flag-en

Inspiratieblog Intuïtief Ondernemen

Artikelen, video’s, linkjes en citaten

Leef in stapjes van 10 seconden – alles is tijdelijk!

Het mooie van het leven en ook van het ondernemen is dat alles tijdelijk is. Te vaak denken we dat beslissingen die we nemen of keuzes die we maken voor eeuwig en altijd zijn. We gaan dan heel lang nadenken en wikken en wegen voordat we een keuze maken. Nu ben ik er geen voorstander van dat je maar in het wilde weg keuzes en beslissingen gaat nemen, maar het mag allemaal wel wat losser en meer stromen zoals water stroomt.

(Bijna) alles is omkeerbaar

Iedere keuze die je maakt, kun je weer ongedaan maken. Als je op je website bijvoorbeeld een nieuwe dienst hebt gezet, kun je die er met één druk op de knop weer afhalen. Als je tegen een klant hebt gezegd dat je voor een bepaald bedrag een dienst verleent, kun je de volgende keer zeggen dat je prijs verhoogd of verlaagd is. Dit laatste is misschien niet zo netjes, maar het kan wel.

Zie het leven en het ondernemen als een spel en experimenteer met verschillende keuzes. Ontdek zo wat voor jou wel werkt en wat niet werkt. Ontdek wanneer de keuzes leiden tot meer succes, plezier en gezondheid en wanneer niet. Zo zul je merken dat door het experimenteren je veel gemakkelijker veranderingen kunt doorvoeren in je leven omdat jij het zelf wilt! Weet dat je alles kunt veranderen, als jij het maar wilt en bereid bent de consequenties te dragen die daarbij horen.

Neem je keuzes wel bewust

Tegelijkertijd leef je het leven veel intenser en bewuster als je de keuzes die je maakt (hoe tijdelijk ze ook zijn) bewust maakt. Het is dus niet zo dat je maar een keuze maakt omdat je het toch weer kunt veranderen en je dus maar wat doet. Nee, waar het om gaat is dat je iedere keer bewust een keuze maakt! Met hele grote zaken zoals het aannemen van personeel, het aangaan van een samenwerking, maar ook met kleine zaken zoals een gesprek voeren met een collega of het bellen van je schoonmoeder. Kies op ieder moment wat jij wilt doen en doe dit dan vol overgave en met al je bewustzijn. Dit verrijkt je leven en dat van anderen enorm!

Leef in stapjes van 10 seconden

Iemand vertelde mij een keer dat je je leven in stappen van 10 seconde kunt leven. Je kiest iedere keer wat je nu zou doen als je nog 10 seconden te leven hebt, en dat doe je. Zo kies je iedere keer bewust voor datgene wat je op dit moment verder helpt.

Het gaat soms natuurlijk een beetje te ver, omdat je soms ook dingen doet, omdat je langer dan 10 seconden te leven hebt. Zo zul je bijvoorbeeld een nieuwe dienst ontwikkelen, omdat je merkt dat daar behoefte aan is en je daar op in wilt spelen. Toch is het interessant om te onderzoeken of je dit ook zou doen als je nog maar 10 seconden te leven had. En zo niet, wat je dan zou doen. Zo blijf je continu bewust of je nog het leven leeft dat jij wilt leven en  realiseer je dat jij degene bent die dit kan veranderen; iedere 10 seconden!

Zelf gebruik ik de stapjes van 10 seconden om me bewust te zijn van de tijdelijkheid van alles. Over 10 seconden kun je weer een nieuwe keuze maken. Over 10 seconden kan de wereld anders zijn en vraagt het om een andere actie. Iets wat nu heel belangrijk voor je is en veel aandacht vraagt, kan dat over 10 seconden niet meer zijn. Een eigenschap die je nu hebt, kun je over 10 seconden hebben afgeleerd. Zeg dus ook nooit “Ik kan niet …”, maar zeg “Het is met tot nu toe nog niet gelukt om …”

En of je nu in stapjes van 10 seconden, 5 minuten of 1 dag denkt, dat maakt niet uit.

Ik wil je uitnodigen om de komende tijd aandacht te hebben voor de keuzes die je maakt of moet maken. Wees bewust van de tijdelijkheid van de keuzes. Je kunt iedere 10 seconden een nieuwe keuze maken. Als je de keuze maakt, doe dit dan wel vol overgave en ga 100% voor die keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *