Skip to main content

11 Jaar Ondernemen tip 1: Starten eigen bedrijf is gemakkelijk

By 30 april 2018oktober 1st, 2020Ondernemerschap

Dit is de eerste tip van 11 tips van 11 jaar ondernemen: starten eigen bedrijf is gemakkelijk!

Starten eigen bedrijf is gemakkelijk (en toch ook weer niet)

Het was augustus 2007 en ik voelde aan alles in mezelf dat ik voor mezelf wilde beginnen. Toen ik dit eerder overwoog, reageerde mijn vrouw niet echt positief. Ik vond het dan ook lastig om het nu weer te sprake te brengen. Toch kon ik niet anders dan het met haar overleggen. Ik wilde echt voor mezelf beginnen. Tot mijn verbazing was ze dit keer heel positief. Dit was de eerste keer dat ik kon ervaren wat een mooie spiegel mijn vrouw is van mijn innerlijke wereld. Eigenlijk zei ze “nu zie ik dat het helemaal klopt met wat je van binnen voelt”.

Starten eigen bedrijf - KvK inschrijving

Dus besloot ik op 4 september om naar de KvK te gaan. Het mooie was dat ik toen nog bij Syntens in Amsterdam werkte en de KvK op de begane grond zat van hetzelfde gebouw als waar ik werkte. Je hoefde toen ook nog geen afspraak te maken, dus ik liep gewoon naar beneden en trok een nummertje. Ik vertelde wat ik wilde doen en mijn bedrijf, toen nog onder de naam Meima Coaching, werd ingeschreven. Als datum koos ik voor 1 september. Met terugwerkende kracht is toen mijn bedrijf geboren. Zo simpel was het.

Toch voelde het ook wel spannend. Niet deze ene afspraak om mijn bedrijf in te schrijven, maar de hele stap. Ik voelde dat dit het begin was van een nieuwe fase in mijn leven (en dat was het ook; op meer fronten dan ik me toen realiseerde).

Na de inschrijving ging ik gewoon weer aan het werk. Alsof er niks gebeurd was. Ik denk dat ik nu zou kiezen om dit moment te vieren. De geboorte van een bedrijf! Dat is toch best bijzonder. Je kunt trouwens op basis  van deze ‘geboortedatum’ ook veel informatie achterhalen over de energie van je bedrijf door bijvoorbeeld een horoscoop te laten maken of via het Human Design systeem.

Waarom het starten eigen bedrijf dan toch lastig is

Als ik met mensen praat die overwegen om voor zichzelf te beginnen dan hoor ik vaak dat het lastig is om te starten met je eigen bedrijf. Zoals je hierboven kunt lezen is dat feitelijk niet waar. Je maakt een afspraak bij de Kamer van Koophandel (dat moet tegenwoordig), je kiest een code die het beste weergeeft welke activiteiten je doet en je schrijft je bedrijf in. Dat is alles.

Het interessante is wat er gebeurt zodra je je bedrijf hebt ingeschreven. Je hebt dan allerlei verwachtingen van jezelf en je bedrijf. Ook anderen hebben verwachtingen en jij hebt ideeën over de verwachtingen van anderen. Dan begint het inderdaad een beetje ingewikkeld te worden, maar dat heeft niet zo zeer te maken met het starten van je eigen bedrijf.

“Pas als je de moed hebt je weg te gaan, toont de weg zich aan jou” – Paulo Coelho

Starten eigen bedrijf - je eigen pad

Zo heb ik het starten van mijn bedrijf wel ervaren. Ik had de moed om mijn eigen weg te gaan. Ik had de moed om in het diepe te springen zonder dat ik wist of ik kon zwemmen. Natuurlijk had ik allerlei ideeën over hoe ik klanten kon krijgen, hoe ik genoeg geld ging verdienen en welke diensten ik zou aanbieden. Nu terugkijkend waren dat allemaal gedachtespinsels en hadden ze weinig te maken met de werkelijkheid. Ze hielpen mij echter om de stap te nemen.

Het starten van een eigen bedrijf is iets heel kwetsbaars en naakts. Je stapt uit een veilige omgeving waar je weet wat je hebt en je stapt in een avontuur. Je kunt je niet meer verschuilen achter een werkgever of iemand anders. Het is alleen maar jij! Alles komt nu op jou aan. Jij mag alles beslissen.

Ik weet nog goed dat ik een netwerkgesprek in Hengelo had en na afloop naar de IKEA ging om wat spulletjes te kopen. Ik liep de IKEA uit en er kwam een gedachte bij me op over de uren die ik daar had besteed en waar ik die op moest boeken. Echt heel grappig als ik er nu op terug kijk. Bij mijn vorige werkgever moest ik alle uren boeken. Dat was er helemaal ingeslepen.

Toen ik me realiseerde dat ik die uren niet hoefde te verantwoorden, ontstond er een besef van een enorme vrijheid. Ik kon alles beslissen wat ik wilde. Ik kon alles doen wat ik wilde. Ik was de enige die verantwoordelijk was. Wow! Wat een vrijheid. Ik moet bekennen dat ik er eerst eigenlijk best wel van schrok. Zoveel vrijheid is ook spannend en eng. Dat duurde 2 minuten en toen kon ik echt genieten van deze nieuw verworven vrijheid.

Bouw je bedrijf stapje voor stapje

Wat ik nu terugkijkend geleerd heb van het opbouwen van een bedrijf is dat het stapje voor stapje gaat. Staar je niet blind op marketingplannen, toekomstscenario’s en strategische plannen. Verbind je met de diepste wens en intentie voor je bedrijf en laat dat vervolgens ook weer los. Bepaal dan op ieder moment weer wat je eerstvolgende stap is.

Alles is tijdelijk. Je kunt elke beslissing weer terugdraaien. Voor sommige beslissingen zijn de gevolgen natuurlijk wat groter dan voor andere, maar in principe kun je alles weer ongedaan maken. Je hoeft geen uitgestippeld plan te hebben om op pad te kunnen. Zodra je jouw weg gaat, toont de weg zich aan jou.

6 Comments

 • Andrea DROST schreef:

  Dank je wel Martijn, voor deze wederom bemoedigende en ondersteunende woorden. Want het is meer dan waar. Volg het pad. Het gaat tenslotte om vertrouwen…:)
  hartelijke groet van Andrea

  • Martijn Meima schreef:

   Ja, vertrouwen is inderdaad wel belangrijk. En het onderscheid kunnen maken tussen moeten vertrouwen en dat iets misschien een signaal is dat je niet op deze weg verder moet gaan.

 • Iris Lenderink schreef:

  Mooi en herkenbaar! Vooral ook wat je schrijft over het plannen van succes, en dat dit een idee is dat je maar beter los kunt laten. Ondernemen is een creatieve bezigheid waarmee we, net als andere creatieve activiteiten, uitdrukking geven aan de vreugde die we zijn en die we via ons ondernemerschap met anderen kunnen delen.

  Bijzonder leuk ook dat je astrologie benoemt als een mooie mogelijkheid om inzicht te krijgen in de unieke dynamiek van je bedrijf en waar specifiek voor jouw bedrijf de kansen en bedreigingen liggen.

 • Frederique schreef:

  Mooi artikel weer, Martijn. Wat mij raakte, was “de moed om in het diepe te springen”. Dat was voor mij ook zo ‘waar’. Jarenlang heb ik naast mijn eigen bedrijf ook ‘gewoon’ in loondienst gewerkt. Een prima, fijne en vooral ook financieel veilige start, maar het pad van ‘Vertelvrouwe’ werd pas echt zichtbaar, toen ik de moed had in het diepe te springen en volledig zelfstandig verder te gaan. Toen ging het lopen, toen was mijn focus volledig gericht op wat ik echt wilde, waar ik echt blij van werd.
  Die moed gun ik iedere (startende) ondernemer . De ‘leegte’ (lege agenda, bv) wordt ‘ruimte’. Ruimte die je helemaal zelf kan invullen. Heerlijk!

  • Martijn Meima schreef:

   Dank je voor je reactie en ja die moed. Dat is denk ik wel belangrijk. Je moet toch echt een keer die sprong maken. Je kunt het helemaal dicht proberen te timmeren, maar er zit altijd onzekerheid, onbekendheid en twijfel in.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.