Skip to main content

11 Jaar ondernemen tip 8: timemanagement werkt niet

By 29 juli 2018oktober 1st, 2020Ondernemerschap

In de serie van 11 tips voor 11 jaar intuïtief ondernemen, dit keer tip 8 over het omgaan met tijd, tijdsdruk en timemanagement.

Een belangrijke reden voor mij om voor mezelf te starten was ook om vrij te zijn. Heerlijk leek het me om helemaal zelf de beslissingen te nemen. Heerlijk om de koers zelf te bepalen. Heerlijk om te beslissen of je een bepaalde opdracht wel of niet zou doen. Heerlijk om je eigen tijd in te delen en te werken wanneer jij dat wilt. In mijn eerdere tips over 11 jaar intuïtief ondernemen heb je al kunnen lezen dat die vrijheid niet altijd vrij was. Deze tip ligt dan ook wel in het verlengde van de tip over wie nou de baas is in je bedrijf. Je bent namelijk ook de baas over je eigen tijd.

Timemanagement op mijn manier was belangrijke reden om te starten

vakantiedagen timemanagement

Een belangrijke reden om voor mezelf te beginnen was ook het feit dat ik dan mijn eigen tijd kon indelen. Timemanagement op mijn manier. Op zich had ik in loondienst ook al veel vrijheden over mijn werktijden. Ik was echter heel erg gebonden aan declarabele uren, uren waar financiering tegenover stond. Bovendien was ik ook gebonden aan een vast aantal vakantiedagen.

O, wat weet ik het nog goed toen ik voor het eerst in loondienst ging na mijn studie. Ik kreeg 30 vakantiedagen (of zoiets). Iedere keer als ik een dagje vrij wilde, of op vakantie, ging dat van die dagen af. Ja natuurlijk, denk je, zo gaat dat. Voor mij was dat echt een shock. Tijdens mijn studietijd ging ik op vakantie wanneer ik dat wilde. Natuurlijk had ik wel colleges en tentamens, maar die lieten nog voldoende ruimte over. Op de kaart van mijn afstudeerfeest stond dan ook “Leven van vakantie tot vakantie en genieten van de tijd er tussenin”. Maar ik heb nooit kunnen wennen aan het aanvragen van vakantie, het bijhouden van je vakantiedagen en het niet meer op vakantie kunnen omdat je dagen op zijn.

Alle tijd voor de kinderen

Toen ik voor mezelf begon waren mijn dochters 6 en 4. Dat was voor mij de reden om vrij snel te besluiten om alle schoolvakanties vrij te plannen (dat zijn meer dan 30 dagen kan ik je verklappen). Ook zorgde ik ervoor dat ik twee dagen in de week om 15 uur klaar was met werken, zodat ik mijn kinderen uit school kon ophalen. Dat is voor mij echt een hele waardevolle ervaring geweest. Zo heb ik ze van heel dichtbij en heel betrokken zien opgroeien. Ook als ze ziek waren, kon ik vaak wel wat regelen en zorgen dat ik ‘vrij’ was. Dit kwam heel goed uit omdat mijn vrouw precies een maand nadat ik voor mezelf was begonnen een andere baan kreeg waarbij ze veel minder flexibel was en niet zo gemakkelijker meer vrij kon nemen of bij ziekte naar huis kon.

Wat is werk en wat is privé?

Werk privé timemanagementIn loondienst werkte ik 4 dagen in de week. In het begin was mijn idee om ook mijn bedrijf in 4 dagen in de week te runnen. De praktijk bleek echter anders in elkaar te zitten. Voor mij is het niet duidelijk wat precies werk is en wanneer niet. Ook kan het zomaar zijn dat ik op een dinsdagochtend met een vriend ga wandelen en lekker ga lunchen en blijkt dat hij bij mij een opleiding wil volgen. Is dat dan zakelijk of privé? Of ik ga met een goede zakenrelatie wat drinken op het terras op vrijdagmiddag. Zakelijk en privé lopen heel erg door elkaar heen en ik vind het helemaal prima.

Wel heb ik gemerkt dat het voor mij een valkuil is om niet altijd en overal met werk bezig te zijn. Ik zie altijd veel kansen en mogelijkheden en in ieder contact zie ik ook de potentie om zakelijk iets interessants met elkaar te doen. Heel leuk, maar het kan ook teveel worden.
Gelukkig zorgden mijn kinderen met hun vriendinnetjes en activiteiten in de vakanties ervoor dat ik me echt niet met mijn werk bezig kon houden. Want daar ben ik altijd heel scherp op geweest. Als ik activiteiten met de kinderen deed en doe, dan ga ik niet tussendoor op mijn telefoon zitten of toch nog even een telefoontje plegen. Ik was (meestal) echt aanwezig en met mijn aandacht bij de kinderen. Naarmate de kinderen ouder worden en steeds minder mijn aandacht nodig hebben en ook zelf regelmatig in de virtuele wereld zitten, ga ik weer anders om met mijn aandacht en tijd voor de kinderen.

Alles is tijdelijk niets staat vast – wat nou timemanagement

alles is tijdelijk timemanagementDaarmee kom ik bij een belangrijk aspect van eigenlijk alles, maar ook van het omgaan met je tijd als ondernemer. Zie niks als vast en voor altijd. Alles is een fase, tijdelijk, een moment. Waar het deze week wellicht goed is om 4 dagen te werken, past volgende week 6 dagen beter bij je. En waar je normaal graag de belangrijke zaken in de ochtend plant, kan het zomaar zijn dat je vandaag juist in de middag piekt. Veel tips op het gebied van timemanagement (maar ook op het gebied van ondernemen, marketing, financiën, etc.) gaan ervan uit dat er één juist weg is en dat die altijd en voor iedereen geldt. Dat klopt niet!

Natuurlijk is het handig en fijn om een vast idee te hebben over wat voor jou goed werkt en wat de goeroe’s adviseren als het gaat over het indelen van je tijd. En voor sommigen denk ik dat het misschien ook wel heel goed werkt om een vast ritme te plannen. Voor veel ondernemers en zeker voor mij is het juist goed om de flexibiliteit te houden en continu (intuïtief) af te stemmen waar dit moment om vraagt. Ik vind het heerlijk om flexibel te zijn en naar gelang de behoefte van mijzelf, mijn gezin, mijn vrienden en mijn klanten mijn tijd in te delen. Dat is een van de redenen dat ik de data voor workshops en opleidingen niet meer van tevoren plan, maar in afstemming met de eerste aanmelders bepaal.

Voorbeelden van flexibiliteit en losse structuur

Zo heb ik onlangs een opleiding gegeven waarbij vier van de zes trainingsdagen op een zaterdag vielen. Dat kwam zo uit met onze agenda’s. Achteraf heb ik hiervan wel besloten dat niet meer te doen. De weekenden hou ik zoveel mogelijk vrij voor mijn gezin.
Een andere opleiding heb ik 5 dagen achter elkaar in de herfstvakantie gegeven. Dat beviel me eigenlijk prima en zou ik zo weer een keer doen.
Door zo flexibel te zijn en geen vastomlijnde structuur te hebben in mijn tijdsbesteding, ontdek ik ook wat voor mij fijn is en wat niet.

Een ander voorbeeld is dat ik heb gemerkt dat ik één of soms twee dagen in de week helemaal zonder afspraken wil plannen. Dat zorgt voor veel rust, creatievermogen en heel praktisch dat ik dingen die zijn blijven liggen kan uitvoeren. Op een gegeven moment dacht ik dat het handig was om hier een vaste dag voor te plannen, maar dat werkte niet. Nu plan ik afspraken in mijn agenda totdat ik zie dat alle dagen behalve één (of twee) bezet zijn. Die lege dag wordt dan de dag zonder afspraken voor die week.

Hoe ik de tijdsdruk heb verminderd

Een ander aspect van timemanagement is het ervaren van tijdsdruk. Er is zoveel te doen en maar zo weinig tijd. In de beginjaren van mijn bedrijf heb ik best veel tijdsdruk gevoeld. Deze werd vooral veroorzaakt door de angst om niet genoeg klanten en dus geld te hebben. Daar heb ik op verschillende manieren aan gewerkt en bovendien veranderde dit toen mijn klanten-en inkomstenstroom stabiel bleek te zijn.  Als je je dus meer zou kunnen overgeven aan het vertrouwen en intuïtief kunt bepalen welke stappen je het beste kunt zetten, voel je niet zo’n tijdsdruk.

Daarnaast merkte ik (en af en toe nog steeds) de diepgewortelde calvinistische overtuiging dat je wel moet werken voor je geld. Als ik dus op donderdagmiddag in mijn hangmat in de tuin lig, merk ik toch iets van weerstand in mijzelf. Inmiddels laat ik me daardoor niet meer beïnvloeden en geniet ik met volle teugen van deze momenten. Een belangrijke ervaring was voor mij een experiment dat ik deed. Ik wilde toetsen of de overtuiging als je harder werkt, krijg je meer resultaat (in die tijd koppelde ik dat aan nieuwe klanten) klopte. Ergens wist ik dat deze overtuiging niet klopte, maar ik geloofde hem toch nog. Toen ben ik midden op de dag iets gaan doen wat ik totaal niet nuttig vindt, namelijk televisie kijken. Ik heb 2 uur lang een film gekeken. De gordijnen heb ik nog wel dicht gedaan, zodat ze van buiten niet zagen wat ik aan het doen was. Toen ik na die 2 uur mijn telefoon pakte, stond er 1 voicemail van iemand die klant wilde worden en had ik twee mailtjes van potentiële klanten. Hard werken en resultaat boeken heb ik vanaf dat moment los van elkaar gekoppeld.

Van timemanagement naar tijdsurfen

flow tijd timemanagementDoordat ik meer ruimte heb gecreëerd in mijn relatie met tijd, met het verband tussen tijd en resultaat en meer vertrouwen heb gekregen in dat er altijd een continue stroom van klanten en inkomsten zal zijn, kan ik ook op een andere manier met mijn tijd omgaan. In plaats van tijd managen, kan ik nu tijdsurfen (term van Paul Loomans). Dat is echt een wereld van verschil. Naast de afspraken in mijn agenda bepaal ik intuïtief met welke activiteit ik aan de slag ga. Dat kan een nieuwsbrief schrijven zijn, maar ook een wandeling maken of mijn moeder bellen. Regelmatig doe ik even niets (dat noemt Paul Loomans witjes in zijn boek “Ik heb de tijd, een handleiding in tijdsurfen”). Daarna stem ik me weer af op het moment en voel/weet/zie ik wat de volgende activiteit is die ik oppak.

Op deze manier kan ik echt genieten van de vrijheid die ik als ondernemer heb. Ik kan echt de tijd indelen zoals ik dat wil en wordt niet geleefd door agenda’s van anderen, overtuigingen over tekort of het idee dat harder werken tot meer resultaat zou leiden. Dit is voor mij een van hele grote waarde en ik doe er ook veel aan om in deze flow te blijven.

Ik ben benieuwd hoe jij met je vrijheid en tijd omgaat als ondernemer. Deel jouw ervaringen in een reactie op dit bericht.

One Comment

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.