Skip to main content

Creëer jouw werkelijkheid door het geven van aandacht

By 5 juni 2014december 21st, 2014Persoonlijk

Heb je wel eens opgelet waar jij aandacht aan geeft? Ben je je bewust van jouw focus; jouw filter waarmee je naar de werkelijkheid kijkt, voelt, ruikt, proeft en hoort?

Alles wat je aandacht geeft groeit, is een motto waar ik heilig in geloof. Je kent het vast wel dat je net een nieuwe auto hebt gekocht en plotseling van die auto heel veel auto’s ziet rondrijden, of dat je zwanger bent en veel zwangeren om je heen ziet. Jouw focus en aandacht bepaalt wat je ziet in de wereld.

Door je aandacht te richten, creëer je

Hierbij wil ik nog verder gaan. Door het richten van je aandacht in gedachten, woorden en daden kun je jouw werkelijkheid creëren. Ik merk dat als ik mijn aandacht richt op bijvoorbeeld het vrolijke, het blije in de mensen en dingen om me heen, ik heel veel vrolijke en blije mensen tegenkom en er zelf ook vrolijk en blij van wordt. Ik richt mijn aandacht meer op dat soort mensen, ik denk vaker aan vrolijke dingen en ik zeg vaker vrolijke dingen. Natuurlijk zijn er ook vervelende mensen en dingen, maar daar let ik niet op of ik laat ze los en negeer ze.

De strijd voeren tegen iets werkt averechts

Waarom werkt het niet om de strijd tegen fraude te voeren, of de strijd tegen kanker, of de strijd tegen wat dan ook? Omdat je je aandacht dan blijft richten op dat wat je juist niet meer wilt. Door er aandacht aan te blijven geven, kan het niet verdwijnen. Nou zeg ik niet dat je je kop in het zand moet steken en alles wat vervelend is moet negeren, want dat werkt ook niet. Ik zeg ook niet dat al deze initiatieven niet goed zijn. Volgens mij kunnen ze echter effectiever zijn als ze zich richten op het positieve.
Dus de strijd voor eerlijkheid. De strijd voor gezondheid. En dan voel je meteen wat het woord strijd doet. Dat maakt het tot een gevecht. Iets wat heel veel moeite kost, waardoor je moet lijden en wat slachtoffers kan vragen. Mooier is daarom nog om te kiezen voor bijvoorbeeld “De actie voor fraude” of “De liefde voor gezondheid”. Dus in plaats van te zeggen “in onze strijd tegen fraude vragen we je …” zeg je “in onze actie voor eerlijkheid vragen we je …” en zeg je “Vanuit onze liefde voor gezondheid doen we …”.

Dus wil jij meer vrede in de wereld? Richt je op de vrede in jezelf en om je heen en geef die aandacht. Wil je meer rijkdom? Richt je op de rijkdom in jezelf en om je heen en geef de rijkdom aandacht. Wil je meer openheid in je organisatie? Richt je op de openheid in jezelf en om je heen en geef die aandacht. In gedachten, woorden en daden.
Omring je ook met mensen die dat laten zien waar jij meer van wilt. Dus mensen die laten zien dat rijkdom mooi is, die laten zien dat je gezond kunt leven, die laten zien hoe je zakelijk succesvol kunt zijn op een manier die bij jou past.
Zo creëer je een werkelijkheid die jij wenst en zul je zien dat je ook zelf gaat veranderen. Moeiteloos.

Waar richt jij je aandacht op?

Wat zou er gebeuren als jij je met jouw gedachten, woorden en daden alleen nog maar richt op het pure, mooie en ware in jezelf, de ander en de dingen om je heen? Kijk, voel en luister de komende tijd eens door de maskers, omhulsels en façades van mensen heen en voel, zie en hoor alleen hun essentie, hun puurheid en het wonder dat in iedereen schuilt. Reageer daar eens op, geef dat aandacht en verbind je daarmee. Ook bij jezelf.
Ik voel nu al dat we dan een hele andere wereld zullen krijgen.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.