flag-en

Inspiratieblog Intuïtief Ondernemen

Artikelen, video’s, linkjes en citaten

Het ritme van mijn trainingen

In mijn boek Moeiteloos Ondernemen beschrijf ik dat alles een eigen ritme heeft, een frequentie, een bepaalde beweging, een in- en uitademing. Door je af te stemmen op dit ritme, kun je gebruik maken van de beweging die al aanwezig is en wordt het veel gemakkelijker om te ondernemen. Dit geldt ook voor mijn trainingen. Hiermee ben ik in de afgelopen jaren aan het experimenteren geweest om te ontdekken wat het ritme van mijn trainingen was en hoe ik me daarop kon afstemmen. Graag deel ik je mijn ervaringen en wat er wel en niet werkt hierin.

Het ritme van een training gaat voor mij over een aantal zaken:

  1. De frequentie van de start van mijn trainingen gedurende het jaar
  2. De tijd tussen twee modules van een training
  3. De opbouw van een trainingsdag of -dagen

De frequentie van de start van de trainingen

Een vast schema voor de trainingsfrequentie

In het begin plande ik gewoon de start van een training wanneer ik dat wilde. Voor de Magie van opstellingen begeleiden, bijvoorbeeld, was dat 1x in het voorjaar en 1x in het najaar. Zo deed ik twee groepen per jaar. Wat ik bij mij merkte is dat ik best veel stress kreeg van het werven van deelnemers. Soms was het echt trekken en sleuren om voldoende deelnemers te krijgen. Ik was niet echt in verbinding met het ritme van de training.

Papiertjes op de grond

Toen ben ik papiertjes op de grond gaan leggen voor de maanden van het jaar en ben ik in een soort opstelling gaan voelen waar de start van de training ‘klopte’ in deze tijdslijn. Daarbij plaatste ik ook andere workshops en trainingen op deze lijn, zodat ik een overzicht kreeg van alles wat ik aanbood en het ritme daarvan gedurende het jaar. Dit liep best goed. Toch klopte het nog niet voor mij. Zeker omdat ik een manifesting generator ben vanuit de Human Design methode, past het niet om zelf te initiëren en te bepalen wat het ritme is van mijn trainingen. Ik merkte ook dat de trainingen soms niet door gingen vanwege te weinig deelnemers. Nog steeds had ik niet echt verbinding met het ritme van de training.

Het ritme van de groep

Toen ben ik iets gaan doen, wat heel weinig wordt gedaan in trainingenland. Mensen konden zich aanmelden voor bijvoorbeeld de opleiding “Intuïtief coachen & adviseren”, maar ik had nog geen datum geprikt. Ik zette ze op een lijst en zodra het minimum aantal deelnemers was bereikt, ging ik de data plannen. Hierbij vroeg ik iedereen om zijn of haar beschikbaarheid door te geven en hield ik rekening met ieders agenda. Dit zorgde ervoor dat de trainingsdagen precies op die dagen vielen waarop iedereen kon. Soms waren hier hele toeren voor nodig en had ik een heel ingewikkeld Excelsheet, maar meestal lukte het wel.
Vervolgens konden anderen zich nog aanmelden en vulde de groepen zich.

Later heb ik deze werkwijze iets aangepast en ben ik al gaan plannen als er iets minder deelnemers waren dan het minimum aantal. Zodra er een beweging was in de aanmeldingen, zodra ik het ritme voelde van de inademing, de actie, ging ik de data plannen.

Het ritme volgen vraagt overgave van mij en de deelnemers

In het algemeen bevalt deze werkwijze me goed (ik doe het nog steeds zo). Deelnemers weten zeker dat ze beschikbaar zijn op de trainingsdagen en hoeven niet op het laatste moment nog hun agenda’s om te gooien. Ik vraag wel van ze dat ze flexibel zijn en bereid zijn eventueel wat afspraken te verzetten, zodat ik genoeg flexibiliteit heb in het plannen. Anders is het niet te doen om data te plannen waarop iedereen kan.

Ik kreeg een keer een reactie van een potentiële deelnemer dat ze graag de data wilde weten voordat ze kon beslissen of ze mee wilde doen. Toen ik zei dat ik de data op haar agenda zou afstemmen, had ze toch liever eerst een lijstje met data. Dat vond ik heel bijzonder en tegelijkertijd is dat ook hoe veel mensen werken. Ze willen weten waar ze aan toe zijn en dan kiezen om mee te doen of niet.
Vandaar dat ik nu met een kleinere groep de data afstem en mensen daar vervolgens bij aan kunnen sluiten.

Later realiseerde ik me dat het voor deelnemers ook best lastig is om ergens in mee te gaan wat nog niet helemaal vorm heeft gekregen. De inhoud staat redelijk vast (maar ook daar ben ik flexibel in), maar de data en dus de starttijd en doorlooptijd staan niet vast. Het vraagt dus overgave en vertrouwen om hierin mee te gaan. Dat waardeer ik ook aan de deelnemers die zich op deze manier opgeven.

Zit er angst onder?

De eerlijkheid gebied te zeggen dat niet alle trainingen die ik zo plan, ook daadwerkelijk doorgaan. Soms haken er toch nog mensen af, of komen er niet genoeg mensen bij de initiële groep, dat ik de training moet afzeggen. In reactie op deze situatie vertelde een coach/trainer me dat het systemisch niet echt goed is om het zo te doen, omdat je eigenlijk niet gelooft dat je training door gaat. Je gaat niet vol voor de training staan door de data niet vast te leggen. Dat heb ik een tijdje laten sudderen. Het resoneerde namelijk wel bij mij en tegelijkertijd klopte het ook niet. Een van de redenen dat ik zo ben gaan werken is wel dat ik het niet fijn vond trainingen af te zeggen vanwege te weinig deelnemers. Dus iets van die angst was er wel. Tegelijkertijd kan ik ook heel goed voelen dat deze nieuwe manier van werken heel erg bij mij en bij mijn werkwijze past. De training is er wel en ik sta er 100% voor, alleen de manifestatie in de tijd vindt plaats in afstemming met de deelnemers. Hierbij ben ik ook deelnemer en reis mee met de beweging die zich aandient.

Een nog groter ritme

Loslaten wensballon Uiteindelijk is er nog een ritme dat groter is dan de training. Het ritme van leven en dood. Ook een training kent een geboorte en een dood. Ergens heb ik besloten om een bepaalde training of workshop in de markt te zetten, of eerder nog, te gaan ontwikkelen. Er is ook een moment dat het voorbij is. Dat de training niet levensvatbaar meer is. Ik realiseer me ook iedere keer weer dat het niet meer geven van de training ook een optie kan zijn. Door te werken met de beweging van de deelnemers die zich aanmelden, ben ik al meer afgestemd op dit grotere ritme van leven en dood. Als er namelijk geen interesse meer is, kan het zomaar zijn dat het leven van die training ten einde is. Er is geen potentieel meer aanwezig. Dit koppel ik aan mijn intuïtie en innerlijke beweging die ik voel bij de training. Klopt het inderdaad dat het voorbij is? Er kan ook een andere oorzaak zijn, waardoor zich geen deelnemers aanmelden. Nu weet ik ook van mezelf dat ik niet zo goed ben in afscheid nemen. Daardoor ben ik extra alert op deze grotere beweging en onderzoek ik bij te weinig deelnemers of de levenscyclus van de training niet ‘gewoon’ voorbij is.

De tijd tussen twee modules van een training

Ook de manier waarop de totale training is opgebouwd uit de verschillende trainingsdagen kent een ritme.

In het begin had ik een vaste tijd van 1 maand tussen twee trainingsdagen. Voor de Magie van opstellingen begeleiden had ik bedacht dat ik 2 modules van 2 dagen en dan nog 2 modules van 1 dag wilde geven. Deze plande ik vervolgens 1 maand uit elkaar. Voor Intuïtief Coachen & Adviseren had ik 5 modules van 2 dagen die 1 maand uit elkaar lagen.

Doordat ik de data ben gaan afstemmen op de beschikbaarheid van de deelnemers, kon ik niet meer vasthouden aan deze vooraf bedachte frequenties. Ik besloot me aan te passen aan het ritme van de groep zoals dat in de beschikbaarheden naar voren kwam. Dat betekende soms modules van 2 aaneengesloten dagen, maar soms juist met een week tussen de dagen. Soms een maand tussen twee modules en soms juist 3 weken of 6. Het is heel interessant om te zien hoe iedere groep een eigen ritme krijgt in de verdeling van de trainingsdagen in de tijd.

Dit bevalt heel goed en werkt ook voor de deelnemers heel fijn. Zonder dat het direct heel expliciet wordt gemaakt, ontstaat er een ritme waarin de deelnemers een optimale leerervaring kunnen hebben. Daarnaast vraagt het van mij en de deelnemers loslaten en overgave. Doordat in veel van mijn trainingen dit een belangrijk thema is, werkt het ook op die manier door; ik leer me nog meer overgeven en werken met dat wat er is en de deelnemers moeten ook hun vaste verwachtingen loslaten.

De opbouw van een trainingsdag

Workshops Intuïtief Ondernemen Tenslotte heeft ook een trainingsdag een ritme. In het begin had ik een redelijk vast omlijnd plan. Ik plande niet alle activiteiten tot op de minuut, maar wist wel bij de start van de dag wat we rond 15 uur zouden gaan doen. Dit werkte op zich goed en de deelnemers waren tevreden. Het gaf rust en bracht voorspelbaarheid voor mezelf. Hierdoor kon ik me meer richten op de inhoud en de dynamiek in de groep.

Nog steeds heb ik een globaal idee wat ik wil doen en wat de thema’s zijn. Van tevoren stem ik me af op de groep en neem dan waar welke specifieke thema’s, aandachtspunten, dynamieken er spelen. Ook krijg ik dan vaak al beelden van werkvormen die passen. Op basis hiervan ontstaat er een lijstje van mogelijke zaken waarmee we aan de slag kunnen en werkvormen die passen. Vervolgens bepaal ik wat we als eerste gaan doen en soms ook nog wat daarna aan bod komt. De rest laat ik los.

Tijdens de dag beweeg ik helemaal mee met wat zich in de groep aandient. Het kan zelfs zijn dat ik de opening anders doe en dat ik alle werkvormen overboord gooi. Meestal is het niet heel veel anders, maar zitten er accentverschuivingen in of doe ik een werkvorm net wat anders, of kies ik een andere werkvorm. De dagen krijgen dus vorm op basis van de lijn die ik van tevoren heb bedacht en dat wat zich in de groep (in de onderstroom) aandient.

Dit is een heerlijke manier van werken, omdat er altijd precies dat gebeurt wat nodig is voor de groep. Het vraagt van mij weer overgave en vertrouwen. Het vraagt ook geworteld zijn in de bronnen van waaruit ik werk zoals het systemisch werk, holisme, non-dualiteit, bedrijfskunde, psychologie en opstellingen. Door dit te koppelen aan de vele werkvormen die ik zelf heb ontwikkeld en ben tegengekomen, kan gemakkelijk een programma ontstaan vanuit verbinding met de groep.

 

Durf jij het aan?

Wil jij als deelnemer mee op reis? Ben je bereid je over te geven? Durf jij het aan om in te stappen zonder dat helemaal duidelijk is wat er wanneer gaat gebeuren?

Je kunt je opgeven voor een van mijn workshops of meerdaagse trainingen. Voor sommige is de datum of zijn de data al gepland (kijk hiervoor in mijn agenda). Voor anderen nog niet. Nadat je je hebt opgegeven neem ik contact met je op. Zodra er een eerste groepje ontstaat voor de training, ga ik de data plannen waarbij ik rekening hou met jouw beschikbaarheid. Zodra ik de datum of data heb gepland en jij bent die dag beschikbaar en het minimum aantal deelnemers is bereikt, is je deelname definitief en ontvang je een factuur.

Je kunt er ook voor kiezen om pas later aan te haken. De datum of data zijn dan al bekend en jij kijkt of ze in je agenda passen. Dan geef je je op en ontvangt een factuur.

Net wat er bij jou op dit moment past.

[button open_new_tab=”true” color=”extra-color-2″ hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”https://www.intuitiefondernemen.nl/workshops-trainingen/” text=”Ga naar het overzicht van trainingen en workshops” color_override=””]

2 reacties

  1. Prachtig artikel Martijn, dank voor het delen!
    Het laat mooi zien hoe je vanuit een ruimer perspectief tegen de materie aan kunt kijken en hoe je meebeweegt met de energie die zich aandient. Heel waardevol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *