flag-en

Inspiratieblog Intuïtief Ondernemen

Artikelen, video’s, linkjes en citaten

11 Jaar Ondernemen tip 3: Visualiseren helpt

In deze 3e tip in de serie van 11 tips vanwege mijn 11-jarig bestaan, besteed ik aandacht aan de kracht van visualiseren en intentie.

Zorgen als ondernemer: De omzet in mijn eerste jaar bleef achter

Het was september 2008 en ik maakte me een beetje zorgen om mijn omzet. Met mijn vrouw had ik afgesproken dat ik 1 jaar zou aankijken en dat we daarna met elkaar zouden kijken of mijn zelfstandig ondernemerschap de gewenste resultaten opleverde in geld, vrije tijd, flexibiliteit en zo. De omzet was 8 maanden na de start van mijn eerst volledige ondernemersjaar nog niet zoals ik hem wilde. Natuurlijk hadden mensen gezegd dat een bedrijf opstarten 3-5 jaar kost. Natuurlijk wist ook ik (of misschien wel juist ik) dat je niet van 1-100 gaat in 1 jaar als ondernemer. Toch wilde ik het eerste volledige jaar van mijn onderneming net zoveel verdienen als in loondienst. Maar het zag er dus niet naar uit dat dat ging lukken.

Visualiseren om de werkelijkheid te creëren

Visualiseren Nu had ik al de kracht van visualiseren ervaren en had ik ook regelmatig al gevisualiseerd dat ik mijn gewenste omzet zou realiseren. Deze visualisaties intensiveerde ik vanaf die september. Ik ging vaker visualiseren. Ik nam echt de tijd om te gaan zitten, mijn aandacht naar binnen te richten, mijn ogen te sluiten en te ontspannen. Ik liet alles los wat er op dat moment in mij speelde. Ik ademende een paar keer goed in en weer uit. Vervolgens stelde ik me voor dat het het einde van het jaar was en dat ik in mijn Excel sheet keek. Daar zag ik dat ik de gewenste omzet had bereikt. Ik voelde me blij en dankbaar dat het was gelukt. Ik visualiseerde hoe ik het mijn vrouw vertelde en hoe ik vol trots kon zeggen dat ik het eerste jaar al net zoveel verdiende als in loondienst. Wow, dat voelde echt lekker.

Hoe mijn wens uitkwam: toch de gewenste omzet

Dit visualiseren deed ik een paar keer per week. En ja hoor, niet veel later belde een collega ondernemer die bezig was met een groot project bij een hogeschool. Hij had aan de wieg gestaan van mijn bedrijf en ik was al nauw betrokken bij het project. Nu stelde hij voor dat ik samen met iemand anders de coaches die ondernemers begeleidden bij het opzetten van hun online marketing, zou begeleiden en opleiden. Hij had het over een tijdsbesteding van 2 dagen in de week. Na dit telefoontje ging ik snel rekenen en door deze opdracht zou mijn omzet precies uitkomen op het bedrag dat ik gevisualiseerd had. Wow, ik was echt helemaal gelukkig en blij. Dat visualiseren is echt een gouden tool!

Hoe mijn droom instortte

Visualiseren - Droom die instortte Totdat ik om de tafel ging met een van de anderen uit het project die de praktische zaken zou regelen. Hij meldde dat ze mijn uurtarief zo hoog vonden dat ze maar 1 dag in de week van mij gebruik wilden maken. Dat was natuurlijk nog steeds een mooie opdracht, maar de omzet halveerde en daarmee bereikte ik ook niet mijn gevisualiseerde omzet. Ik weet nog dat ik echt in mijn lijf de teleurstelling kon voelen. Het was echt heel heftig, omdat hiermee ook mijn geloof in het visualiseren en bijna in intuïtief ondernemen op losse schroeven kwam als het al niet helemaal verdween. De vaste grond waarop ik mijn bedrijf bouwde en hoe ik de wereld zag, viel weg.

Er is in die laatste maanden van 2008 ook niet significant veel omzet extra bij gekomen en aan het eind van het jaar had ik mijn gewenste omzet niet gerealiseerd. Het was een prachtige omzet voor het eerste jaar van een coach en we konden er met het gezin prima van eten. Maar toch, het zat me dwars. Waarom werkte het niet?

Intentie creëert werkelijkheid, niet jouw idee over de vorm

Later ging ik nog eens wat verder rekenen en heb alle netto inkomsten van mijn vrouw en mij toen ik in loondienst werkte vergeleken met de nette inkomsten van ons beiden in 2008. Dit bleek ongeveer precies hetzelfde te zijn. Mijn onderliggende intentie onder de gevisualiseerde omzet was uitgekomen! Ik wilde namelijk precies hetzelfde te besteden hebben als in loondienst. Ik wilde als ondernemer net zo lekker en fijn kunnen blijven leven als als werknemer. Dat was mijn intentie. Daarmee heb ik een berekening gemaakt over een bepaalde omzet die daarvoor nodig was. Hierbij had ik de inkomsten van mijn vrouw wat te laag ingeschat en de belasting die ik moest betalen te hoog. Uiteindelijk hadden we samen dus precies evenveel te besteden als in loondienst.

Dit was voor mij een hele belangrijke les. Het is dus niet zozeer dat wat ik visualiseer dat werkelijkheid wordt, maar het is mijn intentie die de werkelijkheid creëert. In de jaren daarna heb ik ook ervaren en geleerd dat naast deze intentie er nog meer zaken van invloed zijn op de werkelijkheid die jij creëert, maar de intentie is echt de belangrijkste. Daarnaast moet je er ook echt in geloven dat het kan, moet je afgestemd zijn op jouw hogere doel of missie, moet jouw intentie verbonden zijn met waardecreatie in de wereld en heb ik gemerkt dat hoe minder belemmerende patronen en overtuigingen mee resoneren, hoe sneller en gemakkelijker je de gewenste werkelijkheid creëert.

Daarnaast heb ik ook proefondervindelijk ervaren dat de werkelijkheid die jij voor ogen hebt, soms heel anders vorm krijgt, terwijl wel je intentie wordt gerealiseerd. De omzet van mijn eerste jaar was al een voorbeeld hiervan, maar soms is het verschil nog groter. Een goed voorbeeld is mijn intentie/wens om meer internationaal actief te zijn. Mijn beeld hierbij was dat ik in Amerika workshops en coaching zou geven aangevuld met online diensten voor Amerikanen. Tot mijn verbazing kreeg ik aanvragen voor workshops vanuit Bulgarije en is vanuit daar mijn internationale carrière gestart. Nu ben ik vooral actief in Europa en veelal in Oost Europa of voor Oost Europeanen.

Soms lijkt iets slecht terwijl het goed is

Het gaat er hierbij om dat je je niet vastklampt aan de vorm, maar je openstelt voor alle mogelijkheden. Eerder in mijn leven heb ik dit al ervaren toen ik nog niet zo bewust aan het creëren was. Ik was in loondienst en had bij mijn aanstelling bedongen dat ik een lease auto kreeg. 4 Jaar later had ik een nieuwe directeur en zou ik een nieuw lease contract moeten krijgen. Hij meldde me echter dat ik geen aanspraak meer kon maken op een lease auto. Ik maakte te weinig kilometers en moest dus zelf een auto aanschaffen. Oh, wat was ik pissig. Ik kon al niet zo goed met deze directeur door één deur en nu deed hij dit. Samen met mijn teamleider, waar ik wel heel goed mee kon, ben ik toen gaan onderzoeken wat ik kon doen om wel die lease auto te krijgen. Alles in mij ging in de vechtstand. Ik zou mijn recht halen!

Visualiseren - goed en slecht Totdat ik besloot om het los te laten. Ik kan me het moment nog goed herinneren. Ik vond hem echt een haantje, een macho, iemand die op z’n strepen ging staan. Belachelijk vond ik het! Totdat ik me realiseerde dat ik eigenlijk precies hetzelfde deed. Op dat moment besloot ik om niet meer te vechten, niet op mijn strepen te gaan staan en me over te geven aan dat wat er was. Wow, dat scheelde op dat moment al heel veel energie. Het werd echter nog mooier, toen we nog geen jaar later besloten om vanuit Haarlem naar Deventer te verhuizen. Dit was alleen maar mogelijk als ik met de trein op en neer naar Amsterdam kon reizen, want met de auto en al die files was geen optie. Bovendien vond mijn teamleider het goed dat ik in de trein zou werken. Dat betekende dat ik om 8.15 uur in de train stapte en om 17.15 uur weer terug in Deventer op het station was. Dit was onmogelijk geweest als ik nog een leaseauto had gehad.

Dit voorbeeld laat voor mij heel duidelijk zien dat je soms niet goed weet waarom iets gebeurt, of waarom de werkelijkheid anders is dan jij hem wenst (en misschien wel hebt gevisualiseerd), maar dat later blijkt dat het eigenlijk toch perfect is zoals het is.

Zelf creëren met visualiseren in 5 stappen

Wil je gebruik maken van de kracht van intentie en visualisatie? Gebruik dan de volgende stappen:

  1. Onderzoek wat je wil bereiken? Wat wil je echt? Welke intentie ligt daar onder?
  2. Visualiseer dat wat je wil bereiken alsof je het al hebt bereikt. Je hoeft niet te weten hoe. Richt je niet op de beren op de weg. Focus op dat jij je wens al hebt bereikt. Het is al werkelijkheid. Zie het helemaal voor je. Gebruik ook je andere zintuigen bij het visualiseren.
  3. Laat dit vervolgens ook weer helemaal los. Sta open voor alles wat er op je pad komt. Laat de vorm los. Laat jouw idee wat goed en slecht is los.
  4. Onderzoek belemmerende patronen en overtuigingen en transformeer deze.
  5. Ontvang, sta open en wees dankbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *