flag-en

Inspiratieblog Intuïtief Ondernemen

Artikelen, video’s, linkjes en citaten

Wat boekhouders je niet zouden moeten vertellen over fiscale voordelen

Boekhouders zijn belangrijke mensen voor ons ondernemers. Ze doen die dingen waar wij een hekel aan hebben: de cijfers op orde brengen. Ze zijn ook heel goed in het inzicht geven in je financiën en het geven van tips om door middel van fiscale voordelen meer met je euro’s te doen. Dit is echter wat ze je niet zouden moeten vertellen.

Maak jij optimaal gebruik van fiscale voordelen?

We naderen weer het einde van een jaar. Dit is de tijd waarin boekhouders en accountants weer allerlei tips geven om fiscaal gunstig het jaar af te ronden. Het is ook belangrijk om op te letten hoe je optimaal gebruik maakt van het feit dat (voor de meeste ondernemers) vanaf 1 januari weer een nieuw boekjaar start. Het kan namelijk voordelig zijn om bepaalde uitgaven uit te stellen, of juist te vervroegen. Het kan ook handig zijn om bepaalde omzet mee te nemen in dit jaar of juist in 2017.

Dit heeft te maken met het feit dat je als ondernemer gebruik kunt maken van bepaalde aftrekposten zoals de Energie-investeringsaftrek, Keinschaligheidsaftrek en de Milieu-investeringsaftrek. Daarnaast geldt voor ondernemers met een V.O.F. of eenmanszaak dat de winst van je bedrijf belast wordt als inkomen. De inkomstenbelasting kent verschillende schijven, wat kan betekenen dat bij een hogere winst je in een hogere schijf terecht komt en dus relatief meer belasting moet betalen.

Kortom, het is dus zinvol om na te denken over het al dan niet doen van uitgaven voor 1 januari.

Je moet voor 1 januari nog extra geld uitgeven

Fiscale voordelen Maar …

Accountants moeten jou niet gaan vertellen dat je nog iets moet gaan uitgeven dit jaar. Ik hoor regelmatig dat ondernemers zeggen, “Ik heb nog maar een computer aangeschaft want mijn boekhouder zei dat ik dit jaar nog geld moest uitgeven” of “Ik heb nog maar het voetbalteam van mijn zoon gesponsord want ik moest nog geld uitgeven van mijn boekhouder”.

Dat is klinkklare onzin! Elke euro die je uitgeeft, gaat van je winst af en betekent minder inkomsten. Of je nu gebruik kunt maken van een aftrekpost of dat je daardoor in een lagere belastingschijf terecht komt, het maakt niet uit. Uitgaven blijven uitgaven!

Wie leidt jouw bedrijf? Jij of je accountant?

leider

Het is belangrijk om je te realiseren dat jij de ondernemer bent en de boekhouder is de boekhouder. Ook vanuit het perspectief van bedrijfsopstellingen is het goed om de juiste orde hierin te houden. Jij bent degene die verantwoordelijk is voor je bedrijf. Jij neemt de beslissingen en de gevolgen zijn ook voor jou. De boekhouder of accountant heeft een (belangrijke) adviserende taak over bijvoorbeeld zoiets als fiscale voordelen. Het is belangrijk om hem (of haar) die positie ook te geven.

Los van het uitgeven van geld aan het einde van het jaar, hoor ik ondernemers ook wel eens zeggen dat ze van hun accountant nu geen nieuwe investering mogen doen. Het woord ‘mogen’ geeft aan dat de positie van de accountant niet klopt met de feitelijke orde in jouw bedrijf. De accountant kan adviseren om nu geen investeringen te doen en jij kunt dan beslissen om dat ook niet te doen. Tegelijkertijd kun je er ook voor kiezen om het juist wel te doen omdat jij een ander perspectief hebt of andere doelen voor ogen hebt.

Boekhouders zijn belangrijke adviseurs, maar jij bent de ondernemer!

Kortom: als je boekhouder zegt dat je dit jaar nog wat geld moet uitgeven om gebruik te maken van fiscale voordelen, realiseer je dan dat dit alleen handig is als je die uitgave sowieso gedaan zou hebben in de komende maanden. Boekhouders zijn belangrijke adviseurs, maar jij bent de ondernemer!

Ik wens je een hele goede afsluiting van dit jaar en een succesvol 2017!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *