Skip to main content

Zie het leven als spel en word vrij

By 28 januari 2014oktober 7th, 2019Ondernemerschap, Persoonlijk, Professioneel

Hoe serieus neem jij het leven? En hoe serieus neem jij je werk? En je sociale contacten? En je activiteiten voor clubs en verenigingen? En jezelf? Hopelijk niet te serieus.

Mijn ervaring is namelijk dat door het leven te serieus te nemen, je je de mogelijkheid ontneemt om te genieten, fouten te maken en vooral ook te relativeren. En dat zijn nou juist de ingrediënten die je nodig hebt om te experimenteren. En laat ik je vertellen, als je intuïtief wilt ondernemen, dan zul je moeten experimenteren!

Wees als een kind, speel je leven, wees vrij

Stel je eens voor dat het leven net zo is als toen je nog een klein kind was. Toen speelde je doktertje, vader en moedertje of boeven en politie. “Dan was jij de boef en was ik de politie.” “Dan ging jij mij nu vangen.” “Dan was ik weer ontsnapt en dan ging jij versterking halen.” We verzonnen een heel ‘spel’ waarin we zelf een rol speelden.

Wat nou als we dat nog steeds doen, maar ons er niet meer van bewust zijn? “Dan was jij mijn baas en moest ik doen wat jij zegt.” “En dan was er een crisis en moest jij mij ontslaan omdat dat van jou baas weer moest.” “En dan ging ik een coach zoeken en dat was jij dan.” Kortom, je kunt op eenzelfde manier over je eigen leven denken.
Want laten we eerlijk zijn; we hebben met elkaar toch een heel mooi spel verzonnen met regels, rollen, procedures en spelers.

En natuurlijk staat er nu misschien meer ‘op het spel’. Dat neemt echter niet weg dat we wel wat meer mogen relativeren.

Relativeer wat meer

Wat zou er gebeuren als je zou zeggen “En dan was mijn intuïtie heel erg sterk en luisterde ik daar altijd naar” en je zou gewoon eens doen wat je intuïtie je vertelt? Of je zegt “En was ik mijn eigen baas en wilde ik niet meer iedereen als klant”. En je doet het gewoon. Je denkt als een klein kind niet aan alle beren en alle gevaren. Je doet gewoon wat je eerste impuls is.

Misschien niet meteen met zoiets ‘groots’ als het stoppen met je bedrijf. Begin bij wat kleins. Dan zeg je tegen een klant gewoon eens echt wat je vindt. Of je neemt die potentiële medewerker toch niet aan omdat het niet goed voelt.

Wat is het ergste dat je kunt overkomen? En hoe erg is dat echt? En als je het leven nu eens niet serieus zou nemen. Hoe erg zou het dan zijn?

Neem een probleem waar je nu mee zit en bekijk dat in dit nieuwe daglicht. Misschien dat je als vanzelf een oplossing vindt. Verzin gewoon een nieuw script en voer dat uit.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

One Comment

 • trude schreef:

  Hoi Martijn,
  Hier sla je voor mij de spijker op de kop.
  Ik probeer een nieuw script te maken; experimenterend, onderzoekend..
  Ik voel dat ik een nieuw mens aan het worden ben. De basis ligt in mijn spel als kind….zoals hierboven beschreven precies.
  Minder serieus en streng en in contact met mijn speelsheid en creativiteit.”

  Om in de behoefte te voorzien ben Ik ben in een theaterkoor gestapt; spel en zang.
  Ik voel me weer een stukje thuiskomen bij mezelf.
  Wat dat al weer niet teweeg brengt ….levensgeluk en liefde voor het leven…

  Fijn dat jij het zo mooi op de site beschrijft .

  Ongelofelijk zoveel plezier er door me heen gaat en wat een energie dat weer geeft voor veel andere zaken.

  Fijn dat jij dat zo mooi op de site hebt gezet en mensen ermee in contact brengt.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.