Skip to main content

De 3 valkuilen bij het stellen van doelen

By 20 oktober 2015Ondernemerschap

Doelen is een favoriet onderwerp van mij. In de wereld van het ondernemen (maar ook in de rest van ons leven) spelen doelen een (voor mij te) belangrijke rol. Daarom hierbij de 3 belangrijkste valkuilen bij het stellen en bereiken van doelen.

 1. We denken dat we weten wat we willen

  Uh, zal je denken. Ik weet toch ook wat ik wil? Zeker als ik een doel ga stellen voor mezelf of mijn bedrijf. Dan weet ik precies wat ik wil. Als je het niet precies weet, dan maak je het SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden) of je visualiseert het helemaal tot in de details.
  Ja, dat klopt. Dat is zeker een manier om doelen te stellen. Maar mijn ervaring is dat doelen heel vaak geen echt doel zijn. Ze zijn een middel om weer iets anders te bereiken. Of je denkt dat je iets wilt bereiken, maar als je het bereikt hebt, geeft het je niet de voldoening die je had verwacht.
  We weten dus heel vaak niet wat we echt willen, wat ons echte doel is. Om zekerheid en een focus te hebben, stellen we een doel. Dat communiceert lekker, dat geeft richting en dat geeft houvast. Daar is helemaal niks mis mee. Sterker nog, dat is prima.
  Ga er alleen niet vanuit dat je dit doel ook echt wil bereiken. Sta ook open voor nieuwe doelen, voortschrijdend inzicht, kansen die zich aandienen. Hou je focus breed en volg je intuïtie als er nieuwe dingen op je pad komen die je niet direct naar het door jou gestelde doel lijken te leiden.

 2. We denken dat we de weg naar ons doel kennen

  Wat we gewend zijn te doen en wat ik ook in veel projectmanagementcursussen heb geleerd is dat je een doel stelt en vervolgens de stappen definieert om daar te komen. Deze stappen zet je uit in de tijd en voilà, je hebt controle en kunt gaan managen.
  Wat we dan vergeten is dat de weg naar je doel niet zo helder is en dat hij bovendien kan veranderen als in de loop der tijd de wereld verandert. En ik kan je vertellen, dat zal gebeuren. Dat is 100% zeker!
  We kennen de weg naar het doel dus eigenlijk helemaal niet. Misschien heb je een flauw vermoeden van de stappen die nodig zijn, maar verder dan 1 of 2 stappen vooruit kun je niet denken.
  Oeps, dat is schrikken. Wat moet je dan?
  In ieder geval loslaten; laat de controle los. Vertrouw erop dat de weg zich wel ontvouwt.
  Vervolgens bepaal je intuïtief wat de eerstvolgende stap is. Dat is vaak wel helder. Hoewel ik ook vaak meemaak dat de eerste stap rust is, even niets doen, afwachten, het laten bezinken. In deze maatschappij waar we denken dat stilstand achteruitgang is, is dat natuurlijk niet echt een lekkere eerste stap. Maar het werkt wel!

 3. We denken dat het slecht is als we ons doel niet bereiken

  De laatste valkuil is dat we teveel gehecht zijn aan ons doel. Deze valkuil ligt in het verlengde van de eerste valkuil. Ik benoem hem apart, omdat het een hardnekkige valkuil is. Iedere keer als we een doel helder denken te hebben, gaan we ons er aan hechten.
  Ik merk het zelf ook. Dan heb ik een idee, een plan voor bijvoorbeeld een nieuwe workshop. Dan zet ik een doel om deze workshop op een bepaalde datum te geven. Dat is een helder doel. Voor ik er erg in heb, is het voor mij heel belangrijk dat deze workshop ook doorgaat, dat er genoeg aanmeldingen zijn en dat het een succes is.
  Maar waarom is dat zo? Waarom is het belangrijk? Er hangt niet heel veel van af. Er gaat niemand dood als hij niet doorgaat. In mijn geval is het financieel ook niet erg als hij niet doorgaat. Er zijn zat andere activiteiten die genoeg geld opbrengen.
  Ja, mijn ego, die wil dat hij doorgaat. Anders heb ik gefaald, ben ik niet goed, gaan anderen van alles over mij denken, stel ik de deelnemers teleur. Al dat soort zaken spelen mee. Maar het is niet belangrijk!
  Realiseer je dat het wel of niet bereiken van een doel niet belangrijk is. Het is de balans tussen iets willen bereiken en het niet erg vinden als het niet lukt.
  In mijn e-boek geef ik hierover het voorbeeld van mijn vader die vroeger als we Risk speelden heel graag 6 wilde gooien. Hij concentreerde zich helemaal op 6 gooien. Zei een paar keer “zes, zes, zes” en dan gooide hij. Als hij dan 5 gooide, zei hij “ook goed”. Dat vond ik zo irritant altijd. Maar nu zie ik dat dit precies was wat ik nu leer. Een doel stellen en het weer loslaten.

Ik ben benieuwd welke valkuil jij het beste kent. Zou je dat in een reactie hieronder willen laten weten?

In diverse workshops en (online) trainingen leer ik je hoe je intuïtief met doelen om kunt gaan. Ook in webinars komt dit onderwerp regelmatig aan bod.

 

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.