flag-en

Inspiratieblog Intuïtief Ondernemen

Artikelen, video’s, linkjes en citaten

Verbinding met je wortels geeft je kracht

Wanneer ze haar Chinese naam zegt, moet ik huilen. Pijn, verdriet en blijdschap mixen zich in de tranen die over mijn wangen rollen. Ik kijk om me heen en zie alle representanten van haar grote familie in tranen. Later hoor ik dat ook de deelnemers van de workshop die niet in de opstelling zaten het niet droog konden houden. Ik representeer de vader van een Chinese vrouw die in Vietnam is geboren en nu in Zwitserland woont.

Ze wil weten waar haar thuis is. Haar (half) broers en zussen wonen verspreid over de hele wereld en hebben Westerse namen aangenomen. Dat is zo gemakkelijk voor de mensen om hun heen. Als de begeleider haar vraagt om al haar familieleden bij hun Chinese naam te noemen, is dat heel emotioneel en het geeft een enorme rust en kracht. Als zij tenslotte haar plek inneemt in de rij van 13 (half) broers en zussen, is ze thuis.

Verbinding met de wortels van het opstellingenwerk

Gunthard-Weber-organisatieopstellingen

Voor mij is de hele tweedaagse masterclass waar deze opstelling plaatsvindt een thuiskomen bij mijn wortels. In dit geval de wortels van het opstellingenvak. De masterclass wordt in april 2019 gegeven door de 78-jarige Gunthard Weber, de pionier die samen met Bert Hellinger familie- en organisatieopstellingen bekend heeft gemaakt. Hij was ook de eerste die als klant bij Bert Hellinger een organisatieopstelling onderging en vervolgens opstellingen in een zakelijke context verder heeft gebracht. De man dus die de wortels vormt van het prachtige ambacht van het werken met opstellingen dat inmiddels in vele vormen over de wereld is verspreid.

Tijdens de twee dagen absorbeer ik alles wat Gunthard doet en vertelt. Als hij uitlegt waarom hij deed of niet deed wat hij deed en niet deed. Als hij een anekdote vertelt. Als hij op zijn directieve en humoristische manier de opstelling vormt op basis van zijn hypothese. Als hij de vraagsteller zinnen laat zeggen die rust creëren.

Soms ben ik het niet met hem eens en kan ik echt voelen dat ik bij een andere tak van het opstellingenvak hoor en toch voel ik in alles dat ik diep met hem verbonden ben. Waar ik normaal geïrriteerd zou raken, kan ik me nu helemaal openen voor de kennis en ervaring van de grondlegger van dit vakgebied. Hierdoor kan ik op een diepe manier aarden en thuiskomen als opsteller. Daarbij kan ik ook veel duidelijker voelen wat mij uniek maakt als opsteller.

Het bijzondere is dat dit de laatste keer is dat hij in het buitenland een seminar geeft en aan het eind van het jaar stopt hij ook met het geven van seminars in Duitsland. Gunthard Weber is 78 jaar en gaat zijn tijd besteden aan andere projecten waar hij mee bezig is. Dit afscheid en deze afsluiting maakt de masterclass nog specialer.

Ik heb meer van dit soort workshops bijgewoond om me te verbinden met mijn roots. Sowieso een aantal bij Jan Jacob Stam die na Bert Hellinger en Gunhard Weber het opstellingenvak heeft ontwikkeld. Tijdens de Corona lockdown heb ik een online masterclass bij Anton de Kroon gevolgd, een systemisch adviseur van het eerste uur. Wederom ging het om zijn laatste workshop die hij gaf en eindigde de masterclass met een prachtige afscheidsritueel.

Martijn Meima en Wibe Veenbaas Eind 2021 ben ik ook bij een masterclass van Wibe Veenbaas geweest. Hij is de oprichter van Phoenix opleidingen en staat ook aan de basis van het systemische werk in Nederland. Daarna hoort hij bij de Nederlandse wortels van het werken met verhalen en het lichaamswerk. Inmiddels heeft hij Phoenix overgedragen aan zijn opvolger en geeft hij steeds minder trainingen. Hij is 72 en nog steeds heel vitaal. Ook tijdens deze masterclass “Belichamen van systemisch werk” voel ik hoe ik me verbind met de roots van het vak. Ook hier ervaar ik dat ik het niet altijd hetzelfde zou doen en dat ik een andere weg ben ingeslagen. Tegelijkertijd ervaar ik het prachtige meesterschap van deze man.

Dit zijn allemaal ervaringen die met helpen wortelen in dit prachtige ambacht. Tegelijkertijd geven ze me de kracht om het vak op mijn eigen manier uit te oefenen. Echt heel gaaf om te ervaren.

Verbinding met mijn familieroots

Een aantal jaren geleden heeft mijn tante een boek geschreven over haar opa, mijn overgrootopa. Ze heeft met veel mensen die hem kenden gesproken, archieven doorzocht en persoonlijke brieven en ander materiaal bekeken. Toen ik het boek las, kon ik echt de verbinding voelen met mijn roots. Mijn overgrootopa die ik niet had gekend, maar waarvan de verhalen wel in mijn DNA zitten. Het was mooi om te lezen over de vele doden die ik eerder in een opstelling al een keer had gezien. Het was mooi om te lezen over de zachtheid van deze man, zijn pionierswerk en zijn kracht. Ik kon ook voelen dat ik door mijn vader en mijn opa met hem verbonden ben. Door dit boek kreeg deze verbinding meer body en diepte.

Ontdek de kracht van jouw wortels

Als ondernemer helpt het ook enorm als je je kunt verbinden met je wortels. Dit kun je op de volgende manier doen.

Ga rustig zitten en neem de tijd om je hoofd leeg te maken en echt aanwezig te zijn. Vervolgens verbind je je met de volgende wortels:

 • Je familie
  De familie waarin je bent geboren zijn de bron van wie je bent. Door je hier mee te verbinden en tegelijkertijd te voelen dat je uniek bent, kun je groeien op een stevige basis.
  Stel je voor dat je vader achter je rechterschouder staat en je moeder achter je linker. Achter hen staan ook weer hun ouders (moeder links, vader rechts), enzovoorts. Verbind je met deze voorouders en neem waar hoe dat voor je is.
  Voel ook de dankbaarheid voor het leven dat ze jou hebben gegeven.
 • Je land van herkomst
  Ook het land waar je geboren bent, kan je een stevige basis bieden van waaruit je jouw bedrijf kunt laten floreren.
  Stel tegenover je een symbool voor van het land waar je bent geboren. Je kunt ook een persoon voorstellen die staat voor het land of misschien wel een beeld van het hele land. Kies wat voor jou klopt. Maak vervolgens verbinding met deze representant van jouw geboorteland. Neem waar hoe dat voor je is. Maak hierbij contact met de dankbaarheid in je voor het feit dat dit land jou gedragen heeft toen je werd geboren.
 • Je vakgebied
  Om je vak goed te kunnen uitoefenen en echt een meester te kunnen zijn in wat je doet, is het nodig dat je je verbindt met de wortels van het vakgebied. Dat kan, zoals in mijn geval, door je te verbinden met de grondlegger. Je kunt ook naar het land reizen waar het vak zijn oorsprong heeft. Het kan ook zijn dat jouw vak zijn oorsprong vindt in verschillende bronnen.
  Onderzoek waar jouw vakgebied zijn oorsprong kent. Welke mensen zijn hiermee verbonden? Welke landen en plaatsen? Welke volkeren? Welke grotere stromingen en filosofieën? Schrijf deze namen ieder op een briefje en leg deze in de ruimte. Plaats je zelf nu ten opzichte van deze briefjes die de wortels van je vakgebied representeren en neem waar hoe dat voor je is. Misschien wil je nog wat aanpassen, verplaatsen. Doe dat gerust.
 • Je bedrijf
  De wortels van je bedrijf liggen in de reden waarom je jouw bedrijf hebt opgericht. Wat is de diepere reden geweest dat jouw bedrijf het levenslicht zag of misschien wel moest zien? In het Frans noemen ze dat zo mooi raison d’être. Je kunt het ook de bezieling van je bedrijf noemen. Het gaat om de vaak onbewuste levensvonk die jouw bedrijf heeft aangestoken.
  Ga weer zitten en richt je aandacht naar binnen. Verbind je nu met je bedrijf en vraag een symbool voor de bestaansreden van je bedrijf. Blijf bij het eerste beeld, gevoel, geluid of idee dat je krijgt. Neem het waar. Neem je tijd om er echt verbinding mee te maken. Geef het vervolgens een plek in je lichaam als dat voor jou klopt.

Neem nu rustig de tijd om na te voelen en alles wat je hebt waargenomen en wat in beweging is gezet er te laten zijn. Adem rustig door terwijl je de verschillende wortels van jou en je bedrijf nog eens de revue laat passeren.

Ik ben benieuwd hoe dit voor jou was en wat het je heeft opgeleverd. Wil je dat in een reactie op dit bericht delen?

3 reacties

 1. Wat een mooie aanknopingspunten om meer in verbinding te komen met mijn wortels geef je hier, Martijn. Verbinden met mijn familie en land (en stad!) van herkomst was ik al mee bezig de laatste tijd. Verbinden met mijn vakgebied mag ik nog wat meer doen (waar ligt de bron van mijn werk als therapeut/healer en is de bron wel dat wat ik denk dat het is, of is het misschien iets anders?). Verbinding met mijn bedrijf heb ik al in opstellingen aan gewerkt. Mag ik enerzijds nog verdiepen, anderzijds misschien wat meer loslaten (het gaat om mij als persoon, bedrijf moet hierbij wel kloppen, maar is niet leidend).

 2. Fijn om me zo met mijn wortels te verbinden. Ook om me te realiseren hoeveel verschillende wortels ik heb. Een aantal kende ik al, een prettige hereniging. Die met mijn vakgebied was nieuw. Bracht me helemaal terug tot in de oertijd, gezeten aan het vuur luisteren naar elkaar, vragen stellen, soms ook tips. Maar vooral: aandacht geven en luisteren. De verbinding met elkaar voelen en de ander laten weten dat hij/zij gezien wordt.
  Wat ik wel leuk vond is hoe de wortels van mijn bedrijf mij het beeld gaven van een berg (misschien omdat ik vanmorgen een bergmeditatie heb gedaan, of omdat mijn achternaam Klip is – maakt niet uit, ik zag een berg). Steun, kracht die je helpt om je kwetsbaarheid te tonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *