Skip to main content

Meer contact met de stem van je intuïtie

By 7 oktober 2016november 30th, 2021Persoonlijk

Iedereen is intuïtief, alleen is het niet altijd stil genoeg om de stem van je intuïtie te horen. In deze video leg ik uit hoe je meer contact krijgt met de stem van je intuïtie.

In ons dagelijks leven is heel veel ruis, lawaai en afleiding. Denk maar aan to do lijstjes, verwachtingen die je hebt, twijfels, lichamelijke gewaarwordingen, dingen die ‘moeten’. Deze leiden je vaak af van de stem van je intuïtie. Dit is niet een schreeuwende stem die je altijd hoort, het is eerder een fluisterend zacht stemmetje. Hiervoor moet je rust en ruimte creëren en stilte om je heen. Voor alle duidelijkheid, ik gebruik hier de metafoor van een stem, maar je hebt verschillende intuïtieve kanalen. Voor jou kan het dus zijn dat je meer werkt met beelden of gevoel in plaats van geluid. Voor deze blog gebruik ik echter de metafoor van een stem. In de video laat ik je ervaren wat er gebeurt als het stiller wordt en wat je daarvoor kunt doen.

Een draai maken om meer rust te creëren

Wil je meer met intuïtie doen, dan vraagt dit om het creëren van meer stilte in je (zaken)leven. Je kunt hierbij denken aan momenten (5-10 minuten) dat je even niks hoeft. Je laat los waar je mee bezig bent en staat open voor je intuïtie. Je kunt wel iets gaan doen, maar niet iets met je hoofd of waarvoor je je dient te concentreren. Ga de was opvouwen, in de tuin zitten, de vaatwasser uitruimen, of maak een ommetje.

Een andere manier is bewust stil zitten en mediteren. Dit hoeft niet heel zwaar en heel lang. Gewoon je ogen sluiten, je aandacht naar binnen richten en je aandacht een paar minuten op je ademhaling richten bijvoorbeeld.

Je kunt ook dat waar je mee bezig bent even laten voor wat het is en er een nachtje over slapen. Je krijgt dan vaak een ander perspectief, je intuïtie heeft dan tijd gehad om informatie te geven en je kunt met een frisse blik weer aan de slag.

Dat is wat ik in de video bedoel met een draai maken, even een ander perspectief creëren, even ruimte creëren, net iets anders gaan staan zodat de stem van je intuïtie meer ruimte krijgt.

Intuïtieve tools om nog meer helderheid te krijgen

Wat voor mij het beste werkt is om intuïtieve tools te gebruiken. Vergelijk het met het aansluiten van de microfoon. Het is een enorm verschil met het geluid zonder microfoon. De microfoon kun je zien als een intuïtieve methode die ervoor zorgt dat de stem van je intuïtie veel duidelijker en helderder wordt. Methodes die ik vaak gebruik zijn (organisatie)opstellingen, visualilsaties, intuïtiekaarten, energiereading, lichaamsgericht energiewerk. Het voert te ver om ze in deze blog allemaal uit te leggen. Het zijn allemaal methodes die je helpen om intuïtieve informatie te verzamelen. Ze helpen je om het lawaai van je ratio en van de omgeving sterkt te verminderen zodat je veel beter kunt ‘horen’ wat de stem van je intuïtie te vertellen heeft.

Heb je interesse om meer te doen met je intuïtie in je werk en in je leven? Dan kan het coachtraject Moeiteloos Ondernemen interessant zijn. Wil je je zuivere intuïtie optimaal in zetten in het begeleiden van mens & organisatie, dan is de opleiding Intuïtief Coachen & Adviseren op je lijf geschreven.

Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact met me op!

Zou je in een reactie willen achterlaten  hoe jij ervoor zorgt dat de ruis verdwijnt en de intuïtieve informatie helderder wordt?

8 Comments

 • Suzanne Reep schreef:

  Prachtige metafoor! Mooie vraagstelling, welke draai kan jij maken om je intuïtie beter te horen.
  Bij mij helpt het om te gaan dansen. Ik doe aan dansconditielessen i.c.m. pilates. Daarbij moet je in het begin vooral goed meetellen. En na een paar lessen geoefend te hebben, krijg je vooral instructies om je hoofd uit te zetten en je lijf te voelen. Na een uur uit m’n hoofd gehaald te zijn, kan ik daarna ook veel beter naar m’n intuïtie luisteren.
  Of ik maak een stiltewandeling. Alleen zien wat je ziet, zonder erover te oordelen. Voelen, ruiken, wat is er allemaal. Uiteindelijk wordt het gras bijna groener naarmate de wandeling duurt. Je gedachtes staat stil en het gevoel staat veel meer aan. Dat is een mooi moment om met jezelf in gesprek te gaan 😉

  • Martijn Meima schreef:

   Suzanne, dat is inderdaad precies wat ik bedoel. Dit soort activiteiten helpen je een ‘draai’ te maken en de stem van je intuïtie duidelijker te horen. Dit is voor iedereen anders, daarom vind ik het leuk om de reacties van verschillende mensen te lezen. Ben benieuwd wat er nog meer komt.

 • Janet schreef:

  Ik ga ook de natuur in en luister, kijk, voel en ruik wat er is. De natuur laat me weer in mijzelf landen.

 • Nicole Binnendijk schreef:

  Een erg mooie video blog, Martijn! Heel illustratief.
  Voor mij werkt mijn intuïtie tijdens het coachen het best als ik de woorden van de ander binnen laat komen en even laat bezinken, zonder dat ik er iets mee doe. Ik wacht als het ware op de weerklank. Vaak komt er dan spontaan een gedachte of een beeld op waardoor inzicht ontstaat in wat er aan de hand is en wat er nodig is.
  Deze momenten van stilte hoeven niet lang te duren. Soms maar een fractie van een seconde. Het verschil is dat ik niet in het denken schiet en van daaruit hard aan het werk ga om met antwoorden te komen. Ik laat de antwoorden ontstaan. Voor mijzelf erg fijn en ontspannen en voor de coachee erg waardevol.

  Om dingen voor mezelf helder te krijgen, werkt het voor mij het best om (bij voorkeur na een lekkere wandeling) in rust te gaan zitten en vanuit ontspanning mijn vraag te formuleren en te wachten wat er in me op komt. Soms is het antwoord zeer verrassend!

  • Martijn Meima schreef:

   Ja, mooi hoe je dat beschrijft. De woorden laten binnenkomen, even bezinken en wachten op de weerklank. Zonder te denken. Dat kan inderdaad heel snel gaan en levert mooie coachgesprekken op! Dank voor het delen.

 • Marjon Tjepkema schreef:

  Hallo Martijn, fijne videoblog die meteen resoneert op waar ik momenteel mee bezig ben. In de individuele coaching bereid ik me momenteel niet meer voor in de zin van oefeningen klaarleggen etc. Wel stem ik mij vooraf en tijdens het hele gesprek af op de coachee en dan gebeuren de mooiste dingen. Alle ingevingen die ik doorkrijg pak ik op en geef ik door. Nu ben ik bezig met het maken van een nieuw programma en af en toe pak ik een meditatie om daar op af te stemmen: ik stel me dan vooraf wel wat vragen zoals welke doelgroep en wat is voor mij de reden dat ik dit wil doen maar laat het vervolgens ook weer los. Ik heb al mooie antwoorden gehad en kom zo verder in het neerzetten van mijn nieuwe programma Slanker met Hartcoherentie (het programma bestaat al maar ik geef er mijn eigen draai aan).

  • Martijn Meima schreef:

   Gaaf hoe dat werkt, Marjon. Ja, de mooiste dingen komen voort uit het niet willen weten en het niet willen bereiken van vooraf gestelde doelen en plannen. Ben benieuwd naar je programma.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.