flag-en

Inspiratieblog Intuïtief Ondernemen

Artikelen, video’s, linkjes en citaten

Wat kunnen we leren van de lente?

In de vroege lente zit de natuur vol leven, alleen zien we er nog niks van. Graag deel ik twee lessen met je die je als ondernemer en manager van de natuur in maart kunt leren.

Heerlijk vind ik het als het weer wat warmer wordt en je de lent in de lucht ruikt. De lente leert mij twee belangrijke lessen die je ook in je bedrijf of organisatie kunt toepassen.

Les 1: Er gebeurt van alles zonder dat je het ziet en er invloed op uitoefent

Het bijzondere van de vroege lente is dat het lijkt alsof er niks gebeurt. Er zitten nog geen blaadjes aan de bomen er groeit nog niet zoveel en ook het dierenleven ligt redelijk stil. Maar niets is minder waar. Onder de grond gebeurt er van alles. De wortels groeien alweer, de sapstromen komen op gang en als je goed kijkt zie je dat de knoppen ook al zichtbaar zijn in de struiken.

Zo is het ook in het bedrijfsleven. Er gebeurt van alles zonder dat we het doorhebben. Natuurlijk hebben we gezaaid, hebben we ‘wortel geschoten’ en is er een voedingsbodem. Maar het groeiproces is vaak niet te sturen of te controleren. Bovendien zie je niet direct de effecten van dit groeiproces.

Het is daarom belangrijk om te vertrouwen op dit ondergrondse proces. Regelmatig krijg ik weer aanwijzingen dat er van alles gebeurt zonder dat ik het zie en dat ik er invloed op uitoefen. Zo heb ik regelmatig klanten die bij een workshop zeggen dat ze al jaren geabonneerd zijn op mijn nieuwsbrief, en nu pas actie ondernemen en zich inschrijven voor een workshop. Al die jaren wist ik niet dat ze overwogen om deel te nemen. Een ander goed voorbeeld is een collega ondernemer uit Madrid die ik sprak. Hij vertelde tussen neus en lippen door dat hij bezig was met een project voor een universiteit in Parijs en dat hij eraan dacht om mij hierbij te betrekken. De tijd was echter nog niet rijp en hij zou contact opnemen wanneer het zover was. Daarna gingen we weer verder met het onderwerp waar ons gesprek over ging. Door deze terloopse opmerking realiseerde ik me weer heel duidelijk dat er van alles gebeurt zonder dat ik het weet.

Vertrouw er dus op dat er van alles gebeurt ook al zie je hier nog niet de resultaten van.

Les 2: Alles heeft een eigen ritme

Ritme

Deze les ligt in het verlengde van les 1. Als je er namelijk vanuit mag gaan dat er van alles ondergrond gebeurt, gaat het om de juiste timing. Hierbij is het goed om je te realiseren dat alles een eigen ritme heeft. Jij hebt een ritme, je bedrijf, je producten, je klanten, je samenwerkingspartners, etc. Het gaat erom dit ritme te volgen en niet rationeel en plannen makend het natuurlijk ritme te overrulen.

Dit ritme kun je niet berekenen of rationeel bepalen. Je kunt contact maken met dit ritme door stil te worden, je aandacht naar binnen te richten en je te verbinden met bijvoorbeeld een dienst of product. Vervolgens voel, weet of zie je wat er op dit moment wordt gevraagd. Gaat het om actie, naar buiten richten en een voorwaartse beweging? Of gaat het juist om verstilling, rust en een terugtrekkende beweging? Het is net als de ademhaling. Die heeft ook een ritme van naar binnen en weer naar buiten. Zo is het ook met contacten met klanten, samenwerkingsproject en zelfs met je bedrijf of organisatie in het geheel.

Verbind je dus met het ritme van je bedrijf, jezelf en je klanten en laat dit ritme je acties bepalen.

Tip 3: Verwar het natuurlijk ritme niet met de door ons bedachte ritmes

Naast de 2 lessen heb ik daarbij ook nog een tip. Bij het afstemmen op een ritme is het goed je te realiseren dat we als mens allerlei ritmes hebben gecreëerd zoals bijvoorbeeld 9-5 uur werken, 7 dagen in de week, 12 maanden in het jaar. Deze kloppen niet per definitie. Het kan best zijn dat jouw ritme is om 6 dagen te werken en dan 3 dagen rust te hebben of 2 dagen werken en dan 1 dag rust. Of dat het in het voorjaar anders is dan in het najaar.

Ook het ritme van de seizoenen, hoe natuurlijk dit ook is, hoeft niet overeen te komen met jouw ritme van naar buiten gericht zijn (zomer) en naar binnen gericht zijn (winter). Misschien dat jij juist in de winter wel actief bent en veel naar buiten gericht. Dat is helemaal prima. Zolang je contact hebt met dit ritme en het voor jou klopt.

Moeiteloos Ondernemen

Moeiteloos Ondernemen

In mijn boek Moeiteloos Ondernemen heb ik een hoofdstuk opgenomen over tijd. Daarin ga ik onder andere dieper in op ritme. Je vindt mijn boek op de speciale pagina op deze site over dit boek Moeiteloos Ondernemen.

4 reacties

  1. Interessant Martijn, gisteren erkende ik voor mijzelf dat mijn gevoel voor ritme en timing van muziek en dansen een grote kwaliteit van mij is. En ik heb mijzelf gevraagd hoe ik die kwaliteit kan gebruiken en toepassen in mijn dagelijkse leven en ook in mijn bedrijf. Jouw vlog geeft hier nog een mooie verdieping aan. Daar word ik blij van hoe het Universum werkt en je geeft wat je vraagt. Hoe wordt het nog beter dan dit. Dank je wel!

  2. Erg mooi Martijn!
    Dat Ritme, alsof je iets beschrijft dat is, maar niet erkend wordt.
    Herken ik zelf maar al te goed, tegelijkertijd loop ik er ook al m’n hele leven mee te klooien.
    Zou je in een eigen onderneming gemakkelijker met jou eigen Ritme mee
    kunnen bewegen dan in loondienst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *