwe ondernemen in de 21e eeuw

Ontvang het gratis e-boek “De 5 Elementen om Succesvol Intuïtief te Ondernemen”

Als ondernemer, bedrijfskundige en coach, maar vooral als mens wil ik graag iets met je delen over intuïtie, ondernemen, succesvol zakendoen, oftewel intuïtief ondernemen. Het gaat over hoe ik heb ontdekt dat intuïtie onmisbaar is bij ondernemerschap en sterker nog hoe alle theorieën en visies die we vaak horen van de wijze dames en heren meestal niet kloppen.

LET OP: Ik ben bezig om mijn e-boek om te zetten naar een gratis minicursus “In 5 Stappen Succesvol Intuïtief Ondernemen”. Schrijf je in via onderstaand formulier en je krijgt bericht zodra de cursus online staat.

Hoe ik ontdekte dat de managementtheorieën niet altijd werkten

Als bedrijfskundige ben ik opgeleid aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Daar heb ik heel veel geleerd over management, bedrijfsprocessen, juridische zaken en ondernemen. Toen ik in 1998 begon met het adviseren en coachen van bedrijven, had ik veel aan die kennis. Toch ging ik steeds meer merken dat de modellen en theorieën die ik had geleerd niet zaligmakend waren. Sterker nog, vaak waren ze moeilijk in de praktijk te brengen, zeker in het MKB.

Neem bijvoorbeeld Porter met zijn marketingtheorieën. Ik merkte dat er bedrijven waren die deze theorie heel goed in de praktijk brachten, maar toch niet genoeg klanten hadden en bedrijven die de theorie niet eens kenden of gebruikten, toch heel succesvol waren.

Daarover gaat intuïtief ondernemen. Langzamerhand kwam ik erachter dat het de mensen zijn die een organisatie tot succes maken. Tegelijkertijd ontdekte ik dat wij mensen helemaal niet rationele wezens zijn die in structuren en modellen te vatten zijn. Ik leerde mijn eigen intuïtie verder ontwikkelen en merkte hoe hoe het loslaten van alle dogma’s, overtuigingen en ‘regels’ over ondernemerschap mij veel verder brachten.

Wat mij als ondernemer geholpen heeft om succesvol te zijn

Toen ik in 2007 voor mezelf begon, heb ik me daarom ook weinig aangetrokken van alle do’s en dont’s over het starten van een bedrijf. Ik had een passie en wist/voelde dat ik daar mijn brood mee kon verdienen. Mijn angst voor te weinig geld zorgde er nog voor dat ik een kleine berekening op de achterkant van een bierviltje maakte van het aantal coachgesprekken dat ik in de week moest maken. Maar verder begon ik helemaal zonder plan, noem het intuïtief ondernemen.

Steeds meer ontdekte ik (en ontdek ik nog steeds) dat ondernemerschap niet gaat over hard werken, vechten voor klanten en controle houden over je financiën. Dit is ons aangeleerd en wordt nog steeds door het overgrote meerderheid in de maatschappij aanbevolen. Dit levert echter stress, ontevredenheid en angst op. Niet echt fijn als je een bedrijf groot wil maken. Natuurlijk kan het wel. Dan werk je hard, krijg je veel tegenslag en weerstand, gebruik je je wilskracht en blijf je vechten.

Waarom deze tijd vraagt om intuïtief ondernemen

Maar het kan ook anders …

Zoals je merkt, gaat de tijd steeds sneller. Natuurlijk niet letterlijk, maar het lijkt alsof alles veel sneller gaat dan een paar jaar geleden. Volgens mij is dat ook zo. De intensiteit van de tijd neemt toe. Dit zorgt ervoor dat je geen tijd meer hebt om allerlei onderzoeken te doen, modellen uit te werken, of plannen te schrijven. Je moet NU handelen. Dat kennen we als ondernemer maar al te goed. We zijn gewend om intuïtief te beslissen en te handelen. Maar we hebben tegelijkertijd het gevoel dat we iets niet goed doen. Dat we wat meer zouden moeten leren om volgens de bedrijfskundige principes te handelen en denken. Maar niks is minder waar. Deze tijd vraagt om ondernemerschap waarbij je de controle loslaat. Waarbij je meegaat in de flow en werkt vanuit een basis vertrouwen in andere mensen en in de overvloed in het leven in het algemeen en het zakenleven in het bijzonder. Deze tijd vraagt om ondernemers die hun hart volgen en intuïtief stappen zetten zonder uit te kunnen leggen waarom. Deze tijd vraagt ook om ondernemers die een helder doel hebben en dit vervolgens weer loslaten, omdat ze vertrouwen op de schijnbare toevalligheden die hun als vanzelf naar dat doel brengen.

Ondernemen kan makkelijker, sneller en plezieriger

Dit betekent wel dat je echt contact met je intuïtie moet hebben en dat is niet altijd makkelijk. We hebben geleerd onze intuïtie te wantrouwen, af te sluiten of te negeren. Deze tijd vraagt om weer te vertrouwen op deze krachtige bron in jezelf en in anderen. Op die manier kun je namelijk veel meer doen in een kortere tijd. Je kunt veel sneller beslissingen nemen en het kost je veel minder energie. Dus weg die 60-80 urige werkweken. Weg ‘even geen tijd voor je gezin’. Weg ‘ondernemers moeten nu eenmaal hard werken’. Allemaal overtuigingen uit het Industriële tijdperk.

Welkom in de 21e eeuw!

Gratis e-boek “De 5 Elementen om Succesvol Intuïtief te kunnen Ondernemen”

Cover-5-Elementen-600x432

Al mijn ervaring en kennis heb ik gebundeld in het e-boek “De 5 Elementen om Succesvol Intuïtief te kunnen Ondernemen”. Je kunt het aanvragen door onderstaand formulier in te vullen. Je ontvangt dan ook mijn maandelijks e-zine over intuïtie, ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast stuur ik je maandelijks een overzicht van interessante sites, (e-)boeken, workshops en lezingen.

LET OP: Ik ben bezig om mijn e-boek om te zetten naar een gratis minicursus “In 5 Stappen Succesvol Intuïtief Ondernemen”. Schrijf je in via onderstaand formulier en je krijgt bericht zodra de cursus online staat. Je ontvangt het e-boek dus niet meer, omdat dit verouderd is.