flag-en

Inspiratieblog Intuïtief Ondernemen

Artikelen, video’s, linkjes en citaten

Verandering vraagt verbinding met je wortels

Als je heel graag vooruit wil

Snelheid in ondernemen Soms komen ondernemers bij mij omdat ze iets nieuws willen starten. Ze willen een nieuwe dienst in de markt zetten, de koers van het bedrijf aanpassen of een nieuw businessmodel gaan hanteren. Vaak willen ze direct aan de slag met het nieuwe, ze willen vooruit. Mijn eerste neiging is om daarin mee te gaan. Lekker aan de slag met nieuwe ideeën. Daar hou ik van. Ook in de maatschappij is deze voorwaartse beweging erg sterk aanwezig. Groei staat centraal in veel beleid en ook gezegdes als “stilstand is achteruitgang” dragen bij aan een algeheel gevoel van door moeten gaan en vooruit moeten bewegen.

Mijn ervaring heeft me geleerd dat meegaan in die voorwaartse beweging niet altijd dienend is. Ze komen niet voor niets bij mij. Er gaat iets niet helemaal soepel in dat nieuwe, in het vooruitgaan. Dan is het zaak om eerst eens stil te staan en dieper te kijken. Wat ik dan vaak tegenkom is dat de ondernemer niet verbonden is met zijn of haar wortels. Vooruitgang wordt dan heel lastig.

Hoe Mira eerst achterom moest kijken

Zo kwam Mira bij me (niet haar echte naam), een Bulgaarse. Sinds de geboorte van haar kinderen was ze meer gericht geweest op het gezinsleven en minder op haar carrière. Nu wilde ze zich weer naar buiten richten, haar potentieel aanboren en als onderneemster mooie dingen in de wereld zetten. Mijn eerste neiging was om met haar een opstelling te gaan doen waarbij ze contact kon maken met haar potentieel en vanuit daar haar diensten kon gaan vormgeven en in de wereld kon gaan zetten.

Maar mijn intuïtie vertelde me dat haar ‘wortels’ er ook bij moesten; alle generaties voor haar, de gebeurtenissen die invloed hebben gehad om hun levens, de pijn, het verdriet en het plezier en de vreugde. Alles samengevat in deze ene representant. Zelf ging ze op een flinke afstand van deze representant staan met de rug ernaartoe. De representant voor haar potentieel en de vorm die dat in de wereld krijgt, stonden naast haar. Ze voelde zich echter alleen op een hoge top waar ze niet vanaf kon. Toen ik haar vroeg om naar haar wortels te kijken, kon ze deze niet echt zien, alsof ze er doorheen keek.

Verschillende soorten wortels om je mee te verbinden

Verbinden met je wortelsZonder verbinding met je wortels, kun je wel vooruit, maar is het alsof je als een ongeleid projectiel door het leven gaat. Je kunt dan wel vooruit willen en je kunt ook vooruit bewegen, maar dit zal altijd moeizaam en zonder fundering gaan waardoor je volle potentieel niet volledig benut kan worden.

Er zit een gelaagdheid in de wortels waarmee je je kunt verbinden. Afhankelijk van de situatie is het belangrijk om met de ene laag of de andere te verbinden.

 • De huidige situatie als wortels
  De eerste laag is de huidige situatie. Voordat je succesvol vooruit kunt op een nieuw pad, is het van belang om de huidige situatie aan te nemen of te erkennen. Het Engelse woord ‘acknowledge’ vind ik daarvoor een mooie term. Daarin zit het erkennen, maar niet op een manier dat je het hoeft te accepteren. Het geeft weer dat je de situatie volledig toelaat en tegelijkertijd niet hoeft goed te keuren.
  Dit kan best lastig zijn, want de huidige situatie is juist waar je vanaf wilt. Je wilt een verandering, iets nieuws, juist weg bij de huidige situatie. Door tijd te besteden aan het erkennen en toelaten van de huidige situatie, zul je merken dat je gemakkelijker iets nieuws kunt creëren.
 • Je verleden als wortels
  De tweede laag is jouw verleden, inclusief het verleden van je bedrijf. Ook hier gaat het om het toelaten en erkennen van het verleden. Wat heb je allemaal meegemaakt in je leven, in je carrière, in je bedrijf? Welke belangrijke gebeurtenissen hebben er plaatsgevonden? Dit kunnen positieve en negatieve ervaringen zijn. Alles hoort erbij en alles heeft je gevormd tot wie je nu bent. Alles heeft je bedrijf gevormd tot wat het nu is. Je kunt geen bladzijdes uit jouw geschiedenisboek scheuren zonder dat je een stuk van jezelf verliest en gedoe gaat krijgen in het creëren van iets nieuws.
 • Je voorouders als wortels
  De derde laag bestaat uit je voorouders en alles wat zij hebben meegemaakt. Deze laag begint bij je ouders. Ook hier gaat het er niet om dat je alles goedkeurt, accepteert of fijn vindt. Het gaat erom dat je erkent en toelaat dat dit de mensen zijn door wie je op aarde bent gezet. Hun bloed stroomt in jouw aderen. Hun DNA heeft jou gevormd.
  Deze laag bevat ook alle generaties voor jouw ouders. Degenen die je hebt gekend, maar ook degenen die je niet hebt gekend. Hiermee wordt het misschien wat abstract, maar je kunt je voorstellen dat er achter jouw ouders een heel veld van voorouders aanwezig is. Dit zijn niet alleen de mensen zelf met hun eigenaardigheden, mooie daden en wellicht slechte daden, maar ook de gebeurtenissen, de pijn, het plezier, de wanhoop, de vreugde en het gemis. Het hele pakket vormt een krachtige bron die jou kan voeden bij het zetten van de stappen in de toekomst.
  Daarvoor is het van belang dat je dit hele veld van voorouders kunt toelaten zonder ervoor te willen zorgen, zonder iets te willen veranderen, gewoon zoals het is. Je met een neutrale, wellicht dankbare houding verbinden met hen die jou voorgingen, helpt je om jouw potentieel volledig te kunnen benutten.
 • Je levensmissie als wortel
  Tenslotte is er je levensmissie die je als wortel kan gebruiken voor een stap voorwaarts. Ik geloof dat iedereen met een bepaalde missie, opdracht, reden op aarde is gekomen. Je hebt een missie, een roeping, een purpose waarmee je geïncarneerd bent op deze aarde. Door je te verbinden met deze levensmissie zul je merken dat je als het ware gedragen wordt door een grotere stroom waardoor je acties en keuzes gemakkelijker worden. In deze laag gaat het naast het erkennen en toelaten van deze levensmissie ook om het je ermee verbinden en begrip krijgen van wat het is dat je hier te doen hebt. Dat hoeft niet in een uitgeschreven levensplan, maar het is wel fijn als je iets van een richting, een kwaliteit of aspect kunt vastpakken waar jouw levensmissie over gaat.

Door je met de verschillende lagen van je wortels te verbinden, kun je dus veel gemakkelijker veranderingen in je leven en in je bedrijf inzetten en tot een succes maken. Deze wortels geven je als het ware de voedingsbodem en fundament waarop je kunt bouwen. Hierdoor krijg je meer toegang tot je potentieel en kun je dit inzetten voor dat wat jij wil creëren.

Hoe Mira naar voren werd gestuwd

En hoe ging het verder met Mira? In de opstelling kwam een extra element, haar hulpbron, wat later haar overleden broertjes en zusjes bleken te zijn. Hierdoor kon ze zich gemakkelijker verbinden met haar wortels. Ze liep er stap voor stap heen, generatie voor generatie. Toen ze voor de representant van haar wortels stond, kon ze voelen hoe ze ten diepste hiermee verbonden was en hoe ze door het herstellen van deze verbinding weer haar volle potentieel kon gaan leven. Ze liet nog een sjaal achter. Ballast die ze meegenomen had, maar die niet van haar was. Zo kon ze met veel meer voedingsbodem en vanuit een diepe geworteldheid haar bedrijf verder vormgeven.

Sta jij ook voor een verandering?

Wil je ook aan de slag met jouw wortels? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek. In een of twee coachsessies kom je hier al een heel eind verder mee. Ook kun je naar een van mijn workshops komen of bijvoorbeeld de Moeiteloos Ondernemen Retraite die ik op Terschelling geef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *