flag-en

Inspiratieblog Intuïtief Ondernemen

Artikelen, video’s, linkjes en citaten

Wie moet je verraden om succesvol te zijn?

In de afgelopen tijd heb ik weer veel opstellingen mogen begeleiden om ondernemers inzicht te geven in wat er nodig is om succesvol te zijn. Ook zelf heb ik een tijdje geleden in een opstelling gezien wat er nodig is om (nog) meer succes te hebben. In deze blog wil ik graag de lessen delen die ik hieruit heb gehaald.

Niet succesvol door loyaal te zijn

Wat ik in deze opstellingen heb gezien is dat de ondernemers onbewust het succes tegenhouden doordat ze loyaal zijn aan hun voorouders (soms tot 7 generaties terug). Ze zijn hierdoor niet zo succesvol als ze zouden kunnen zijn. Ze nemen dingen op zich of herhalen een patroon dat ver voor hun tijd is ontstaan.

Misschien geldt dit ook wel voor jou.

Deze loyaliteit kan over verschillende zaken gaan. Zo kan het zijn dat je voorouders niet succesvol konden zijn vanwege de omstandigheden waarin ze leefden. Ook kan het zijn dat ze wel succes hadden, maar dat ze hieraan ten onder zijn gegaan. Of je voorouders werden uitgestoten vanwege het feit dat ze succesvol waren, of durfden geen succes te hebben omdat ze bang waren dan uitgestoten te worden.

Als dit in jouw familie weg is gestopt, geen plek heeft gekregen of niet zichtbaar mag zijn, dan kan het zomaar zijn dat dit jou onderbewust beïnvloedt. Het kan ook zo zijn dat je onbewust deze last, deze teleurstelling of deze zwaarte met je mee draagt.

Dit uit zich in het feit dat jij met je bedrijf moeite hebt om vooruit te komen, groter te worden, die dingen te doen waar jij blij van wordt of moeiteloos geld te laten stromen. Je merkt dat je hard moet werken en weinig resultaat bereikt of dat je tegenslag na tegenslag tegenkomt. Het kan ook zijn dat je het moeilijk vindt om een eerlijke, goede (vaak hoge) prijs te vragen voor je diensten of producten. Een andere uitingsvorm is dat je blijft hangen in activiteiten die je niet echt verder helpen. Je blijft aan het ‘rommelen’, maar zet niet echt de stap naar groei (op welk gebied dan ook).

Hoe zich dat uitte in twee opstellingen

Organisatieopstelling In mijn opstelling, bijvoorbeeld, had ik de vraag hoe ik Intuïtief Ondernemen en De Academie voor Intuïtief Coachen kon combineren. Ik merkte dat de Academie niet lekker van de grond kwam en dat ik Intuïtief Ondernemen ook niet meer de aandacht gaf, omdat ik al mijn energie wilde richten op de Academie.

In de opstelling werd duidelijk dat er een hele groep voorouders was die niet de stap hebben durven of kunnen nemen om hun passie te leven om echt te doen wat ze van binnen voelden dat ze moesten doen. Hierdoor werd ik ook geremd om er echt voor te gaan.

In een andere opstelling die ik begeleidde was de vraag van de ondernemer welke prijs ze moest vragen voor een opdracht waarvoor ze een offerte moest uitbrengen. We hebben toen verschillende prijzen opgesteld. Op een gegeven moment liep ze voorbij de hoogste prijs en toen stopte ze. Ze keek naar de laagste prijs en voelde zich schuldig. Het was duidelijk dat dit niet ging over de prijs, maar dat deze stond voor een familielid of –leden die niet konden gaan staan voor wat ze waard waren. Hierdoor werd deze ondernemer belemmerd om een juiste prijs te vragen.

Succesvol zijn vraagt om los te komen van deze verstrikking

Wil je hier los van komen en wel succes omarmen en groeien en bloeien met je bedrijf, dan vraagt dit om je te verbinden met je voorouders en tegelijkertijd los te komen van de patronen waarin je verstrikt bent geraakt. Het vraagt van je dat je erkent dat je verbonden bent en dat je hoort bij deze familie. Tegelijkertijd vraagt het erkennen dat je je blijkbaar hebt laten tegenhouden door wat zij hebben meegemaakt. Vervolgens vraagt het om je los te maken hiervan en de last en zwaarte bij hen te laten.

Dit kan echt voelen als verraad. Zeker het kleine kind in je dat ooit onbewust de taak op zich genomen heeft om loyaal te blijven aan deze voorouders zal verraad moeten plegen. Dit kan daarom ook best een heftige stap zijn en tegelijkertijd is het nodig. Het gaat niet om verraad zoals we dat kennen uit de oorlog en liefdesrelaties, terwijl het wel zo kan voelen. Het gaat om loslaten wat niet van jou is en het lot laten bij wie het hoort. Je helpt niemand er mee om het lot van je voorouders bij je te dragen en te herhalen.

Hoe in de opstellingen er meer ruimte kwam voor succes

Toen ik in de opstelling al deze voorouders aankeek en zei “Juist omdat jullie het niet konden, doe ik het wel” ontstond er heel veel ruimte. Ik merkte dat ik op een veel te klein speelveld bezig was geweest en samen met mijn missie en Intuïtief Ondernemen kon ik volle kracht vooruit de buitenwereld in. De Academie voor Intuïtief Coachen bleek, samen met nog wat activiteiten, afleiding te zijn geweest van dat waar het voor mij daadwerkelijk om gaat.

De ondernemer in de opstelling over de prijsstelling creëerde ruimte door te zeggen “Ik ga mijn eigen weg, ook al konden jullie het niet, ik doe het wel!”. Toen kon ze een eerlijke prijs gaan vragen voor haar diensten.

De vraag is “Wie moet jij verraden om succesvol te kunnen zijn?”

Wil je ook onderzoeken hoe dit voor jou werkt? Dan kun je naar één van mijn workshops komen waarin ik met opstellingen werk. Je kunt ook een afspraak maken voor een coachsessie. Daarin werk ik ook met opstellingen.

Wil je zelf leren om dit soort opstellingen te begeleiden? Dan is de opleiding De Magie van Systemisch Werken wat voor jou.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *