Skip to main content

Angst en ondernemen – hoe kun je daar het beste mee omgaan?

Toen ik op Tenerife aan het wandelen was, realiseerde ik me dat angst soms handig is en soms niet. In een vlog heb ik toen vastgelegd hoe ik daarover denk.

Angst en ondernemen

Tijdens mijn vakantie op Tenerife had ik zin om een lekkere spannende wandeling te maken. Ik koos ervoor om een geocache te gaan zoeken, een schat die verstopt lag ergens in de bergen van Tenerife. Met een GPS coördinaat en wat aanwijzingen zou ik deze moeten kunnen vinden. In de beschrijving stond al dat deze cache voor avonturiers was.

Angst en ondernemenDat bleek ook wel toen ik op pad ging en voorbij dit bord kwam. Omdat een beetje risico bij het leven hoort, ben ik doorgelopen. Toen bleek dat ik de hele tocht over, in en langs een kanaal moest lopen dat langs de rand van de berg was aangelegd. Regelmatig liep ik vlak langs een stijle afgrond. Ik heb toen ook best wel wat angstige momenten gehad.

Ook in het ondernemerschap neem je risico en kom je angsten tegen. Angst en ondernemen horen gewoon bij elkaar. Het grote verschil is dat je op dat moment (meestal) niet fysiek in gevaar bent en dat angst je dus niet echt helpt. Angst is heel nuttig als je, zoals ik, langs een afgrond loopt en alert moet zijn en je lichaam net wat extra’s nodig heeft om de taak aan te kunnen. Je krijgt meer adrenaline, je spierspanning neemt toe en je alertheid is verhoogd. Allemaal nuttige zaken als je bijvoorbeeld een beer tegenkomt, of net niet in een ravijn stort.

Mentale en fysieke angsten

Mentale angsten zijn angsten die je in je hoofd maakt en die niet gebaseerd zijn om fysiek gevaar. Toch roepen ze hetzelfde effect op in je lichaam. Dit levert heel veel stress en roofbouw op je lichaam op. Bovendien ga je er niet beter van presteren en neem je geen betere beslissingen. Meestal zullen de beslissingen zelfs slechter zijn.

Ondernemerschap roept vaak angst op

Angst en ondernemen gaan heel vaak hand in hand. Als ondernemer neem je de verantwoordelijkheid voor alles. Je kunt je niet meer verschuilen achter een werkgever. Als ondernemer kies je vaak ook voor je droom of je passie. Je komt daarmee ook in een kwetsbaar gebied. Kritiek of mislukking neem je daardoor te snel persoonlijk. Dit levert allemaal angsten op. Angst om afgewezen te worden, angst om de controle te verliezen, angst voor te weinig klanten, angst voor succes (ja, ook die kom ik vaak tegen) en noem maar op.

Het is dus belangrijk dat je onderscheid maakt tussen angsten die fysiek handig zijn in bepaalde situaties en mentale angsten waar je niets aan hebt. Deze laatste angsten kun je beter loslaten.

Hierbij kan het citaat van Nelson Mandela behulpzaam zijn „Ik heb geleerd dat moed niet de afwezigheid van angst is, maar het overwinnen ervan. Een dapper man is niet hij die geen angst voelt, maar hij die zijn angst weet te overwinnen.”

Wat ik ook nog ontdekte over doelen

Verderop mijn wandeling ontdekte ik nog iets moois over doelen. Dat vertel ik onderstaande vlog.

Tijdens deze wandeling heb ik namelijk de geocache, de schat, mijn doel, niet gevonden. Ik moet bekennen dat ik daar even van baalde. Vrij snel echter realiseerde ik me dat het helemaal niet belangrijk was of ik mijn doel wel of niet bereikt had. De weg ernaartoe was voor mij veel belangrijker. Wat heb ik genoten van de spannende tocht in de prachtige natuur. Regelmatig genoot ik van het uitzicht, de atmosfeer en de heerlijke geur. Ook de fysieke inspanning en uitdagingen vond ik heerlijk.

Kortom, ik heb een heerlijke dag gehad, terwijl ik mijn doel niet heb bereikt. Of misschien was het hebben van deze ervaring wel mijn doel.

Zo gaat het ook in het ondernemerschap. We hebben geleerd dat we doelen moeten stellen en moeten meten in hoever we deze bereiken. Grote kans dat we onderweg vergeten te genieten van de reis. Want als ondernemer maak je mooie dingen mee. Je ontmoet mensen, creëert, maakt fouten, herstelt ze weer en gaat verder.

Heel eerlijk gezegd is het bereiken van je doel helemaal niet zo leuk als de weg ernaartoe.

4 Comments

 • Aletta van der Geest schreef:

  Mooi gezegd!

 • Esther Bouman schreef:

  Hoi Martijn,
  ook wij zijn met ons gezien fanatieke geocachers en zeker op vakantie brengt je dat op hele mooie plekjes. Ook wij hebben wel op richels gestaan of balancerend op een balkje om te proberen om toch net bij de cache te kunnen komen. Het is mooi hoe jij de parallel trekt met de avonturen van de ondernemer. Ook daar is het soms wel eens even heel spannend en loopt ons ego wel eens een flinke schram op, maar vallen we gelukkig niet meteen onze knieeen helemaal open. Het randje is dan vaak letterlijk en figuurlijk helemaal niet zo smal waar je op staat en dan kun je redelijk vlot weer opstaan en doorgaan. En bet belangrijkste is vooral om tijdens ieder avontuur, of het nu wandelend of ondernemend is, rond te kijken en te genieten van alles om je heen. Er zijn zulke mooie dingen te ontdekken en die zijn zeker niet alleen te vinden op de cachelocatie!

 • wemmie schreef:

  Dank je voor het delen.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.