Skip to main content

3 Manieren om als ondernemer in beweging te komen

Wat doe je als je vast zit in je bedrijf? Als je merkt dat je er even niet uitkomt kun je gemakkelijk blijven rondlopen in cirkels. In deze blog geef ik een aantal mogelijkheden om hier beweging in te creëren.

BevrorenVandaag tijdens het hardlopen kwam ik langs water dat niet bevroren was. Ik verbaasde me erover, totdat ik me realiseerde dat dit een beekje was dat stroomde. Doordat het in beweging was, kon het minder gemakkelijk bevriezen.

Zoals altijd, maakte ik de link met het ondernemen en persoonlijke ontwikkeling. Hoe is dat voor ons als mensen, als ondernemers? Zouden we ook minder gemakkelijk bevriezen als we in beweging blijven? Zou het ook andersom werken dat als je vast zit, dat je door in beweging te komen weer langzaam ontdooit en loskomt?

Soms komt je als ondernemer vast te zitten. Dat kan op vele fronten zijn. Het kan zijn dat je omzet stagneert of dat er (tijdelijk) geen nieuwe klanten komen. Je bedrijf kan ook best redelijk draaien, maar dat je het gevoel hebt dat dit het niet meer is. Misschien loop je wel rondjes in je gedachten en kom je in een maalstroom terecht waar je niet meer uit komt. Vastzitten en bevriezen heeft vele verschijningsvormen.

Zelf merkte ik in 2016 dat het langzaam minder bewoog in mijn bedrijf. Mijn omzet bleef erg achter bij het jaar ervoor en het voelde alsof het helemaal stil lag. Dat was gelukkig niet waar en dat jaar heb ik nog best een goede omzet gedraaid, ook al was deze de helft van het jaar ervoor en het jaar erna. Maar van binnen voelde het alsof ik helemaal vastzat.

In beweging komen is volgens mij een hele goede remedie tegen vastzitten. Er zijn verschillende manieren om in beweging te komen.

Letterlijk in beweging komen

Fysiek-in-bewegingJe kunt letterlijk in beweging komen door te gaan wandelen, hardlopen of een andere vorm van lichaamsbeweging te gaan doen. Zelf merk ik altijd dat door te gaan wandelen of hard te gaan lopen alles in mij weer gaat stromen. Ik krijg het warm, gedachten krijgen meer ruimte en ik krijg een andere kijk op zaken. Op die manier verruimt mijn geest en zie ik weer kansen en oplossingen waar ik die eerst niet zag.

Je kunt ook naar een andere plek verplaatsen. Als je altijd op kantoor zit te werken, ga eens op een flexwerkplek zitten of in een café of in de sauna (ja, ik ken iemand die dat doet). Je kunt ook op een andere plek in je huis gaan zitten, of misschien kun je je bureau verplaatsen. Door een andere plek te kiezen, zul je merken dat je op een andere manier naar je bedrijf en de vraagstukken gaat kijken. Je zult ook merken dat het fysiek anders is om op een andere plek te zitten.

Mentaal in beweging komen

MentaalDoor mentaal in beweging te komen, krijg je andere inzichten en kun je zaken loslaten. Mentaal in beweging komen werkt door jouw overtuigingen, principes en aannames eens tegen het licht te houden. De vier vragen van Byron Katie kunnen daarbij heel helpend zijn:

 1. Is het waar?
 2. Weet je zeker dat het waar is?
 3. Hoe reageer je op deze gedachte?
 4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

In de hoek van de creativiteitstechnieken zitten ook veel manieren om je gedachten in beweging te brengen. Bedenk bijvoorbeeld eens allemaal manieren om het probleem erger te maken. Hoe zou Donald Trump het probleem aanpakken? En Mahatma Ghandi? Wat zou je doen als je 10 miljoen euro kon besteden om het op te lossen. Al dit soort vragen helpen je om het probleem, je vraagstuk of de dagelijkse gang van zaken in je bedrijf in een ander perspectief te plaatsen.

Natuurlijk helpt het ook om fysiek in beweging te komen. Dat zorgt ook voor een ander perspectief en hierdoor kom je ook mentaal in beweging.

Op diepere lagen in beweging komen

Soms is het nodig om op nog meer lagen in beweging te komen. Er zitten dan bijvoorbeeld emoties in de weg, oude pijn of een systemische verstrikking die ervoor zorgt dat je in een patroon blijft hangen waar je niet uitkomt. Door deze diepere lagen in beweging te brengen, creëer je een basis waarop je gemakkelijker en vrijer kunt  bewegen.

Vast zittenDeze beweging op die diepere lagen vraagt wel een overgave en er echt voor gaan. Bovendien is dit niet altijd gemakkelijk en kom je dingen van jezelf tegen die je tot nu toe hebt weggestopt. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het heel waardevol is om wel in die diepere lagen te gaan bewegen. Het zorgt ervoor dat je veel minder vaak vast komt te zitten of bevriest (figuurlijk dan).

Familieopstellingen, de MIR-methode, de Sedona methode, emotioneel lichaamswerk en EFT zijn allemaal manieren om op die diepe laag beweging te creëren. Ze raken onbewuste verstarringen aan en initiëren daar een beweging.

Voor mij bleek een zogenaamde Birth into Being sessie de oplossing. Tijdens deze sessie die ik bij René Brons deed gebruikte ik geluid, trillen, massage, visualisatie en ademhaling om alles wat in mijn lijf vastzat los te krijgen. Het was een heftige sessie van 1,5 uur, maar daarna heb ik nooit meer de angst in mijn lijf gevoeld die ik in 2016 voelde. Bovendien kreeg ik meteen een stroom aan nieuwe klanten.

Wat ga jij doen?

Waar merk jij dat je bevroren bent of vast zit?

En op welke manier ga jij beweging creëren?

Als je niet vast zit, wat doe jij eraan om in beweging te blijven?

 

One Comment

 • Juully ruyters schreef:

  Hallo Martijn,
  Ik herken wel wat je zegt. Voor mij zelf is altijd letterlijke beweging van het lijf de eerste manier. Ik ga dan dansen of naar de yoga. Dan krijg ik vaak bewustzijn daarna op wat er echt vastzit of wat er speelt. Ik heb een aantal klanten die ik energiesessies geef en daar zie ik ook vaak dat als ze vastzitten met hun werk, ze ook letterlijk niets aan beweging doen. ik prober ze dan altijd te motiveren om weer letterlijk in beweging te komen zodat het gaat stromen.

  Groet,
  Juully

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.