Skip to main content

Uitbreiden van je bedrijf vraagt om nieuwe wortels

By 21 februari 2022Ondernemerschap

Op 1 februari vloog ik naar Dubai om daar een aantal workshops te geven. Echt fantastisch om naar zo’n land te vliegen en daar met intuïtief ondernemen aan de slag te gaan. De reis was een groot succes, ook al kostte hij meer dan hij opleverde. Maar daarover in een andere blog meer. Nu wil ik met je delen wat er voor nodig is om je business uit te breiden naar het buitenland.

Stevig verankerd in Nederland

Een succesvol bedrijf is stevig gegrond, het is verankerd op de plek waar je jouw klanten bedient. Voor mij was dat een hele lange tijd Nederland. Niet alleen Deventer, want ik voel mij niet echt een Deventenaar, maar echt een inwoner van Nederland. Ik ben geboren in Utrecht, opgegroeid in Leidschendam (bij Den Haag) en heb een jaar in Fort Worth, Texas gewoond. Ik heb gestudeerd in Groningen, gewoond in Nijmegen, Uithoorn, Amstelveen, Haarlem, Deventer en nu in Diepenveen. Ik kan echt voelen dat mijn wortels niet alleen in Deventer liggen, hoewel ik daar het langst van mijn leven heb gewoond. Nederland voelt als mijn thuis waarbij, vanwege mijn locatie, een groot deel van mijn klanten uit het Oosten komt. Toch reizen ook regelmatig mensen uit Amsterdam (waar ik 10 jaar heb gewerkt), Friesland, Noord-Brabant en zelfs Vlaanderen mijn kant op voor een coachsessie, teambegeleiding, of workshop.

Wortels BulgarijeWortelen in Oost-Europa

Zo rond 2015, mijn jongste dochter ging net naar de middelbare school, begon er in mij iets te kriebelen. Ik zou het heel gaaf vinden om mijn werk ook in het buitenland te doen. Het was geen duidelijk plan of iets dat moest gebeuren, maar een diepe wens en intentie die ik voelde. In een eerdere blog vertel ik hoe het toen gelopen is met mijn intuïtieve internationalisering. Er kwam van alles op mijn pad en op een gegeven moment vloog ik naar Sofia om daar een bijdrage te leveren aan een internationaal congres. Ik weet nog dat ik in Sofia aankwam en me daar op de een of andere manier helemaal thuis voelde. Het was alsof ik daar meteen kon aarden en mezelf kon verbinden met het land, de mensen en de geschiedenis. Dat kwam ook door de bijzondere en intense opstelling die ik daar begeleidde over het land Bulgarije. Zonder dat ik er bewust mee bezig was, had ik mij geworteld in dat deel van Europa.

Na die reis naar Bulgarije, heb ik trainingen gegeven in Parijs, Boekarest en Budapest. Dit was echt fantastisch en de aanmeldingen liepen best redelijk. Om de internationale tak van mijn bedrijf meer te laten zijn dan een leuke speeltuin en ervoor te zorgen dat er een gezonde stroom klanten op gang zou komen, ging ik naar mijn coach, Nienke Binkhorst. Zoals altijd wist ze me snel en diepgaand te laten ervaren wat er nodig was. Het ging over me verbinden met de wereld, mijn wortels te laten uitwaaieren voorbij de grenzen van Nederland en zelfs Europa. Mijn ‘huiswerk’ was om in lotushouding op de grond te zitten en mijn aarding te laten uitwaaieren over de hele aarde. Toen kon ik ervaren hoe het is om je te wortelen in de wereld in plaats van alleen in Nederland.

Daarna zijn er nog meer internationale opdrachten op mijn pad gekomen en doordat in de Coronacrisis online trainingen de norm werden, merkte ik dat mensen uit de hele wereld mij wisten te vinden. Deelnemers uit Kuweit, India, Dubai, maar ook de Verenigde Staten en Europa meldden zich aan voor mijn online trainingen.

Uitnodiging om naar Dubai te komen

Dubai - Essentia - ZankhanaNet voor de Coronacrisis kreeg ik het verzoek van Zankhana, eigenaresse van een well being center, om naar Dubai te komen om daar mensen op te leiden in het begeleiden van organisatieopstellingen. Ze zijn daar al vrij ver op het gebied van esotherie en spiritualiteit, maar nog niet toegepast op het zakenleven. Door de reisbeperkingen was het een tijdlang niet mogelijk om naar Dubai te reizen, maar halverwege vorig jaar begonnen Zankhana, mijn contactpersoon in Dubai en ik plannen te maken om de training in Dubai te organiseren. Op de een of andere manier liep dit echter niet heel soepel. Er was gedoe met andere organisatoren, de focus van Zankhana was er niet altijd, ik werd ongeduldig en een beetje kribbig. Kortom, het stroomde niet. Ondanks een opstelling die Zankhana en ik deden, bleef het aantal aanmeldingen heel laag. Ook nadat we de data hadden verplaatst en de 5-daagse training hadden vervangen door 5 kortere workshops waarin mensen kennis met mij konden maken, liep het nog steeds niet.

Toen het allemaal niet zo lekker liep

Met het advies van mijn coach in mijn achterhoofd, ging ik in kleermakerszit op de grond zitten en verbond mij met Dubai. Dit bleek echter lastig te zijn. Ik kon het land niet echt goed voelen. Het was zo ver van mijn bed, ook energetisch. Tijdens een wandeling in het bos, probeerde ik me via de natuur te verbinden met de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai een onderdeel van is. Toen merkte ik hoe anders de natuur in Dubai is. Het lukte niet om me via de natuur in Nederland daarmee te verbinden. Ook de verbinding met Zankhana was niet 100% zuiver. Hoewel ik haar echt mocht en als we elkaar spraken heel enthousiast werd en er echt in geloofde, kwam op andere momenten de twijfel weer.

Toen er drie weken voor de eerste workshop nog steeds geen aanmeldingen waren, voelde ik heel sterk dat ik toch naar Dubai moest gaan. Commercieel gezien niet echt verstandig, maar de drang was erg sterk. Voor mij was het helder dat ik me echt met Dubai en met Zankhana moest verbinden om echt te kunnen wortelen in dat deel van de wereld. Op 11 januari heb ik dus mijn ticket naar Dubai gekocht en een week een hotel geboekt. Het ergste dat me kon overkomen was dat ik een gave vakantie zou hebben.

Wortelen in Dubai

Dubai - wortelenMeteen toen ik in Dubai aankwam, merkte Zankhana al dat er meer interesse kwam vanuit haar klanten voor mijn workshops. Ik had verschillende afspraken met mensen die ik daar kende en via via ontmoette ik weer nieuwe mensen. Ik genoot van de stad en van de totaal andere wereld. Ik ben op een hike gegaan om ook de natuur daar echt te kunnen voelen. Op deze manier heb ik mezelf geworteld in de Verenigde Arabische Emiraten. Ik ontdekte hoeveel verschillende nationaliteiten daar harmonieus met elkaar samen leefden. Ook bij het bezoek aan de World Expo voelde ik hoe de hele wereld daar samenkwam. Voor mij werd het weer heel duidelijk dat ik daar een rol te spelen heb op het gebied van het verbinden van spiritualiteit en zakendoen. Voor mij was het duidelijk dat het nodig was om daar te zijn en mij te verbinden.

Nu ik weer thuis ben, kan ik echt voelen dat ik veel meer verbonden ben met Dubai, met haar inwoners, met Zankhana en met het land. De samenwerking gaat nu ook soepeler en ik merk dat ik weer in een soort flow zit waarin het meer vanzelf gaat en ik niet hoef te duwen en te trekken. We gaan zien waar dit toe leidt.

Uitbreiden van je bedrijf vraagt om nieuwe wortels

Dit is een voorbeeld van het wortelen in nieuwe geografische gebieden. Hetzelfde geldt voor het uitbreiden van je bedrijf in bepaalde sectoren of met nieuwe diensten of producten. Iedere keer vraagt het van jou en je organisatie om je wortels te verbreden. Het vraagt om je echt te verbinden met de nieuwe markt en de nieuwe producten. Het is niet even een trucje of een makkelijke manier om meer geld te verdienen. Uitbreiden van je bedrijf vraagt echt om het wortelen in het nieuwe gebied. Soms gaat dat als vanzelf en heel snel. Andere keren vraagt het meer moeite en gaat het trager.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met het uitbreiden van je bedrijf en wat daarvoor nodig is. Laat je reactie hieronder achter.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.