Inspiratieblog Intuïtief Ondernemen

Artikelen, video’s, linkjes en citaten

Hard werken, waarom het soms wel moet

In deze vlog/blog vertel ik meer over waarom hard werken soms nodig is en soms juist niet. Ik vertel hoe het soms onmogelijk lijkt om een bepaald resultaat te behalen, maar dat er altijd een weg is.

Onderstaande tekst is een aanvulling op mijn vlog. Je kunt ze los van elkaar lezen en bekijken.

Hard werken is niet mijn standaard aanpak

Als je mij een tijdje volgt, zul je weten dat ik me richt op het moeiteloos maken van ondernemen en zakendoen. Het hoeft niet moeilijk.

Soms is het echter even anders. Soms moet je doorzetten, je tanden erop stukbijten, volhouden, door blijven zoeken.

In de video leg ik uit hoe ik op zoek ben naar een verborgen schat (geocache). Ergens in deze enorme stapel stenen ligt een schat verborgen. Hoe kan ik deze ooit vinden. Nu kan ik twee dingen doen:

  1. Ik zeg dat als het niet moeiteloos gaat, het niet de bedoeling is. Ik zoek eventjes en geef dan op.
  2. Ik zeg dat ik door de weerstand heen moet. De moeite die ik moet doen is een soort test, een uitdaging die ik aan moet gaan. Ik moet blijven zoeken totdat ik de schat vindt.

Wanneer is hard werken een signaal dat je niet het goede doet?

In het zakenleven kom je deze dilemma’s ook tegen. Je hebt een idee van iets dat je wilt bereiken (een schat). Je gaat aan de slag en op een gegeven moment gaat het niet zo lekker. Je loopt vast; je komt weerstand tegen; het gaat moeizaam. Ook dan kun je stoppen en een andere route kiezen of je doel bijstellen of loslaten. Je kunt er ook voor kiezen om juist nog wat harder te werken, het obstakel te overkomen en met wat meer moeite wel je doel te bereiken.

Dit is een dilemma dat ik bij mezelf vaak tegenkom. Ook bij klanten en anderen die geloven in de moeiteloze weg zie ik vaak dat ze moeite hebben om te bepalen wat te doen als het even tegenzit.

Zet de automatische piloot uit

Vanuit je verleden en vanuit je omgeving heb je waarschijnlijk een bepaalde voorkeursaanpak ontwikkeld bij het omgaan met tegenslag en moeilijkheden. Het is zaak om dit los te laten; je hiervan bewust te worden en ruimte te creëren om vrijer en met meer opties dit soort situaties aan te gaan.

Zodra je niet meer op de automatische, onderbewuste piloot rijdt, kun je zuiverder bepalen wat voor jou het juiste is in zo’n situatie. Beide opties (stoppen en een andere weg kiezen, of harder werken en je doel bereiken) kunnen namelijk intuïtief kloppen. Beide opties kunnen je verder helpen.

Om te bepalen welke op dit moment van toepassing is, is het dus zaak om je automatische piloot uit te zetten en af te stemmen op je intuïtie. In mijn geval had ik een coördinaat opgekregen en wist ik dat er een schat lag. Dit kun je vergelijken met een al dan niet intuïtief weten dat er een oplossing is; dat er een mogelijkheid is. Het gaat er dan om te ontdekken waar dit weten vandaan komt. Is het je ego, een overtuiging, een oud patroon dat maakt dat je door wilt gaan, of is het je zuivere intuïtie die je vertelt dat dit de weg naar de schat (je doel) is.

Martijn Meima organisatieopstellingen Een ander voorbeeld is mijn tweede reis naar Bulgarije. Ik voelde aan alles dat ik daar moest zijn. Tegelijkertijd kon dit ook mijn enthousiasme zijn of mijn hang naar avontuur. Weerstand was er ook. Ik kreeg helemaal niks betaald. Geen reiskosten, geen hotel en al zeker geen trainersfee. Dit vroeg dus een investering in geld en tijd van mij, terwijl ik juist iets kwam brengen in Bulgarije.

Door stil te zitten, mijn enthousiasme, angsten en verlangens los te laten kon ik waarnemen dat het echt goed was om in Sofia aanwezig te zijn bij de conferentie. Later is ook gebleken dat hieruit verschillende internationale opdrachten zijn gekomen!

Experimenteer om te ontdekken hoe het voor jou werkt

Mijn tip is om hiermee te experimenteren. Hou bijvoorbeeld een aantekenboekje bij waarin je dit soort momenten opschrijft en waarin je ook vastlegt wat je intuïtie je vertelde (of wat je dacht dat je intuïtie je vertelde). Later kijk je terug en met de kennis die je dan hebt, kun je vaak wel bepalen of het klopte of niet. Soms moet je hiervoor een wat langere tijd nemen (misschien wel 1 of meerdere jaren) en soms is het al snel helder.

Ik ben benieuwd hoe jij met dit dilemma omgaat. Zie jij obstakels als een teken dat dit niet de weg is of juist als een uitnodiging om door te zetten? Wat is je aangeleerde gedrag en hoe zorg jij ervoor dat je jouw intuïtie hierin kunt volgen? Laat je reactie hieronder achter. Ik ben benieuwd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *