Skip to main content

Waarom je niet moet terugblikken op het afgelopen jaar

By 29 december 2022december 30th, 2022Ondernemerschap, Persoonlijk, Professioneel

Nu 2022 bijna ten einde is, word je overspoeld met terugblikken. Zelf vind ik dat eerlijk gezegd ook wel lekker. Je krijgt heel overzichtelijk alles te zien (of te horen of lezen) wat er in een jaar is gebeurd. Het maakt het leven duidelijk en helder.

Het voordeel van achteruit kijken

terugblikkenZelf ben ik meestal iemand die echter liever vooruit blikt. Doorgaan! Op naar de volgende activiteit, de volgende mijlpaal, de volgende ervaring. De avonturier in mij vind het veel te leuk om nieuwe dingen te ontdekken en spannende ontdekkingen te doen. Terugblikken zit niet heel erg in mijn systeem.

Toch heb ik ontdekt dat terugblikken veel kan opleveren. Het belangrijkste voor mij is contact maken met dat wat ik al heb bereikt; tevredenheid ervaren over de zaken die ik voor elkaar heb gekregen. Door veel vooruit te kijken en door te gaan, nam ik vroeger te weinig tijd om te genieten, om successen te vieren. Sterker nog, vaak had ik het gevoel dat het niet lukte, dat het langzaam ging, dat ik niet vooruit kwam. Ik richtte mijn aandacht op de toekomst en daarmee belichtte ik die zaken die nog niet klaar waren.

Door terug te blikken, zie ik nu dat ik al veel heb bereikt. De stappen die ik al heb gezet worden duidelijk. Ik richt mijn aandacht op dat wat er al wel is. Dit geeft veel positieve energie. Dat is fijn om mee te nemen als ik weer vooruit ga.

10 vragen voor als je toch wilt terugblikken op het afgelopen jaar

Op Facebook (bron)kwam ik onderstaande lijst met vragen tegen die deze reflectie op het afgelopen jaar kunnen ondersteunen. Ook al suggereert de titel anders, het kan zeker goed en fijn zijn om terug te blikken op het afgelopen jaar. Beantwoord daarvoor de volgende vragen:

 1. Wat is je algemene gevoel als je terugkijkt op het afgelopen jaar? Welke gedachten komen er bij je op?
 2. Als je de afgelopen 12 maanden in één zin moet beschrijven, wat zou die zin dan zijn?
 3. Schrijf alles op wat je je kunt herinneren; positief en negatief.
 4. Welke gebeurtenis, groot of klein, zal je je over 5 jaar nog herinneren?
 5. Welke successen, prestaties, positieve berichten en complimenten heb je afgelopen jaar meegemaakt en wat voelde je erbij?
 6. Wat is die ene prestatie waar je het meest trots op bent? En belangrijker nog, waarom?
 7. En ja, wat was er niet zo leuk en succesvol dit jaar? Welke ideeën, doelen die je had zijn niet uitgekomen? En waarom?
 8. Welke drie of vier grote uitdagingen ben je dit jaar tegengekomen; persoonlijk en professioneel?
 9. Wat is de belangrijkste les die je in 2016 hebt geleerd? Hoe heeft deze les je laten groeien? En hoe heeft deze je wijzer gemaakt?
 10. Welke van je persoonlijke waarden of kwaliteiten heeft je het afgelopen jaar het meeste geholpen?

Waarom het toch niet handig is om op 1 jaar terug te blikken

Korte termijn terugblikkenHoewel terugblikken je dus veel kan opleveren als het gaat om positieve energie en een gevoel van wat je allemaal al hebt bereikt, is de termijn van 1 jaar vaak niet de handigste. Omdat we in onze maatschappij werken met termijnen van een jaar, is het logisch om 1 jaar terug te blikken, maar je kunt beter iets anders doen.

Ooit heb ik een keer gelezen dat wij mensen overschatten wat we in 1 jaar kunnen bereiken, maar onderschatten wat we in 5 jaar kunnen bereiken. Deze wijsheid schijnt te zijn afgeleid van de stelling van Tim Hurson dat we overschatten wat we op de korte termijn kunnen bereiken, maar onderschatten wat we op de lange termijn kunnen bereiken. Hierbij is de lange termijn voor een regering van een land anders dan voor een kind van 6. Vandaar dat voor ondernemers de termijn van 1 jaar als korte termijn wordt genomen en de lange termijn wordt gesteld op 5 jaar.

Hoe je kunt zorgen voor nog meer positiviteit

Het kan dus zijn dat je terugkijkend op het afgelopen jaar niet tevreden bent over een aantal zaken. Dat je sneller had gewild, meer had willen bereiken. Daarom is het beter om (ook) 5 jaar terug te kijken. Waar stond je toen, persoonlijk en met je bedrijf? Wat heb je sindsdien gerealiseerd? Welke doelen heb je gehaald? Welke impact heb je op de wereld gehad in die tijd? Hoe ben je als mens gegroeid in die tijd? Je kunt als je wilt bovenstaande vragen ook beantwoorden voor de afgelopen 5 jaar.

Mijn afgelopen 5 jaar

5 jaar geleden stond ik op een hele andere plek als het gaat over het ondernemen, maar ook privé. Mijn kinderen woonden nog thuis. We woonden in een ander huis. Onze dagelijkse routine zag er heel anders uit. Wat een verschil!

En zakelijk had ik net geroken aan het internationaal zakendoen. Nu is het een belangrijk onderdeel van mijn bedrijf. Ik word regelmatig benaderd om trainingen in het buitenland te geven of online aan een internationale groep. Zo start op 1 maart de hybride training Facilitating Business Constellations, ben ik in juni uitgenodigd om in Pittsboro, North Carolina een training te verzorgen en start op 26 januari de 6-delige training “The Effortless Entrepreneur”.

Bovendien heb ik in 2019 met twee collega-ondernemers The International School of Entrepreneurship gestart en is een van hen inmiddels ook weer uit het bedrijf gestapt. We nemen deel aan diverse projecten die gesubsidieerd worden door de Europese Unie. Hierin ontwikkelen we intuïtieve tools voor trainers, coaches, jongerenwerkers en andere begeleiders. Je kunt ze gratis aanvragen via onze website.

Tenslotte hebben veel van mijn opleidingen en workshops hun bestemming bereikt en heb ik besloten hiermee te stoppen. Zo start op 13 januari  de laatste groep voor de Magie van Opstellingen Begeleiden (nog 2 plekken).
Daardoor ontstaat ruimte voor nieuwe activiteiten. Zo gaat er een jaartraject Moeiteloos Ondernemen starten en ga ik een aantal keer de 1-daagse workshop Moeiteloos Ondernemen geven. Heb je interesse? Stuur me een bericht of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Deel jouw belangrijkste momenten van de afgelopen 5 jaar

Het lijkt me leuk om hieronder de belangrijkste successen, gebeurtenissen en inzichten van de afgelopen 5 jaar met elkaar te delen. Laat jij ook een reactie achter met jouw grootste succes, gebeurtenis of inzicht van de afgelopen 5 jaar?

 

Wil je 2023 goed van start?

Wil je vanuit flow en met je intuïtie ondernemen?

Geef je dan op voor de gratis minicursus ‘In 5 stappen succesvol intuïtief ondernemen” die op 16 januari start.

9 Comments

 • Martijn Meima schreef:

  Ik zal het spits afbijten.
  Het afgelopen jaar was mijn hoogtepunt de bijdrage die ik leverde aan de internationale conferentie in Bulgarije. Het was prachtig om de mensen daar te ontmoeten en een bijdrage te leveren door het begeleiden van o.a. een opstelling over het land Bulgarije en wat er op dit moment nodig was. Daarnaast is het voor mij de versneller geweest van mijn internationale activiteiten.
  De afgelopen vijf jaar heb ik me vooral persoonlijk heel erg ontwikkeld (en daardoor ook zakelijk). Het belangrijkste is dat de angst voor tekort uit mijn systeem is. Ik kan me nu echt overgeven aan de stroom van het leven en vanuit mijn zuiver intuïtie handelen en niet meer geremd worden door de angst dat er niet genoeg is.

  • Ria schreef:

   Prachtig Martijn. Je zet mij met jouw blog aan het denken. Ik ga voor mezelf ook een aantal dingen op een rij zetten. Ik wens je een mooi 2017. Groet, Ria

 • Trude schreef:

  Ja ik kan me vinden in het loslaten en een beetje terugblikken..maar niet te veel.
  Ook even laten voor wat het is en genieten van de winterse rust; de 12 heilige nachten na Kerst; de schatten die je dromen aanreiken in deze periode.
  Waarom je nu even rust moet nemen van al die analyses is juist om te luisteren en open te staan voor wat je dromen je aan nieuwe boodschappen voor het nieuwe jaar aanreiken.
  Een heerlijke vorm van vrijheid … en er een creatieve draai aan te geven.
  Of loslaten door samen te zijn … en te vieren van de vriendschap..

  Wat denk je van de nieuwe trilling van het getal 2017 = 10: dieper in de stof komen, bewust zijn. Na een jaar 9; afronding…

 • Paula Hijne schreef:

  Mijn grootste succes, gebeurtenis, actie, afronding, is het schrijven van mijn boek geweest dat dit jaar is uitgekomen. Vijf jaar geleden was het plan er al en heb ik kleine acties ondernomen. In 2013 is het daadwerkelijke schrijven begonnen nadat ik een uitgever had gevonden. Het hele proces van schrijven, meelezers en redigeren heb ik meegemaakt en heeft de nodige tijd gekost. In februari jl was het boek helemaal af. Op 12 maart mocht ik het boek presenteren op een landelijk symposium. Het boek is heel goed ontvangen binnen de doelgroepen. Het schrijven was heerlijk om te doen. Ik ben nu auteur en wil blijven schrijven, de komende jaren. Hoe zit het met jouw schrijversambities, Martijn?

  • Martijn Meima schreef:

   Wat een mooie resultaat!
   Mijn ambities om een boek te schrijven zijn veranderd. Ik zat met een uitgever aan de lunch en ze vroeg me “Moet het een boek worden?”.
   Die vraag heeft me aan het denken gezet. Ik zou alleen een boek schrijven om het als PR te gebruiken. Dat is niet echt een sterke reden voor een boek.
   Al het materiaal dat ik heb, ga ik nu in mijn online trainingen verwerken.
   Een vorm die beter bij mij past.

 • Marnix Geus schreef:

  Mooi Martijn en eens! Mag drie jaar ook? Dan geldt voor mij dat ik mijn derde grote droom ben gaan waarmaken: iets bijdragen aan de wereld vanuit de kern van mijn activiteit / werk. De geboorte van The Present Movement. Na en naast ondernemen en (een boek / boeken) schrijven, was dit ook een van mijn top-3 dromen die ik al als twintiger had, als het om werk en levensinvulling gaat. En het leuke is: ik kan en mag aan alle drie de dromen blijven werken. Het mooiste van afgelopen jaar gaat voor mij over het starten van dagelijks mediteren en geen dierlijke producten meer eten. En ik merk steeds meer dat die twee ook iets met elkaar te maken hebben. Net als The Present Movement:) fijn om jou ook al zolang te kennen en te volgen. Wij hebben maar mooi een dagje op het water mogen doorbrengen dit jaar! Happy 2020 buddy!

  • Martijn Meima schreef:

   Ja hoor, 3 jaar mag ook 🙂
   Maar met 5 zie je dus waar je 5 jaar geleden stond en hoeveel er in die tijd is gebeurd. Dat vond ik zelf best wel indrukwekkend. Eigenlijk ieder jaar weer.
   Als ik 5 jaar terugkijkt, was de wereld echt heel anders, was ik zelf echt heel anders. Zie ik dat er zoveel is gebeurd en veranderd. Dan kan ik echt trots zijn op wat ik heb bereikt.
   Jij hebt inderdaad een fantastische move gemaakt. Echt heel gaaf om te zien!
   En leuk om weer eens te gaan varen!

 • petra schreef:

  Ik blik al een paar terug op het afgelopen jaar door vlak voor de jaarwisseling steeds te schrijven in hetzelfde document. MIjn ‘eindejaarsoverpeinzing’. Ik begin ieder jaar weer bovenaan. En als ik klaar ben, dan lees ik terug wat ik de jaren ervoor heb geschreven. En inderdaad: dan zie je wat je de jaren ervoor zoals hebt gedaan, ervaren, meegemaakt, gevoeld. Ieder jaar ben ik weer verrast over mijn groei en ontwikkeling. Waardoor ik ook weer terker het nieuwe jaar in ga!

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.