Skip to main content

Handel jij al vanuit overvloed?

By 15 september 2016maart 17th, 2019Ondernemerschap, Persoonlijk

Overvloed, de zomer is er vol mee. In deze blog daag ik je uit om ook in het bedrijfsleven vanuit overvloed te handelen en te denken.

Schaarste als basis van economische modellen

Tijdens mij studie Bedrijfskunde aan de Universiteit van Groningen heb ik geleerd dat de economie gebaseerd is op schaarste. Doordat bepaalde zaken schaars zijn, kun je er geld voor vragen. Zonder schaarste geen economie leek het wel. Dit is ook een hardnekkige overtuiging die in onze hele maatschappij zit ingebakken. Denk maar aan schaarste op het gebied van geld, ruimte, geld, etc.

Overvloed aan financiering

Toch geloof ik dat dit niet waar is. Bovendien heb ik ervaren dat er overvloed is. Je moet er alleen voor openstaan. Vorige week sprak ik met Malek Jaber, een Engelse venture capitalist specialist. Hij vertelde dat er ook in die wereld vaak vanuit schaarste wordt gedacht. Startups ervaren dat er te weinig financiers zijn om hun idee of bedrijf te financieren. Financiers ervaren dat er te weinig bedrijven zijn waar ze hun geld in kunnen investeren. Interessant, of niet?
Waar het hier om ging was het feit dat veel bedrijven niet interessant genoeg zijn om in te investeren. Er is dus niet echt schaarste. Als financier kun je ervoor gaan zorgen dat bedrijven die niet interessant zijn, interessanter worden. Als startup kun je ervoor zorgen dat je een interessant bedrijf wordt. En dan is er plotseling overvloed.

Overvloed aan klanten en tijd

Ook in mijn bedrijf ken ik momenten dat ik dacht in schaarste en daardoor juist verkrampt ging handelen en er inderdaad tekort ontstond. En echt van het ene op het andere moment, wanneer ik mijn aandacht richtte op overvloed (of de angst voor tekort had losgelaten), stroomden er opdrachten binnen en was er weer overvloed.

Zelfs met tijd heb ik ervaren dat daar overvloed van is. Dat tijd relatief is, heeft iedereen wel eens ervaren. Soms lijkt de tijd heel langzaam te gaan en op andere momenten juist weer heel snel. Soms krijg je heel veel gedaan in een bepaalde tijd en andere keren juist heel weinig. Tijd is dus niet een vaststaand iets, maar is relatief. Zelf heb ik een keer een microworkshop gegeven waarin ik mensen organisatieopstellingen wilde laten ervaren, er iets over wilde uitleggen en de gelegenheid wilde bieden om ervaringen te delen. Logischerwijs kon dat niet. Toen ik echter een time capsule visualiseerde waarin de tijd vertraagde, bleek dat in de 15 beschikbare minuten alles kon gebeuren. Het werkte fantastisch. Overvloed aan tijd dus.

Overvloed is een keuze

Het lijkt er dus op dat overvloed een keuze is. Het is waar je je aandacht op richt en in welke mate je bereid bent jouw overtuigingen en ervaringen uit het verleden te transformeren. Bovendien kun je door je intentie overvloed creëren op welk gebied dan ook.

In onderstaande video gebruik ik de overvloed in de natuur om je in contact te brengen met de overvloed in jou en in je bedrijf. Ik ben heel benieuwd op welke manier jij meer overvloed gaat creëren. Laat je een bericht achter?

Wil jij meer overvloed ervaren?

Deze blog en onderstaande video kunnen je al helpen om meer vanuit overvloed te handelen. Soms kan je echter wat hulp gebruiken om oude patronen en overtuigingen los te laten. Neem dan contact met me op om te bespreken wat voor jou de beste manier is.

3 Comments

 • Aranka schreef:

  Mooi geschreven Martijn. Alles wat aandacht krijgt groeit. Overbodige info , maar het is gewoon waar. Is t ook niet typisch Nederlands om te denken in schaarste?

 • Mirjam schreef:

  Erg leuk en waardevol Martijn, de focus op overvloed en die ook weer gekoppeld aan je voorouders. Ik stem wel regelmatig af op dankbaarheid (linkt ook aan overvloed), maar zo bewust invoelen op overvloed had ik nog niet eerder gedaan. Mooi! In het ervaren van steun van je voorouders voelde ik mijn oma en realiseerde ik me dat ik intuïtief toen ik afgelopen vrijdag een examen had haar ring om had gedaan. Juist om haar energie ook mee te laten stromen!
  Als ik denk in overvloed voor mijn bedrijf dan ga ik nog meer varen op mijn eigen koers: niet teveel gaan bewegen naar een soort ‘mainstream’ aanpak, maar heel gericht gaan staan voor mijn eigen filosofie en werkwijze. In het vertrouwen dat vanuit overvloed de klanten hun weg naar mij wel vinden!

 • Hans Oelen schreef:

  Krachtig geschreven en mooi gesproken, Martijn.
  Elke verandering in onze buitenwereld komt voort vanuit de transformatie is onze binnenwereld.
  Dit betekent inderdaad, dat het van binnenuit bewust worden van de oneindige overvloed in ons leven,
  ons leven aan de buitenkant, in onze zintuiglijk waarneembare wereld, tot uiting komt… moeiteloos!
  Dank voor dit cadeautje en geniet van je dag.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.