Skip to main content

Harder werken betekent niet meer resultaat

By 15 november 2016juni 4th, 2021Ondernemerschap

In onze maatschappij heerst een hardnekkig misverstand, namelijk dat als je harder werkt, je meer resultaat krijgt. Maar dat is niet waar!harder-werken-betekent-niet-meer-resultaat

Hoe is dat voor jou? Als ik aan jou vraag wat er gebeurt als je harder gaat werken. Krijg je dan meer resultaat, evenveel of minder?

Ik ben benieuwd naar je antwoord.

Op basis van het kijken naar bedrijven en mensen als een machine, is het logisch dat je verwacht dat als je meer doet, je harder werkt, de machine harder zet, er ook meer uitkomt. Dat is het gevolg en ook het risico van de metafoor die je gebruikt om naar het leven te kijken.

Is een bedrijf een machine?

Want klopt dit wel? Is een bedrijf inderdaad een machine die je harder kunt zetten en dat er dan meer uitkomt? Als dat zo zou zijn, waren alle bedrijven wel succesvol en zetten de eigenaren de ‘machine’ lekker harder. En hoe zit dat bij mensen? Als je je inspanning verdubbeld? Verdubbeld dan ook je output? En als je het vertienvoudigt? Wat gebeurt er dan?

Volgens mij kunnen we wel concluderen dat wij en ook bedrijven geen machines zijn.

Betekent dit automatisch dat harder werken dus niet leidt tot meer resultaat? Nee, dat zou ook wat kort door de bocht zijn.

Hard werken leidt wel tot resultaat

Soms leidt harder werken wel tot meer resultaat. Als ik bijvoorbeeld vaker mijn bonnetjes invoer in mijn administratie, klopt mijn administratie beter. Als ik meer uur besteed aan het schrijven van blogs, komen er meer blogs op mijn site. Als ik meer mensen spreek, krijg ik meer klanten. Of toch niet?

Je merkt misschien dat de voorbeelden die ik noem steeds minder 100% waar zijn. Die administratie klopt inderdaad wel. Hoewel je ook daar kunt zeggen dat als ik een slechte dag heb en niet geconcentreerd ben, meer uren aan administratie besteden geen betere administratie oplevert. Bij het schrijven van blogs werkt dat voor mij nog sterker. Ik moet vooral inspiratie hebben om een blog te schrijven en dan gaat het bijna vanzelf en kost het weinig tijd. Meer tijd besteden levert dan geen betere blogs op.

Het werven van klanten, tenslotte, is helemaal zoiets dat niet rechtstreeks gekoppeld is aan je inspanning. Soms kun je met heel weinig (relatieve) inspanning heel veel bereiken. Zo kreeg ik een paar jaar geleden een telefoontje van de UNETO VNI en na 1 gesprek had ik een grote opdracht binnen. Ook kreeg ik in juni een mailtje uit Frankrijk of ik een training wilde verzorgen en eind deze maand ben ik in Parijs. Voor sommige van mijn opleidingen daarentegen heb ik echt heel veel mensen benaderd, nieuwsbrieven gestuurd en social media plat gebombardeerd. Toch is een aantal opleidingen de laatste tijd niet door gegaan vanwege te weinig deelnemers.

Waar is het resultaat dan van afhankelijk?

Resultaat of succes is dus niet rechtstreeks gekoppeld aan meer uren besteden en hard werken. Er zijn hele andere factoren van invloed. Ik noem er een paar.

  • De energie van de dag of het moment waarop je iets doet bepaalt hoe goed het gaat. De ene dag is gewoon veel beter geschikt om de boekhouding te doen dan een andere.
  • Het resultaat is niet altijd direct zichtbaar. Soms doe je heel veel en krijg je geen resultaat. Dat betekent niet dat je moet stoppen met wat je doet. Het kan zijn dat je aan het zaaien bent en dat je het resultaat pas veel later terug ziet. Zo krijg ik regelmatig een mailtje van iemand die zegt dat ze al jarenlang mijn nieuwsbrief volgt en nu behoefte heeft aan coaching of aan een workshop.
  • Jouw eigen onderbewuste heeft grote invloed. Als je communiceert en handelt zend je ook van alles op onderbewust niveau uit. Deze informatie heeft een hele grote invloed op het succes van je acties. Met visualisaties of organisatieopstellingen kun je naar deze onderbewuste laag kijken.
  • Jij weet niet wat goed voor je is. Het kan zijn dat jij vindt dat het resultaat slecht is, terwijl het perfect is voor jou, maar niet op de manier waarop jij het had bedacht. Zoals ik in mijn e-boek beschrijf, besloot mijn baas (toen ik nog in loondienst werkte) dat ik geen recht meer had op een lease auto. Dat vond ik echt belachelijk en stom. Ik trok aan het kortste eind en kreeg geen lease auto meer. Een jaar later wilde ik naar Deventer verhuizen terwijl ik in Amsterdam werkte. Mijn teamleider gaf aan dat ik ook wel met de trein kon reizen en dan in de trein mocht werken. Dat scheelde me 2 uur per dag. Je kunt je voorstellen dat dit niet was gelukt als ik die lease auto nog had. Dus tja, wat is goed en wat is slecht.
  • Harder werken kan ook spanning opleveren. Als je heel gefocust en hard aan het werk gaat, kan dat spanning opleveren. Deze spanning is niet bevorderlijk voor het resultaat; niet op aards niveau, maar ook niet als je energetisch kijkt.

Om resultaat te boeken, zul je dus anders moeten kijken naar wat je doet en hoe je het doet. Mijn tip is om daarbij je zuivere intuïtie te gebruiken. Die weet je altijd te vertellen wat op dat moment de juiste actie is om te ondernemen en dat kan zomaar zijn dat je eventjes hard moet werken!

Wil je meer leren over deze materie? Overweeg dan de training “Intuïtief Ondernemen“, de workshop “Intuïtieve Marketing” of “Klanten in Overvloed” of het online “Intuïtieve Business Boost Programma” te volgen. Deze trainingen helpen je namelijk om de andere factoren die van invloed zijn op jouw resultaat en succes te beïnvloeden.

Ik ben benieuwd hoe jij tegen hard werken en resultaat aan kijkt. Wil je hieronder een reactie achterlaten?

One Comment

  • Patrick Schoenmakers schreef:

    Helemaal mee eens Martijn. Ik zie dat het woord intuïtie in dit artikel niet voorkomt, wellicht dat je dat bewust hebt gedaan 🙂
    Je hebt het wel over energie die van grote invloed is. Voor mij is het varen op basis van mijn intuïtie uitermate belangrijk geworden. Het volgen van jouw opleiding en workshops hebben mij hiervan bewust gemaakt en hierin gesterkt. In mijn dagelijkse bezigheden voelt handelen op basis van intuïtie niet alleen goed, maar het helpt mij ook bij het stellen van doelen en het bereiken van gewenste resultaten. De kern van dit alles is volgens mij gelegen in het hebben van vertouwen, vertrouwen in jezelf en erop vertrouwen dat alles goed komt, ook al lijkt dat in beginsel niet altijd het geval.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.