flag-en

Inspiratieblog Intuïtief Ondernemen

Artikelen, video’s, linkjes en citaten

Een ander perspectief creëert oplossingen

Met het hardlopen loop ik vaak hetzelfde rondje. Stiekem vind ik het toch wel lekker  te weten wat ik kan verwachten en hoe lang het nog is. Het is een lekker rondje door de weilanden en een stukje bos. Op een gegeven moment hebben ze een hek geplaatst op mijn route. In het begin kon ik er nog omheen, maar daar plaatsten ze toen ook nog een hek. Voor mij zat er niks anders op dan er overheen te klimmen. Stoer en fit als ik ben, was dat natuurlijk geen probleem. Toch is het niet ideaal als je aan het hardlopen bent.

Onlangs dacht ik, laat ik het rondje eens andersom lopen. Aangekomen bij het hek zag ik tot mijn grote verbazing dat aan de andere kant van het hek gewoon een paadje om het hek heen liep. Dat had ik van de andere kant niet goed gezien. Door van de andere kant aan te komen lopen werd deze gemakkelijkere weg ineens duidelijk. Een ander perspectief biedt zo nieuwe mogelijkheden.

Zo is het met veel dingen heb ik in mijn bedrijf en bij mijn klanten gemerkt. Je zet jezelf soms vast in bepaalde structuren, gedachtes, aannames en overtuigingen. Het kan heel zinvol zijn om eens een andere aanvliegroute te kiezen. Of om eens vanuit een heel ander perspectief een vraagstuk te benaderen.

Bij creativiteitssessies wordt dit mechanisme ook op diverse manieren toegepast:

  • Als een crimineel dit probleem zou op moeten lossen, wat zou hij doen?
  • Als je 10 miljoen euro zou hebben, wat zou je dan doen?
  • Als je het probleem erger zou moeten maken, wat zou je dan doen?
  • Als een kind dit probleem moest oplossen, wat zou het doen?

Kortom, allemaal vragen die je van een andere kant naar een probleem (het hek) laten kijken waardoor er soms een hele gemakkelijke oplossing (het paadje eromheen) tevoorschijn komt.

Je kunt ook in je dagelijkse leven bepaalde zaken eens anders doen. Slaap aan de andere kant van het bed, poets je tanden met je andere hand, eet eerst je toetje en dan de hoofdmaaltijd, loop een ander rondje met de hond, neem een dag vrij in het midden van de week en werk in het weekend. Kortom, stap uit je routine en je zult merken dat je op een andere manier tegen dingen aan gaat kijken.

Ik wens je er veel plezier mee en ben benieuwd wat het je brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *