Verbinding met je wortels geeft je kracht ⋆ Intuïtief Ondernemen

Verbinding met je wortels geeft je kracht

Wanneer ze haar Chinese naam zegt, moet ik huilen. Pijn, verdriet en blijdschap mixen zich in de tranen die over mijn wangen rollen. Ik kijk om me heen en zie alle representanten van haar grote familie in tranen. Later hoor ik dat ook de deelnemers van de workshop die niet in de opstelling zaten het niet droog konden houden. Ik representeer de vader van een Chinese vrouw die in Vietnam is geboren en nu in Zwitserland woont.

Ze wil weten waar haar thuis is. Haar (half) broers en zussen wonen verspreid over de hele wereld en hebben Westerse namen aangenomen. Dat is zo gemakkelijk voor de mensen om hun heen. Als de begeleider haar vraagt om al haar familieleden bij hun Chinese naam te noemen, is dat heel emotioneel en het geeft een enorme rust en kracht. Als zij tenslotte haar plek inneemt in de rij van 13 (half) broers en zussen, is ze thuis.

Verbinding met de wortels van het opstellingenwerk

Gunthard-Weber-organisatieopstellingenVoor mij is de hele tweedaagse masterclass waar deze opstelling plaatsvindt een thuiskomen bij mijn wortels. In dit geval de wortels van het opstellingenvak. De masterclass wordt gegeven door de 78-jarige Gunthard Weber, de pionier die samen met Bert Hellinger familie- en organisatieopstellingen bekend heeft gemaakt. Hij was ook de eerste die als klant bij Bert Hellinger een organisatieopstelling onderging en vervolgens opstellingen in een zakelijke context verder heeft gebracht. De man dus die de wortels vormt van het prachtige ambacht van het werken met opstellingen dat inmiddels in vele vormen over de wereld is verspreid.

Tijdens de twee dagen absorbeer ik alles wat Gunthard doet en vertelt. Als hij uitlegt waarom hij deed of niet deed wat hij deed en niet deed. Als hij een anekdote vertelt. Als hij op zijn directieve en humoristische manier de opstelling vormt op basis van zijn hypothese. Als hij de vraagsteller zinnen laat zeggen die rust creëeren.

Soms ben ik het niet met hem eens en kan ik echt voelen dat ik bij een andere tak van het opstellingenvak hoor en toch voel ik in alles dat ik diep met hem verbonden ben. Waar ik normaal geïrriteerd zou raken, kan ik me nu helemaal openen voor de kennis en ervaring van de grondlegger van dit vakgebied. Hierdoor kan ik op een diepe manier aarden en thuiskomen als opsteller. Daarbij kan ik ook veel duidelijker voelen wat mij uniek maakt als opsteller.

Het bijzondere is dat dit de laatste keer is dat hij in het buitenland een seminar geeft en aan het eind van het jaar stopt hij ook met het geven van seminars in Duitsland. Gunthard Weber is 78 jaar en gaat zijn tijd besteden aan andere projecten waar hij mee bezig is. Dit afscheid en deze afsluiting maakt de masterclass nog specialer.

connecting-with-your-rootsOntdek de kracht van jouw wortels

Als ondernemer helpt het ook enorm als je je kunt verbinden met je wortels. Dit kun je op de volgende manier doen.

Ga rustig zitten en neem de tijd om je hoofd leeg te maken en echt aanwezig te zijn. Vervolgens verbind je je met de volgende wortels:

 • Je familie
  De familie waarin je bent geboren zijn de bron van wie je bent. Door je hier mee te verbinden en tegelijkertijd te voelen dat je uniek bent, kun je groeien op een stevige basis.
  Stel je voor dat je vader achter je rechterschouder staat en je moeder achter je linker. Achter hen staan ook weer hun ouders (moeder links, vader rechts), enzovoorts. Verbind je met deze voorouders en neem waar hoe dat voor je is.
  Voel ook de dankbaarheid voor het leven dat ze jou hebben gegeven.
 • Je land van herkomst
  Ook het land waar je geboren bent, kan je een stevige basis bieden van waaruit je jouw bedrijf kunt laten floreren.
  Stel tegenover je een symbool voor van het land waar je bent geboren. Je kunt ook een persoon voorstellen die staat voor het land of misschien wel een beeld van het hele land. Kies wat voor jou klopt. Maak vervolgens verbinding met deze representant van jouw geboorteland. Neem waar hoe dat voor je is. Maak hierbij contact met de dankbaarheid in je voor het feit dat dit land jou gedragen heeft toen je werd geboren.
 • Je vakgebied
  Om je vak goed te kunnen uitoefenen en echt een meester te kunnen zijn in wat je doet, is het nodig dat je je verbindt met de wortels van het vakgebied. Dat kan, zoals in mijn geval, door je te verbinden met de grondlegger. Je kunt ook naar het land reizen waar het vak zijn oorsprong heeft. Het kan ook zijn dat jouw vak zijn oorsprong vindt in verschillende bronnen.
  Onderzoek waar jouw vakgebied zijn oorsprong kent. Welke mensen zijn hiermee verbonden? Welke landen en plaatsen? Welke volkeren? Welke grotere stromingen en filosofieën? Schrijf deze namen ieder op een briefje en leg deze in de ruimte. Plaats je zelf nu ten opzichte van deze briefjes die de wortels van je vakgebied representeren en neem waar hoe dat voor je is. Misschien wil je nog wat aanpassen, verplaatsen. Doe dat gerust.
 • Je bedrijf
  De wortels van je bedrijf liggen in de reden waarom je jouw bedrijf hebt opgericht. Wat is de diepere reden geweest dat jouw bedrijf het levenslicht zag of misschien wel moest zien? In het Frans noemen ze dat zo mooi raison d’être. Je kunt het ook de bezieling van je bedrijf noemen. Het gaat om de vaak onbewuste levensvonk die jouw bedrijf heeft aangestoken.
  Ga weer zitten en richt je aandacht naar binnen. Verbind je nu met je bedrijf en vraag een symbool voor de bestaansreden van je bedrijf. Blijf bij het eerste beeld, gevoel, geluid of idee dat je krijgt. Neem het waar. Neem je tijd om er echt verbinding mee te maken. Geef het vervolgens een plek in je lichaam als dat voor jou klopt.

Neem nu rustig de tijd om na te voelen en alles wat je hebt waargenomen en wat in beweging is gezet er te laten zijn. Adem rustig door terwijl je de verschillende wortels van jou en je bedrijf nog eens de revue laat passeren.

Ik ben benieuwd hoe dit voor jou was en wat het je heeft opgeleverd. Wil je dat in een reactie op dit bericht delen?

Wil je zelf opstellingen leren begeleiden en inzetten in je werk? Dat kan. Van 8-12 mei geef ik de training Facilitating Business Constellations in Turijn en in het najaar start er weer een groep in Nederland met de training De Magie van Opstellingen Begeleiden.

Wil je je verbinden met de wortels van jezelf, je leiderschap en jouw bedrijf? Wil je o.a. door middel van opstellingen meer vrijheid creëren en wil je meer leren over het leiderschap van deze nieuwe tijd? Kom dan naar de 2-daagse retraite Conscious Leadership Retreat – A Dragon’s Journey die ik samen met 4 andere trainers geef van 14-16 juni in Bulgarije. Dit wordt echt een bijzondere ervaring.

One Comment

 • Karin schreef:

  Wat een mooie aanknopingspunten om meer in verbinding te komen met mijn wortels geef je hier, Martijn. Verbinden met mijn familie en land (en stad!) van herkomst was ik al mee bezig de laatste tijd. Verbinden met mijn vakgebied mag ik nog wat meer doen (waar ligt de bron van mijn werk als therapeut/healer en is de bron wel dat wat ik denk dat het is, of is het misschien iets anders?). Verbinding met mijn bedrijf heb ik al in opstellingen aan gewerkt. Mag ik enerzijds nog verdiepen, anderzijds misschien wat meer loslaten (het gaat om mij als persoon, bedrijf moet hierbij wel kloppen, maar is niet leidend).

Leave a Reply


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.