flag-en

Inspiratieblog Intuïtief Ondernemen

Artikelen, video’s, linkjes en citaten

Hoe ik in Bulgarije terecht kwam – Intuïtieve Internationalisering

Zoals je wellicht hebt gelezen ben ik begin april naar Bulgarije geweest om daar ondernemers en managers kennis te laten maken met organisatieopstellingen. Veel mensen vroegen hoe ik nu in Bulgarije terecht ben gekomen. Dat is dus een heel bijzonder verhaal over intuïtieve internationalisering.

Het begint altijd bij je vader en moeder

Altai gebergte Het begon in 1999 toen mijn vader en moeder (ja, daar begint het eigenlijk altijd) een spirituele reis naar het Altai gebergte in Siberië maakten. Ze gingen daar naar het energetische centrum van de aarde; een bijzondere plek. Mijn moeder was daar toen niet zo mee bezig, maar iets in haar maakte dat ze met mijn vader mee ging. Mijn vader was juist heel erg bezig met spirituele zaken.

Tijdens deze reis ontmoetten ze Rob Bac. Op zich is dat niet zo heel belangrijk, lijkt het. En dat is wel vaker met zaken. Je ontmoet iemand en het klikt, maar is dat zo belangrijk. Ja, dat is het dus zeker! Rob blijkt namelijk een belangrijke schakel te zijn in dit verhaal.

 

Een lezing waarvan ik wist dat ik daarbij moest zijn

De-Brambei We gaan een aantal jaar vooruit in de tijd. Mijn vader overlijdt in 2003 en mijn moeder woont in een nieuw huis in Norg. Ze gaat daar huiskamerlezingen organiseren. In oktober van 2003 organiseert ze haar eerste lezing.Het is een succes en ze organiseert iedere maand een lezing bij haar thuis in Norg.

In haar zoektocht naar interessante sprekers vertelt Rob Bac (ja, zo gaat dat) haar dat hij tijdens een van de lezingen die hij geeft een interessante man heeft ontmoet, ene Evert Jan Beverwijk. Deze man ziet meer dan wij met onze 5 zintuigen kunnen waarnemen. Mijn moeder nodigt hem uit om een lezing te geven en zo geschiedde. Ik zeg meteen tegen mijn moeder dat ik bij die lezing wil zijn. Best raar, want ik weet eigenlijk niet waar het over gaat.

Tijdens de lezing op 6 oktober ben ik erg onder de indruk van Evert Jan. Iets in mij wordt geraakt; een soort dieper weten van hoe het allemaal werkelijk in elkaar steekt. Het wordt duidelijk dat er veel meer tussen hemel en aarde is. De dingen die hij zegt kloppen zo goed en brengen zoveel in beweging. Echt heel mooi.

Een avontuur begint

Vanuit mijn werk bij Syntens (nu KvK) neem ik weer contact op met Evert Jan die ook heel actief is om internet in te zetten voor je bedrijf, maar dan wel op een hele nieuwe, innovatieve en succesvolle manier. We praten over 10 jaar geleden en hij had het over webinars (of teleseminars zoals dat toen nog heette) en give aways om e-mail adressen te verzamelen! Dit alles gebaseerd op een spirituele onderstroom om als mens je ware zelf te vinden. In dit geval via het creëren van een bedrijf op internet.

Ik ben een tijdje met Evert Jan mee gereisd. Heb veel geleerd over internetmarketing en ook over energie, vorige levens, krachtenvelden op aarde en ook daarbuiten. Het was een waar avontuur en door hem ben ik ook dichter bij mezelf gekomen. Je kunt wel stellen dat hij mijn mentor was.

Mijn eigen bedrijf

In 2007 was hij het ook die mij de laatste schop onder mijn spreekwoordelijke kont gaf om voor mezelf te beginnen en was hij een van mijn eerste opdrachtgevers. We hebben veel mooie dingen samen gedaan. Van internetmarketing, We Are All One en Maya workshops tot televisie (MKB in the Picture).

Een intuïtieve wandeling brengt mij dichter bij Bulgarije

OldeVechte Toen de zakelijke contacten verwaterden en we ieder ons eigen weg gingen, maakten we wel af en toe een wandelafspraak. Zo ook in 2013. We spraken af in Ommen, omdat dat centraal ligt tussen Deventer en Assen, waar hij woont. Na een kop thee in De Zon gingen we intuïtief wandelen. Op basis van mijn intuïtie besloten we waar we heen gingen. Voor mij op dat moment nog wel een beetje raar, maar ook wel gaaf om te doen.

Zo was het dat mijn aandacht werd getrokken door een mooi gebouw niet ver van restaurant De Zon. Dus liepen we daarheen. Evert Jan wees me erop dat er “Coaching” op de toegangspoort stond, dus wij wandelden intuïtief het terrein op. Ook op de voordeur stond “Coaching”. Voor mij was dat al interessant genoeg en ik wilde verder gaan, maar Evert Jan deed de deur open en wandelde trainingslocatie Olde Vechte binnen.

We werden daar ontvangen door een Turkse jonge vrouw, Pinar genaamd. Ze bood ons thee aan met een koekje. Alsof we verwacht werden. We hadden een mooi gesprek over intuïtie, culturen en coaching. Ze vertelde dat de directeur op dit moment een training gaf, maar binnenkort wel beschikbaar zou zijn. We konden wel even wachten.

Een intuïtieve klik

Na een niet al te lange tijd kwam de directeur, Marko Vlaming, binnen en raakten we met hem aan de praat. Hij leek wel geïnteresseerd in mijn intuïtieve aanpak van coaching. We hebben gegevens uitgewisseld en Evert Jan en ik vervolgden onze intuïtieve wandeling.

Omdat Marko geïnteresseerd was, zette ik hem op mijn e-mail lijst en stuurde hem informatie over de opleidingen op het gebied van intuïtief coachen en het begeleiden van opstellingen die ik gaf. Later vertelde hij dat hij door al die ‘SPAM’ toch getriggerd was en een informatiebijeenkomst bijwoonde.

Tijdens deze kennismakingsavond was hij erg onder de indruk van Marjolein Berendsen en mij en besloot hij in 2014 de opleiding “BewustZijn & Intuïtie, Coachen vanuit je hart” te volgen en later de opleiding “De Magie van Systemisch Werken”. Deze vernieuwende manier van coachen en trainen wilde hij integreren in de trainingen die hij aan jongeren gaf.

Mijn wens voor internationalisering

Eind 2014, begin 2015 heb ik voor mezelf de wens uitgesproken om meer internationaal actief te zijn. Na mijn middelbare school ben ik een jaar naar Amerika geweest waar ik bij mensen in huis heb gewoond en naar de High School ben gegaan. Internationale contacten en activiteiten maken mij altijd weer blij. Mijn eerste idee bij internationaal actief worden, was richting Amerika. Dat het Bulgarije zou worden had ik niet in mijn internationaliseringplan geschreven! (dat plan had ik sowieso niet geschreven)

Hoe de Bulgaren mij leerde kennen

In een aantal trainingen die Marko aan internationale groepen jongeren gaf, paste hij opstellingen toe en de deelnemers waren erg enthousiast. Zo ook Yassar uit Bulgarije (ja, daar is ‘tie dan!). Rossitza uit Sofia is een vriendin van Yassar en wilde in Bulgarije iets gaan doen met organisatieopstellingen. Zij vroeg Yassar of hij niet iemand kende die hier goed in was. Yassar vroeg het aan Marko en die zei “Dan moet je Martijn Meima” hebben.

En zo is het gekomen dat ik met Yassar om de tafel kwam en later via de Skype contact maakte met Rossi. Dat was begin 2015.

En zo vloog ik op 31 maart 2016 naar Sofia

Bloomberg-TV Er ging dus nog even over heen voordat ik op 31 maart 2016 ook daadwerkelijk op het vliegtuig naar Sofia stapte. Rossi had ik nog nooit live gezien en zij had mij nog nooit opstellingen zien begeleiden. We hebben elkaar blind vertrouwd. Op 1 april (geen grap) had zij dus 50 ondernemers en managers bij elkaar in Sofia en heb ik een workshop gegeven over organisatieopstellingen die heel goed is bevallen. Ze had ook een TV interview voor mij geregeld bij Bloomberg TV Bulgaria. Daarnaast hebben we elkaar beter leren kennen en ook via een organisatieopstelling verder verkend hoe we onze samenwerking kunnen vormgeven.

Twee keer is scheepsrecht

Het ‘toeval’ wil dat ik ook via een andere persoon uit Bulgarije werd benaderd. In januari 2016 heb ik aan 40 jongeren een 6-daagse training gegeven bij Marko in Olde Vechte om intuïtie en opstellingen in te zetten in coaching. Tihomir had zich daarvoor aangemeld en benaderde mij of ik interesse had om in mei een bijdrage te leveren aan een conferentie van SoL (Society for Organizational Learning, opgericht door o.a. Peter Senge).

In april toen ik in Sofia was, heb ik met diverse mensen van SoL Bulgaria gesproken en meer geleerd over hun organisatie en de conferentie. Eind mei ga ik dus weer naar Bulgarije om voor SoL een bijdrage te leveren aan deze conferentie en misschien dat Rossi en ik een follow up organiseren voor de introductieworkshop van 1 april.

Update september 2017

Mijn intuïtie en mijn hoofd waren het niet met elkaar eens

In mei 2016 ben ik dus weer naar Bulgarije afgereisd voor de internationale conferentie van SoL. Na mijn bezoek aan Sofia in april heeft de organisatie het hele programma omgegooid zodat ik op diverse momenten in het programma iets met opstellingen kon doen. Heel bijzonder om het volle vertrouwen en de overgave van de groep aan mijn bijdrage te mogen ervaren.
Het aparte is wel dat ik voor deze bijdrage geen vergoeding kreeg; sterker nog, ik kreeg niet eens mijn reis- en verblijfkosten vergoed. Het was voor mij dus een investering. Mijn hoofd vond dit heel raar en sputterde flink tegen. Mijn intuïtie vertelde me echter heel duidelijk dat ik moest gaan. Ik wist dat ik erbij ‘moest’ zijn. Een intuïtief moeten, zeg maar.

Intuïtieve Internationalisering Bulgarije

Tijdens de conferentie heb ik een prachtige ervaring gehad door een opstelling te mogen begeleiden waarin we met een groep van 60 mensen hebben gekeken naar het land Bulgarije en wat er nodig is om dat weer te laten bloeien. Het verleden, de burgers, de toekomst, de politiek, de kinderen, vrouwelijkheid en zelfs de doden uit het verleden kwamen allemaal naar voren in de opstelling. De sleutel lag uiteindelijk in het toelaten van de vrouwelijkheid van de man.

Ik heb daar zo’n mooi contact gelegd met prachtige mensen van over de hele wereld. Het was een ervaring die ik niet had willen missen. Hier was ik als een vis in het water. Hier hoorde ik thuis. Ik kon toen nog niet bevroeden wat deze reis me allemaal zou brengen.

Van Parijs via Lyon naar Porto, naar China?

In juni 2016 ontving ik een mailtje van Pierre. Hij had gehoord dat ik zo goed werk had verricht in Sofia en dat hij zelf opstellingen wilde leren begeleiden. Of hij bij mij een training kon volgen. Dit mondde uit in een training in Parijs in december 2016 aan 12 mensen om opstellingen te leren begeleiden in een zakelijke context. Echt fantastisch om te geven en om dit in Parijs te doen!

Vervolgens kwam een van de deelneemsters bij me met een vraag of ik in het bedrijf van haar vader een opstelling wilde doen en zo belandde ik in Lyon en op een woonboot in Amsterdam waar de hele familie heen kwam zodat ik vader en dochter kon begeleiden in een organisatieopstelling.

In maart kreeg ik een mail uit Bulgarije met het verzoek of ik mee wilde doen met een Europees subsidieproject (Erasmus+). De vraag was of ik een methodiek wilde helpen ontwikkelen waarmee jongerenwerkers jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt konden helpen met het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden. De vraag kwam van een van de deelnemers van de conferentie in Sofia. Hij wilde heel graag dat ik intuïtieve elementen zoals organisatieopstellingen in zou brengen.

Intuïtieve Internationalisering Inmiddels werd ik meer en meer betrokken bij SoL. Ik kwam in het bestuur van SoL Nederland en in de organisatie van de volgende conferentie in Portugal. Zo belandde ik in mei 2017 in Porto en Braga waar weer deel uitmaakte van een internationaal team om met een groep Portugezen te kijken wat er nodig is om Porto en Braga weer te laten bloeien. Weer heb ik prachtige opstellingen kunnen begeleiden en heb ik mooie mensen ontmoet. Wat een rijkdom!

En in juni 2017 kreeg ik een mail uit China. Het Bert Hellinger instituut van China was op zoek naar trainers op het gebied van organisatieopstellingen. Het bleek dat dit een Fransman was die contact had met Pierre en van Pierre had gehoord dat ik zo’n goede trainer was. Wow, ik vond het fantastisch hoe snel dit gaat en hoe groots dit wordt. China is nog niet zeker, maar er ligt dus een lijntje.

Waar gaat dit eindigen?

 

De 7 lessen die ik hiervan heb geleerd

Bovenstaand verhaal is voor mij heel belangrijk en bijzonder. Het heeft me namelijk een aantal belangrijke lessen geleerd over intuïtief leven en ondernemen

  1. Iedereen die je ontmoet, komt in je leven met een betekenis. De een voor even en de ander voor langer. De een voor nu en de ander voor veel later. Soms is de betekenis heel helder en soms helemaal niet.
  2. Het helpt om het leven als een avontuur te zien dat zich aan je ontvouwt.
  3. Maak nooit plannen. Ze komen toch niet uit. Zet wel een stipje aan de horizon; een wens; een intentie. Laat die ook weer helemaal los en hecht je niet aan het resultaat.
  4. Maak wat vaker een intuïtieve wandeling en zet ook echt door. Stap inderdaad gewoon ergens naar binnen. Spreek iemand aan. Ga net dat stapje verder dan je ‘normaal’ zou doen.
  5. Durf iemand blind te vertrouwen. Laat je intuïtie hierin leidend zijn. Klopt het, dan klopt het!
  6. Wees blij en dankbaar voor hoe het leven zich aan jou ontvouwt. Laat de grootsheid van het leven door je stromen en omarm het. Bied geen weerstand. Stap in de stroom en ga mee.
  7. Het begint altijd bij je vader en moeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *