Skip to main content

Boekhouding en financiën op de douchedeur

By 22 mei 2014december 21st, 2014Ondernemerschap

De laatste tijd heb ik steeds vaker dat ik op de douchedeur even een rekensommetje maak. Over hoeveel ik voor een dienst ga vragen en wat dat dan oplevert; over hoeveel omzet ik tot nu toe heb gemaakt; over wat een bepaalde beslissing financieel betekent. Daar hoef je geen boekhouding voor op te zetten.

DBoekhoudingaarna spat ik er weer water over en is het weg. Ik heb het inzicht gekregen, heb gezien wat het financieel voor gevolgen had en dan mag het ook weer weg.

Het mooie vind ik dat je zo de tijdelijkheid van financiën ziet. We zijn geneigd heel veel waarde te hechten aan ‘harde’ cijfers. Daarom zetten we ze op papier of in Excel en bewaren het tot in de eeuwigheid. Maar hoe hard zijn deze cijfers?
Mijn ervaring is dat ze zeer veranderlijk zijn en een momentopname.

Ik raad iedereen dus aan om cijfers dus wat minder waarde toe te dichten en ze lekker weer los te laten. De ideale manier daarvoor is ze ergens op te schrijven wat daarna weer verdwijnt, zoals een douchedeur, in het zand, een papier dat je weggooit, etc.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.