Skip to main content

Het leven is niet maakbaar; een bedrijf ook niet

Onlangs ervoer ik in een workshop over verhalen en opstellingen dat het leven niet maakbaar is en een bedrijf ook niet.

Alles in ons leven lijkt maakbaar

In deze tijd van grote technologische ontwikkelingen, maar ook van spiritualiteit en geluksgoeroe’s, lijkt het alsof we alles in ons leven kunnen creëren, alsof het leven helemaal maakbaar is. Met de huidige technologie kunnen we zoveel bereiken wat voorheen onmogelijk leek, zoals bijvoorbeeld het 3D printen van een huis of een horloge die je gezondheid bijhoudt en dan heb ik het nog niet eens of kunstmatige intelligentie. De sky is niet eens meer de limit.

Tegelijkertijd is er een hele spirituele ontwikkeling waarbij we leren dat we zelf de schepper zijn, dat we zelf verantwoordelijk zijn voor alles in ons leven. Als we ons richten op het positieve zal dat groeien en zul je meer positiviteit ervaren. Als je innerlijke rust vindt, zul je ook buiten jezelf rust ervaren. Alles op je pad is een teken en als je deze mist, dan kom je vanzelf in de problemen. Ook hier is het uitgangspunt dat alles mogelijk is, als je maar jezelf ontwikkelt, energetisch in balans bent of de juiste stappen zet op het spirituele pad.

Ook in de zakenwereld lijkt succes maakbaar

In het bedrijfsleven merk je deze tendens ook. Je bent verantwoordelijk voor je eigen carrière, we kunnen een nieuwe markt creëren, de top van een bedrijf heeft het idee dat ze het bedrijf besturen en ook ondernemers wordt geleerd dat je succesvol wordt als je proactief bent, door vecht bij tegenslagen en het lot in eigen hand neemt.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik ook een beetje mee ga in de spirituele stroming dat alles maakbaar is en het afhankelijk is van je innerlijke wereld hoe je buitenwereld eruit ziet. Ook ik vertel ondernemers dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun succes en dat als je echt je geïnspireerd door een hoger doel je bedrijf neerzet en daarbij je intuïtie volgt, je succesvol zult zijn; waarbij succes voor mij veel meer is dan veel geld verdienen.

Inspiratie uit een verhaal

Tijdens de workshop “Op verhaal komen” van Phoenix Opleidingen, die zeer vakkundig werd gegeven door Joke Goudswaard, heb ik me ook weer meer verbonden met het gegeven dat het leven niet altijd maakbaar is. Dit gebeurde tijdens een bijzondere opstelling, waarbij we elementen opstelden uit het bijbelverhaal van Job. Nu ben ik niet gelovig en Joke ook niet en toch bracht dit verhaal voor bijna iedereen in de groep heel veel.

Joke vertelde het verhaal waarbij god aan de duivel wil laten zien dat Job een vroom man is, ook als alles van hem wordt afgepakt. God en de duivel sluiten een deal. De duivel mag alles van Job afpakken als hij hem maar in leven houdt. Hiermee wil god bewijzen dat Job een vroom man blijft.

De duivel neemt inderdaad alles van Job af. Hij laat zijn kinderen omkomen, zijn huis in de brand gaan, zijn vrouw bij hem weggaan en tenslotte verlaten ook de vrienden hem.

Hoe maakbaar blijkt het leven te zijn?

Terwijl Joke het verhaal vertelde stelde ze de elementen uit het verhaal op door middel van deelnemers die als representant in de opstelling kwamen. Ik stond als representant van de duivel en voelde de strijd met god. De representant van Job had het zwaar, maar bleef contact houden met god. Totdat uiteindelijk ook zijn vrienden hem in de steek lieten. Toen was zijn aandacht meer bij de duivel. Op dat moment bracht Joke het grote geheim in. Dit element stond voor de deal tussen  god en de duivel waar Job niet van wist. Daarmee stond het ook voor het grotere, hogere, dat waar we geen weet van hebben.

Toen er een representant voor dit element in de opstelling kwam, kon Job berusten. Hij kon zich overgeven aan het grote geheim en daardoor weer in verbinding komen met god.

Als interessante aanvulling wil ik melden dat aan het einde van de opstelling god en de duivel elkaar vasthielden en in alles voelden dat ze twee kanten van dezelfde medaille waren. “Zo verschillend zijn we niet”, waren god’s worden. Nu ik het opschrijf, krijg ik rillingen over mijn rug en voel ik nog steeds de kracht van die ervaring. Goed en kwaad vervloeiden in één samenzijn.

Buigen voor het leven

De les die ik hieruit haalde was dat je soms moet buigen voor het leven, het grotere, het grote geheim. Je hebt dan geen invloed, je kunt niet mediterend, affirmaties roepend en overtuigingen loslatend met behulp van de nieuwste technologie alles naar je hand zetten.

Je buigt.

Je wordt nederig en geeft je over.

Je neemt het leven zoals het komt.

Ook dat is voor mij intuïtief ondernemen. Dat je niet vecht met dat wat er is, maar erkent dat er iets groters is dat jij. Dit is niet per sé een god of een hogere macht. Het is misschien wel letterlijk het grote geheim. Het geheim van het leven.

Zakelijk buigen voor het grotere

In het ondernemerschap en bedrijfsleven moet je soms ook buigen voor het grotere. Dit gaat erover dat je als directeur, manager, medewerker of waar je ook staat niet alles kunt beheersen. Ook een bedrijf heeft een eigen ziel en is verbonden met het grotere. Frédéric Laloux noemt in zijn boek “Reinventing Organizations” dat zogenaamde Teal Organizations niet bezig zijn om de toekomst af te dwingen. Ze zijn zich bewust van de eigen energie, het eigen gevoel van richting van de organisatie. Management gaat dan over mee dansen met wat zich aandient.

Vanuit de organisatieopstellingen noemen we dit de bestemming van een organisatie. Zelf merk ik ook dat mijn bedrijf een eigen ziel heeft, een eigen bestemming. Toen ik in 2015 de Academie voor Intuïtief Coachen oprichtte, wilde ik daarin al mijn activiteiten onderbrengen. Het kwam er echter niet van om de website intuïtiefondernemen.nl op te heffen. Iets weerhield me ervan. Een jaar later besloot ik om de Academie voor Intuïtief Coachen op te heffen (hierover schrijf ik meer in een andere blog). Er was een andere bestemming in mijn bedrijf en die had ik te volgen.

Intuïtief Ondernemen en dansen met wat zich aandient

Voor mij gaat intuïtief ondernemen daarom ook steeds minder over je doelen bereiken of je ideeën in de wereld zetten. Het gaat erom dat je als ondernemer of manager bent afgestemd op je intuïtie en daarmee op de bestemming van je bedrijf en van jezelf. Vervolgens neem je vanuit die afstemming beslissingen en dans je mee met wat zich aandient en waar het grote geheim jou en je bedrijf naartoe neemt. Je vraagt je af “Wat wil er door mij vorm krijgen” en “Welke kant wil de ziel van dit bedrijf op?”

Het gaat dan niet zozeer over doelen stellen,slimme plannen maken en controle houden. Nee, het gaat over je afstemmen op het grotere, voelen wat jouw rol is, inzien wat de juiste stappen zijn en de moed hebben deze te nemen, ook al gaat dat in tegen alles wat we geleerd hebben of wat logisch lijkt.

Ik zou zeggen “Geniet van de dans”

 

7 Comments

 • Annemarie Smit schreef:

  Dag Martijn,

  Zo af en toe – in een intuïtief moment- verschijnt er een blog van jou onder mijn neus die iets met me doet. En meestal is dat op het juiste moment. Hoewel ik geen eigen onderneming heb, beweeg ik me wel ondernemend en doe ik wat ik voel dat ik mag doen. Het lijkt klein als ik het afzet tegen de organisatie waarin ik werk. .het voelt groots in het moment . Groots in de betekenis van nederigheid en dankbaarheid in wat ik mag betekenen door mijn zijn.

  Groet Annemarie

 • Judith schreef:

  Dag Martijn,

  Mooie opening schrijft Annemarie in haar reactie op je stuk. Daar kan ik mij helemaal in vinden. Die maakbaarheidsgedachte is absoluut frusterend. Goed om een keer een ander geluid te horen. Ik ben langdurig stukgelopen op mijn wensen en ambities. De meest gekke zaken gebeurden en gebeuren waardoor ik niet zo succesvol ben als ik op werkgebied ambieer. Tot ik besloot mijzelf over te geven.
  Dagelijks sluit ik mijn yogaoefeningen af met het besluit los te laten, in verbinding te staan met mijzelf en mijn omgeving, en mij over tegeven aan wat de dag mij brengt. Die overgave en de gedachte dat ik onderdeel ben van een geheel maakt dat ik mij iedere ochtend opnieuw dankbaar voel voor wat er wel is. En inderdaad mijn pad gaat niet zoals ik dat zelf in gedachte heb. Het ontwikkelt zich uit zichzelf (en tegen mijn wil in) in een richting die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Veel puurder eigenlijk. Ik was mij niet eens meer zo bewust van die wensen in mijn persoonlijke ontwikkeling die ik al lang geleden had afgeschreven of d.m.v. werk en succes wilde behalen. Het zijn nu mijn kinderdromen en -verlangens die werkelijkheid worden. En langzaam maar zeker wordt ik steeds meer degene die ik in feite ben. Gelukkig eigenlijk.
  Bedankt voor deze gewaar wording.

 • Paula Maassen schreef:

  Dank je Martijn,

  Precies op het goede moment komt deze blog voorbij. Ik volg op dit moment de “intuition to income global summit’ waar ook jij een bijdrage aan leverde.
  Ik steek van alle presentatoren wel iets op als ik de kern vasthoud en de rest maar laat voor wat het is. Als ik niet beter wist zou je denken dat iedereen op elk moment – hop- van zijn intuïtie gebruik kan maken om nog meer succes te hebben, nog meer inkomen te genereren.
  Ook wel grappig, de Hollandse nuchterheid en Amerikaanse geestdrift.
  Maar zoals gezegd, ik steek er zeker iets van op. Wil nog meer afstemmen, loslaten en zien wat er gaat gebeuren met mij én mijn nieuwe website/ aanbod.

  Groet, Paula
  jeplek.nl

  • Martijn Meima schreef:

   Dank voor je reactie. Tja, soms wordt intuïtief werken als een soort Haarlemmerolie gebracht. Het ligt vaak veel complexer dan dat men doet vermoeden.
   In mijn e-boek geef wat meer nuancering. Ook in het boek dat ik nu aan het schrijven ben, leg ik uit dat er niet een panklare oplossing is voor alle problemen die je tegenkomt.
   Succes met je ontdekkingsreis.
   Dat is ook de reden dat ik met een boek bezig ben; om intuïtief ondernemen in

 • Rene Eijdenberg schreef:

  Hi Martijn,

  Ik ben in het algemeen geen Blog en nieuwsbrief lezer. Maar op een of andere manier werd mijn aandacht deze keer wel getrokken.
  En dan zit ik ineens in een verhaal dat echt ‘binnen komt en binnen blijf’. Mentaal, emotioneel en fysiek.
  Dankjewel voor dit cadeau.
  Warme groet
  Rene Eijdenberg

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.