Skip to main content

Onderneem zonder verwachtingen

By 15 oktober 2016Ondernemerschap

Verwachtingen, we hebben ze allemaal. Soms zetten we die om in plannen, doelen, prognoses. Maar helpen ze ons ook echt? Volgens mij niet!

Mijn bezoek aan Terschelling viel in het water

In deze video leg ik uit hoe ik op Terschelling kwam met de verwachting dat het mooi weer was. Sterker nog, ik had besloten om eerder naar Terschelling te gaan omdat het mooi weer zou zijn. Helaas was dit dus niet zo. Het regende en was erg bewolkt. In plaats van teleurgesteld en chagrijnig te zijn, liet ik mijn verwachtingen los en paste me aan aan de omstandigheden. Ik zocht een restaurantje op tijdens een bui, fietste tussen de buien door, ging weer ergens schuilen en kon zo toch genieten.

Hoe verwachtingen je beperken

In het zakenleven werken we ook veel met verwachtingen en volgens mij heb je daar niet zoveel aan. Sterker nog ze zorgen er vaak voor dat je ongelukkig bent of niet tevreden. Vroeger werkte ik ook met prognoses, verwachtingen van mijn omzet en met schemaatjes en plannen. Ze kwamen echter nooit uit en hebben me ook nooit gestimuleerd om harder te werken. Ik hou van mijn werk en geef altijd het beste van mijzelf. Daar heb ik geen prognoses en planningen voor nodig. Als je niet het beste van jezelf geeft zonder doelstellingen en verwachtingen, dan is er wat anders aan de hand. Doe je dan wel het werk dat bij je past.

Maar, ervan uitgaande dat je het werk doet dat bij je past, dan zijn verwachtingen niet nodig en kunnen ze ook tegen je werken. Natuurlijk is het zo dat als je je verwachtingen overtreft, dat je dan heel blij wordt. Dan zou ik zeggen, verwacht heel weinig en dan ben je altijd blij :-). Of verwacht dus niks en het is altijd beter dan je verwacht.

Nee, zonder gekheid, waar het om gaat is dat je eventueel wel een blik in de toekomst werpt en globaal bepaalt wat er nodig is en wat fijn zou zijn om te bereiken. Vervolgens laat je dat helemaal los en ga je zonder verwachtingen op pad. Hierdoor kun je iedere situatie die je tegenkomt omarmen en de mogelijkheden die deze je biedt ontdekken. Je wordt niet verblind door andere verwachtingen of teleurstelling, maar staat open voor dat wat er wel is.

Graag je reactie

Hoe zit dat bij jou in je bedrijf en in je leven? Wat verwacht jij allemaal? Wat doen die verwachtingen met je? Helpen ze je of juist niet? Ik ben heel benieuwd naar je reactie. Wil je die hieronder achterlaten?

14 Comments

 • judith schreef:

  Dag Martijn,

  Weer een inspirerende vlog.
  Ik had alleen verwacht dat de tekst bij de beelden, overeen zou komen met wat je zegt.

  Groet Judith

  • Martijn Meima schreef:

   Ja, zo zie je maar, verwachtingen komen niet altijd uit. Toen ik de tekst ging schrijven, rolde er iets anders uit mijn pen dan ik in de video had gezegd. Dat heb ik maar zo gelaten 🙂

 • Kristin Dekkers schreef:

  Martijn, je advies vat ik op als ‘neem je verwachtingen over wat je onderneemt, niet te serieus’. Daar ben ik het niet mee eens. Ik neem mijn verwachtingen wel serieus en ik ervaar dat ook als een drijvende kracht in mezelf. Ik vind wel dat het een kunst is om de realiteit goed te zien tegenover je verwachtingen, en daar naar te handelen en bij te sturen. Zo kan een winderige en regenachtige dag aan zee veel leuker blijken dan je had gevreesd: minder drukte om je heen, lekker uitwaaien, naderhand rozig opwarmen en genieten van thuiskomen.

  • Martijn Meima schreef:

   Leuk dat je ‘serieus nemen’ toevoegt aan mijn verhaal. Mijn advies is sowieso om jezelf, je bedrijf en je verwachtingen niet te serieus te nemen. Tegelijkertijd raad ik je aan ze wel serieus te nemen. Als je begrijpt wat ik bedoel. Het gaat erom dat je je nergens aan gaat hechten. Dat je vrij van verlangens en angst in het moment je intuïtie kunt volgen. Om vrij van angsten en verlangens je intuïtie te volgen, vraagt om het niet te serieus nemen van jezelf (want dat zorgt voor veel angsten en verlangens) en ook het wel serieus genoeg nemen van jezelf (anders ontstaan er ook angsten).
   Die drijvende kracht is wat ondernemers vaak aangeven als belangrijkste reden om doelen te stellen of verwachtingen te hebben (of serieus te nemen). De vraag is daarbij of dit een zuivere, energiegevende kracht is, of dat het een opbrandende kracht is.
   Het laatste wat je noemt ben ik helemaal met je eens. Dat gaat over aanvaarden van dat wat er is. Of je er nu blij van wordt of niet. Als je in alle openheid kunt aanvaarden wat er is, kan het nog wel eens mooier zijn dan wat je had verwacht 🙂

 • wemmie schreef:

  Hallo Martijn.
  Mooie omschrijving, ik kan me er helemaal in vinden want:
  Geen verwachtingen, leven met the flow. Dan komen de meest mooie onverwachte dingen op je pad.
  Groeten Wemmie

 • Annemarie schreef:

  Dag Martijn,

  Een van mijn levensmotto’s is al een aantal jaren ‘Verwacht niets, zodat alles kan gebeuren’. Dat heeft mij mentaal heel veel rust en ruimte gegeven om elke dag weer open te staan voor verrassingen, verwondering en uitdagingen.

  zonnige groet,

  Annemarie

 • Gerrita schreef:

  Martijn, helemaal mee eens. Verwachtingen zie ik net als hoop. Het leven loopt altijd anders dan je verwacht of hoopt. Van beiden kun je teleurgesteld, verdrietig en down worden. Het leven is zoveel mooier en lichter als je de dingen laat gebeuren. De meest onverwachte dingen, die je zelf niet hebt kunnen bedenken, komen dan op je pad.

 • Connie Janssen schreef:

  Wat een goed idee. Het geeft veel vrijheid. De lat ligt een stuk lager. Kost veel minder energie.

  Connie

 • Nicole Binnendijk schreef:

  Hallo Martijn,

  Ik ben het in grote lijnen zeker met je eens. Verwachtingen zijn de oorzaak van teleurstellingen.
  Toch is het moeilijk om nooit verwachtingen te koesteren. Daarom probeer ik vooral bewust te zijn van mijn verwachtingen en deze dan op een ontspannen manier weer los te laten.

  Verder denk ik dat het goed is om het verschil tussen verwachting en doel helder te houden. Een doel geeft richting en helpt je keuzes te maken in het hier en nu. Erg zinvol, dus. Zolang je er geen verwachtingen aan koppelt ;-).

  Groeten,
  Nicole

  • Martijn Meima schreef:

   Tja, doelen en verwachtingen. Het ligt wel dicht bij elkaar. Doelen stellen is prima, maar ga er inderdaad geen verwachtingen aan koppelen. Doelen kunnen ook zorgen voor een te smalle focus waardoor je de synchroniciteit (betekenisvol toeval) op je pad niet meer ziet. Daarom ben ik meer voorstander van een stip op de horizon en je vervolgens in het moment door je intuïtie laten leiden.

 • Michel Gougon schreef:

  Terwijl ik zo naar je vlog luister, dwalen mijn gedachten naar momenten dat ik verwachtingen had en dat juist het tegenovergestelde waar bleek. Op de een of andere manier komt er regelmatig het sterke signaal op me af dat als ik iets verwacht, dat het dan juist niet uitkomt. Een voorbeeld is dat ik een verkeerslicht benader met mijn auto en ik denk: die gaat zo op groen. Ik bleef ervan overtuigd en gek genoeg bleef het licht onverklaarbaar lang op rood staan, zó lang dat het verkeerslicht genegeerd werd door een automobilist . Pas toen ik begon te twijfelen, sprong het licht op groen. Ik beleef vaker van dat soort momenten en ik vraag me al een tijdje af wat hiervan de oorzaak of doel is: wat moet ik hiermee. Dus toen ik je vlog bekeek en beluisterde, bedacht ik me opeens: misschien krijg ik wel al een tijdje het sterke signaal dat ik geen verwachtingen moet hebben. Ik interpreteer je woorden als: verwachtingen zijn belemmeringen op je spirituele pad. Wauw, mooi! Ik ga er eens mee experimenteren. Als je nog een andere verklaring hebt, hoor ik het graag. Dank je wel.

  • Martijn Meima schreef:

   Michel, dank voor je interessante voorbeeld. Experimenteren met dagelijkse zaken als een groen stoplicht is leuk om te doen en kan je veel informatie geven.
   De vraag is waar het signaal dat het stoplicht op groen gaat springen vandaan komt. Is dit een wens? Of je intuïtie? Als het niet klopt (want het stoplicht blijft op rood), dan is het in ieder geval niet je zuivere intuïtie en is het interessant om te onderzoeken wat het dan wel is. Het kan inderdaad een teken zijn dat je alle verwachtingen mag loslaten. Iets anders kan ik op dit moment ook niet bedenken. Ben benieuwd hoe het je bevalt en wat je ontdekt.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.