flag-en

Inspiratieblog Intuïtief Ondernemen

Artikelen, video’s, linkjes en citaten

Willen wat er is als sleutel tot innerlijke rust

In deze blog ga je ontdekken hoe je door dat te willen wat er is, je innerlijke rust gaat vinden. Het is geïnspireerd op een stukje uit De Kleine Prins. Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry is een prachtig boekje over een prins die op reis is door het heelal. Zijn kinderlijke kijk op de dingen is heel verfrissend. Na een lange reis komt de kleine prins aan op de asteroïde 325, alwaar hij een koning aantreft. Omdat er geen ruimte is op de asteroïde, blijft hij maar staan. Van vermoeidheid moet hij gapen.

De koning zegt: “Het is in strijd met de etiquette om in tegenwoordigheid van een koning te gapen. Ik verbied het je”.

Ik kan het niet laten”, antwoordde het prinsje erg verlegen. “Ik heb een lange reis achter de rug en ik heb niet geslapen …

Goed”, zei de koning, “dan beveel ik je te gapen. Ik heb in geen jaren iemand zien gapen. Een flinke gaap vind ik een bezienswaardigheid. Vooruit gaap nog eens, ik beveel het je …

Ik word er zo verlegen van … Nu kan ik het niet meer …” zei de kleine prins, blozend tot achter zijn oren.

Hm, hm!” antwoordde de koning. “Nou ja, dan beveel ik je om af en toe eens te gapen …

Dit stukje uit illustreert op een prachtige manier wat je kunt doen als de wereld niet is zoals je wil dat hij is, of als mensen niet doen wat jij vindt dat ze zouden moeten doen. Dit is de sleutel tot innerlijke rust.

Ook jij bent een bevelende koning

Want laten we eerlijk zijn. Vaak hebben we in ons hoofd allang bedacht hoe iets precies moet zijn. Een afspraak die moet uitmonden in een deal, een training die goed moet verlopen, een klant die geen commentaar mag hebben of een workshop die door moet gaan, maar ook een partner die niet mag mopperen en kinderen die zonder zeuren hun bord leeg eten.

We geven als het ware een bevel, terwijl we geen invloed hebben op de omstandigheden. We voelen ons als een koning op een asteroïde en gaan er (onbewust) vanuit dat we alles kunnen bepalen.

Als het leven dan anders gaat, de resultaten blijven uit, iemand reageert anders dan we hadden verwacht, of we voelen ons niet zo fijn, dan ontstaat er stress. We accepteren niet dat het is zoals het is. We denken dat wij bepalen, controleren, de baas zijn.

Jij bepaalt helemaal niet

Maar niets is minder waar. Het universum, de wereld bepaalt zelf wat er gebeurt. Dingen gebeuren gewoon. De koning in de Kleine Prins heeft dat inmiddels door en past zich snel aan door dan maar dat te bevelen wat er toch al gebeurt.

Sta daar maar heel even bij stil.

Willen wat er is, dat is een hele krachtige manier om rust te ervaren. Gewoon dat willen wat er op dit moment is of niet willen wat er juist niet is.

De oplossing voor innerlijke rust: Bied geen weerstand meer!

Wil je innerlijke rust? Wil je in een flow komen? Wil je diepgaand contact met je intuïtie? Dan werkt stress en weerstand niet echt lekker. Deze zorgen voor strijd, voor energieverlies en voor een gevecht met de werkelijkheid. Met hard werken en veel energie erin stoppen, krijg je dan nog wel dingen voor elkaar, maar echt leuk en relaxt is het niet meer.

Dat kan ook anders.

De koning uit De Kleine Prins heeft een goede manier ontwikkeld om om te gaan met omstandigheden die niet passen bij wat hij heeft bevolen. Als de Kleine Prins gaapt, geeft hij gewoon opdracht om te gapen. Als de kleine prins dan niet meer gaapt, geeft hij gewoon opdracht om af en toe te gapen. Zo is de wereld toch precies zoals hij hem heeft bevolen of gewenst.

Wat hij in feite doet is de weerstand tegen dat wat er is, loslaten. Door gewoon te accepteren wat er is, je over te geven aan het moment, de omstandigheden of wat dan ook, ontstaat er rust. Je zult merken dat als je geen weerstand meer biedt aan de werkelijkheid, je vanzelf gaat loslaten. Er ontstaat ruimte en nieuwe mogelijkheden. Je blik verruimt, nieuwe paden dienen zich aan. Dit is een van de vormen van de Sedona methode waar ik veel mee werk.

Geen weerstand meer bieden is een hele mooie en effectieve manier om dichter bij je intuïtie te komen; om contact te kunnen maken met een diepere bron van informatie. Deze bron helpt je om de juiste keuzes te maken, zowel privé als zakelijk. En dan kan het zomaar zijn dat je wel bereikt wat je zo graag wilt en ook moeiteloos en gemakkelijk.

5 stappen om innerlijke rust te vinden

Je kunt de volgende stappen gebruiken om te stoppen met weerstand te bieden.

 1. Kies iets uit waar je op dit moment weerstand ervaart. Iets Wat niet gaat zoals jij wilt, anders verloopt. Of een gebeurtenis waar je niet blij mee bent. Een reactie van iemand waar je je niet fijn bij voelt.
  1. Registreer bij jezelf wat dit met je doet:
  2. Welke gedachtes heb je?
  3. Welke emoties heb je?
  4. Wat gebeurt er in je lichaam?
 2. Verruim je bewustzijn en kijk vanaf een afstandje naar jezelf (je lichaam). Realiseer je dat je niet je gedachtes bent, dat je niet je emoties bent en dat je ook niet je lichaam bent.
 3. Zeg dan tegen jezelf dat je wenst dat het precies zo is als dat het is. Zeg dus “Ik wil dat deze klant deze klacht indient”, “Ik beveel dat er te weinig inschrijvingen zijn voor die workshop”, “Ik wens dat mijn vrouw tegen me schreeuwt” of “Ik wil dat ik angst voel op dit moment”.
  Neem weer waar wat er met je gebeurt als je dit uitspreekt.
 4. Misschien dat er nu wel gedachtes omhoog komen over waarom het misschien wel juist goed is wat er nu gebeurt. Hoe het je eventueel zelfs helpt of dient.
  Als deze gedachtes niet komen, maak dan verbinding met het idee dat alles wat er gebeurt perfect is zoals het is. Soms kom je er later pas achter waarom dat zo was.
  Geef je helemaal over aan de perfectie van het moment, ook als snap je dit niet en voelt het misschien ook niet zo.
 5. Richt dan je aandacht op je ademhaling. Op iedere inademing adem je meer en meer overgave in. Voel de overgave helemaal naar binnen komen.
  Bij iedere uitademing adem je weerstand en spanning eruit. Laat de weerstand wegstromen.

Wil je meer weten over weerstand loslaten en in de flow komen? Volg dan een van mijn trainingen of workshops of ga voor een coachtraject.

Ik ben heel benieuwd hoe het jou vergaat. Waar loop je tegenaan bij het loslaten van de weerstand? Welke tips heb jij als het gaat om accepteren wat er is? Laat het achter in een reactie onder dit bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *