flag-en

Inspiratieblog Intuïtief Ondernemen

Artikelen, video’s, linkjes en citaten

11 Jaar ondernemen tip 5: Persoonlijke groei leidt tot bedrijfsgroei

Tip 5 van 11 in het kader van 11 jaar Intuïtief Ondernemen. Deze tip gaat over het feit dat persoonlijke groei belangrijk is om met je bedrijf te kunnen groeien. Dat geldt voor ZZP-ers, eigenaren en managers.

Persoonlijke groei en meer klanten

In de afgelopen 11 jaar en ook daarvoor heb ik gemerkt dat bedrijfsmatige groei eigenlijk altijd gekoppeld is aan persoonlijke groei. Dat zie ik bij mijn klanten en dat zie ik ook in mijn eigen bedrijf. In deze blog deel ik graag een aantal voorbeelden hoe mijn bedrijfsresultaten positief zijn beïnvloed door mijn persoonlijke groei.

Fotograaf Jaap Driest

Tijdens een opstellingsdag bij mijn lerares, Nienke Binkhorst, deed ik een opstelling over de vraag hoe ik relaxter kon zijn over het werven van klanten. De begeleider zette de potentiële klant voor me en die ervoer direct dat ik steun mistte. Toen zette Jeannette Lamme, die mijn opstelling begeleidde mijn vader achter mij. Toen werd het helder. De representant van de potentiële klant zei “Je zoekt hier iets wat je achter je moet vinden”. Toen ik me omdraaide en de representant van mijn vader in de ogen keek werd het helder. Ik deed mijn best om gezien te worden, om goed gevonden te worden door de klant, maar eigenlijk zocht ik dat bij mijn vader. Toen ik dat onderscheid kon maken en kon voelen, werd het werven van klanten een stuk relaxter. Ik hoefde daar niks mee; ik hoefde me niet meer te bewijzen of te zorgen voor goedkeuring. Het waren gewoon ‘maar’ klanten.

Dit was voor mij een hele duidelijk ervaring waarin persoonlijk groei gekoppeld zat aan bedrijfsmatige groei. Door deze opstelling kon ik veel gemakkelijker en met minder moeite klanten werven en kon ik groeien.

Zo binnen zo buiten: persoonlijke groei leidt tot groei in je bedrijf

Persoonlijke groei - Zo binnen zo buiten

Als ondernemer of directeur/eigenaar kom je regelmatig jezelf tegen. Doordat je als ondernemer de volle verantwoordelijkheid hebt en neemt voor je activiteiten, word je als ondernemer directer en soms ook harder geconfronteerd dan medewerkers in loondienst. Je ervaart direct de gevolgen van belemmerende overtuigingen, onderbewuste weerstand en systemische verstrikkingen. Dat is aan de ene kant erg lastig en soms ook best vermoeiend. Aan de andere kant is het heerlijk en ook fijn dat je zelf de sleutel bent tot je succes.

Ook als manager of medewerker ervaar je natuurlijk de gevolgen van persoonlijke blokkades. Het kan echter zijn dat ze niet zo’n effect hebben op je werk of op de resultaten omdat er vaak meer mensen betrokken zijn en je ‘onder de hoede’ van een bedrijf je activiteiten ontplooit.

Mijn tip is om als je belemmeringen tegenkomt in de groei (in welk opzicht dan ook) van je bedrijf, je eerst naar binnen moet kijken. De buitenwereld is een spiegel van je binnenwereld. Als je samenwerkingen telkens mislukken, is het de vraag hoe de verbinding met jezelf is of welke spanning of belemmerend patroon er getriggerd wordt door samenwerking. Merk je dat je niet genoeg geld verdient, onderzoek dan eerst hoe jouw relatie met geld is, in welke mate je kunt ontvangen of wat het risico van succes voor jou is. Moet je hard werken en gaat niks vanzelf, onderzoek dan waar je weerstand tegen biedt en wat je ervan weerhoudt je over te geven of wie je trouw blijft door heel hard te werken voor je geld.

Hoe ik concurrentie ervoer en die in mij zat

Concurrentiestrijd en persoonlijke groei

Een ander voorbeeld uit mijn 11 jaar ondernemerschap is dat ik op een gegeven moment idee had dat ik heel erg aan het concurreren was met een goede collega en iemand met wie ik had samengewerkt (hier heb ik al eerder een blog over geschreven). Dit was een hele rare gewaarwording. Ergens wist ik dat zij niet mijn concurrent was en toch voelde het wel zo. De concurrentie ervoer ik bij een opleiding die gericht was om coaches op te leiden in het intuïtief coachen. Toen ik mij realiseerde dat ik met deze opleiding niet meer helemaal op mijn eigen plek in de markt stond, maar meer op de plek van mijn collega-trainer was gaan staan, zag ik in waarom ik haar als concurrent zag. In deze opleiding was ik de link met het zakendoen, het ondernemen kwijtgeraakt en dat is toch echt de kern van mijn bedrijf. Toen ik dat in zag en mijn diensten ben gaan aanpassen zodat ze weer meer pasten bij wie ik in wezen was en waar mijn bedrijf voor stond en staat, verdween het gevoel van concurrentie. Deze opleiding heb ik nog steeds en is nu gericht op coaches en adviseurs die hun intuïtie willen inzetten bij het begeleiden van mens en organisatie.

Ook dit was persoonlijke groei die leidde tot het verder kunnen groeien met mijn bedrijf. De concurrentie die ik ervoer heb ik onderzocht in mezelf en ook in mijn bedrijf. In die zin is het een combinatie van persoonlijke groei en systemisch naar ondernemen kijken.

Wat lichaamsgerichte persoonlijke groei voor mijn omzet betekende

In 2016 merkte ik dat ik de omzet en winst flink achterbleef bij eerdere jaren. Dit had ik ook wel aan zien komen vanwege een groot project dat afliep. Terwijl ik wist dat het allemaal prima was en dat ik nog steeds genoeg zou verdienen, voelde ik mijn leef enorme angst en stress. Iedere keer als ik nadacht over de volgende maand en me realiseerde dat ik nog niet veel opdrachten had, voelde ik een scheut adrenaline door me heen gaan. Dit maakte dat ik vanuit deze angst beslissingen ging nemen. Ik ging adverteren (wat ik nog nooit had gedaan), ik ging met mensen koffiedrinken waar ik anders nooit mee zou koffiedrinken en ik ging meer pushen in mijn online uitingen terwijl ik weet dat dat niet bij mij past.

Lichaamsgerichte persoonlijke groei Toen besloot ik om dit onder ogen te komen en in een opstelling werd duidelijk dat ik met mijn lichaam aan de slag moest. Direct wist ik bij wie ik moest zijn, René Brons. Ik stuurde hem meteen een berichtje, zodat ik niet meer terug kon, want ik voelde dat het heel spannend zou worden. Bij René heb ik toen een anderhalf uur durende Birth into Being sessie gedaan. Dat was best heftig en er kwam heel veel los. Ik schreeuwde, schudde, trilde en bewoog. Hij masseerde, ‘sloeg’ en nodigde me uit. Ik kwam tot rust, ging voelen en liet los. Het was intens en prachtig. Ik ontdekte dat ik in de baarmoeder de angst van het overlijden van mijn tweelingzus en het verdriet hierover heb gemixt. De (doods)angst die ik voelde bij het idee van te weinig omzet vond zijn oorsprong in de baarmoeder en was daardoor veel heftiger dan paste bij de situatie. Hoewel ik dit moeilijk kan begrijpen, voelde ik dat dit klopte. Er daalde een rust over me en René begeleidde me heel mooi in een ademhalingsoefening om me helemaal met vertrouwen en rust te vullen. De angst was uit mijn lichaam getrild, geschreeuwd en gemasseerd. Tot op heden heb ik deze angst niet meer gevoeld.

Door deze persoonlijke groei, kon ik met mijn bedrijf ook weer groeien. Ik kon weer vanuit vertrouwen mijn intuïtie aanspreken en beslissingen nemen die bij mij en mijn pad pasten. Dit leidde direct tot een flinke boost in mijn omzet. Ik kreeg letterlijk de dag en weken erna mailtjes en telefoontjes met coachvragen, vragen voor workshops en nog meer. Mijn omzet is het jaar daarna verdubbeld en mijn bedrijf heeft een veel stevigere basis gekregen.

Soms vraagt het dus om echt even heel diep te kijken en een stap te nemen die je misschien niet zo leuk vindt. Alles in je zegt wellicht “nee, dit wil ik niet” en toch voel of weet je dat je deze stap moet nemen om verder te komen. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het altijd meevalt. Als je jouw intuïtie volgt en bij de goede begeleider komt, kun je het altijd aan en brengt het je altijd verder.

Waarom samenwerkingen niet goed liepen

Samenwerken en persoonlijke groei

In de afgelopen jaren heb ik nog veel meer voorbeelden van belemmeringen en blokkades die ik tegenkwam die uiteindelijk in mijzelf zaten. Graag deel ik er nog eentje met je omdat deze een andere dimensie bij het ondernemen betrekt. Op een gegeven moment merkte ik dat veel en misschien wel alle samenwerkingen die ik had, stroef liepen of niet werkten. Ik had twee virtuele assistenten gehad die niks voor me hebben gedaan en toen weer zijn gestopt. Ik had twee vrouwen met wie ik samenwerkte en met wie de samenwerking stopte; al dan niet op een vervelende manier. Omdat ik hierin een patroon zag, ben ik naar mijn coach, Nienke Binkhorst, gegaan om hiernaar te kijken. Tijdens een visualisatie die we in de coaching deden, kwam ik terecht in een vorig leven. Dat is altijd wel grappig hoe dat bij mij gaat. Ik ben niet actief met vorige levens bezig, maar toen Nienke vroeg “Is dit verbonden met een vorig leven” kreeg ik direct beelden van mijzelf als vrouw die samen met andere vrouwen aan het werk was voor een baas. Ik voelde dat er iets ergs stond te gebeuren en dat ik de andere vrouwen wilde beschermen. Nienke vroeg me de film door te spoelen. Alle vrouwen waren overleden en ik was alleen over. Dit voelde eigenlijk helemaal niet erg.

Ook dit keer begreep ik niet hoe het zat, maar voelde ik dat er in de samenwerking met deze vrouwen iets van dat vorige leven mee resoneerde. Ik wilde ze redden. Door te ervaren dat het helemaal niet erg was om de vrouwen niet gered te hebben, kon ik dit ook loslaten in de samenwerkingen. Sindsdien voel ik veel beter aan of ik eventuele (vrouwelijke) samenwerkingspartner wil redden, als een herhalend patroon of dat het een samenwerking is die past bij waar ik op dat moment sta met mijn bedrijf. Ik heb ook geen last meer gehad van samenwerkingen die niet goed liepen.

Onderzoek jouw belemmeringen

Met deze voorbeelden hoop ik je een beeld te hebben gegeven van de breedte van het gebied waarin persoonlijke groei kan helpen om je bedrijf te laten groeien. Mijn tip is dus om als het stroef loopt, als je weerstand of moeilijke situaties ervaart, naar binnen te kijken en te onderzoeken welke patronen, overtuigingen en mogelijke verstrikkingen (lichamelijk, emotioneel, mentaal of spiritueel) je belemmeren om met je bedrijf te groeien. Hierin kan ik een rol voor je spelen. Ook heb ik expres de mensen die mij hebben geholpen met een link opgenomen in de tekst. Daarbij kan ik ook Mahatma Revier aanraden als iemand die je kan helpen om persoonlijk te groeien. Voel, kijk, weet wie op dit moment het beste bij jou past. Natuurlijk doe ik hiermee ook mensen tekort die mij in de afgelopen jaren hebben geholpen. Dat neem ik dan maar even voor lief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *