Skip to main content

Vanuit flow ondernemen

Vandaag vroeg een klant mij hoe ik dat dan deed, intuïtief ondernemen. Ik legde het uit aan de hand van een beeld dat ik kreeg. Ik noem het vanuit flow ondernemen.

Het was een interessante vraag die ik, heel raar eigenlijk, niet zo vaak krijg. In mijn coaching, training, blogs, vlogs en mijn nieuwe boek deel ik wel veel over hoe je je intuïtie in kunt zetten in het ondernemerschap, hoe je gemakkelijker succes bereikt, hoe je intuïtief omgaat met je tijd en hoe je intuïtief meer klanten kunt krijgen. Al deze informatie is gebaseerd op meer dan 20 jaar aan ervaring, kennis en inspiratie. Maar hoe ik het zelf precies doe, dat heeft niemand mij nog gevraagd. En het antwoord was ook niet zo gemakkelijk.

Begrijp me niet verkeerd, ik doe het zeker niet perfect. Ook ik laat me soms leiden door angsten en verlangens. Ook ik heb wel eens haast en wil per sé iets bereiken. Ook ik baal als er niet zoveel klanten zijn als ik wil of als ik niet lekker door kan werken omdat het hele gezin thuis werkt in verband met Corona. Ook ik ken periodes waarin de omzet tegenvalt en dat laat me niet helemaal koud.

Tegelijkertijd heb ik inmiddels wel geleerd hoe je kunt ondernemen vanuit een soort flow, een ontspannen alertheid, geleid door intuïtie,  je overgevend aan een grotere beweging. Inmiddels kent mijn bedrijf omzetten die veel hoger zijn dan ik in loondienst kon bedenken, ben ik in heel Europa en daarbuiten actief, heb ik duizenden ondernemers bereikt en heb ik veel energie en plezier. De neiging om te presteren, me te bewijzen en vanuit tekortdenken in de overdrive te schieten, heb ik nauwelijks meer. Vanuit flow ondernemen is genieten.

Wat doe ik dan om intuïtief vanuit flow ondernemen?

Surfen op de levensstroom - vanuit flow ondernemenHet beeld dat ik kreeg was van een grote rivier die flink stroomt. Ik sta langs de kant en kies ervoor om in de rivier te stappen. Hiervoor gebruik ik een anker dat ik vasthaak aan een drijvende bal. Met het touw in mijn handen drijf ik achter de bal aan de rivier af. Soms gaat het rustiger en dobber ik, andere keren gaat het heel snel en is het alsof ik waterski.

Voor mij is de rivier de grotere stroom van het leven in het algemeen en mijn bedrijf in het bijzonder. Door in de stroom te stappen doe ik volop mee met het leven en met mijn bedrijf.

De bal staat voor mij symbool voor de volle potentie van mijn bedrijf. Door hier op aan te haken, tap ik in op een grotere bron en kracht die me mee voert met de levensstroom. Ik verbind met met de volle potentie van wat er mogelijk is met mijn bedrijf. Niet door een strategie te bedenken of door doelen te stellen, maar gewoon door in mezelf die bron te vinden, het hart van mijn bedrijf, de bruisende bal van het potentieel.

En dan gaat het ‘vanzelf’.

Door in de rivier te stappen, me te verbinden met het volledige potentieel van mijn bedrijf en me te laten meevoeren met de stroom, ontvouwt zich de weg. Dan bereik ik als vanzelf allerlei mijlpalen, zogenaamde doelen en resultaten. Dit vraagt van mij om me over te geven, te vertrouwen en niet te oordelen. Het vraagt ook om op het ‘juiste’ moment de ‘juiste’acties te ondernemen.

Het vraagt wel om actie

Deze manier van werken betekent niet dat ik niets doe en alleen maar achterover leun. Surfend op deze stroom stem ik mij in het hier en nu af en vraag ik mijn intuïtie wat de eerstvolgende stap is; wat mij nu te doen staat; welke actie op dit moment passend is. Op die manier bepaal ik mijn acties en mijn activiteiten gedurende de dag. Natuurlijk heb ik ook afspraken met anderen die al ingepland zijn. Op het moment dat ik die afspraken maak, verbind ik me ook met de stroom en het potentieel en vanuit die verbinding bepaal ik wat de juiste datum en tijd is. Afspraken met klanten laat ik vaak door de klant bepalen, waarbij ik hem of haar uitnodig om zich ook te verbinden met de stroom en zijn of haar intuïtie. Zelf check ik vervolgens of het voor mij ook klopt.

Op deze manier maak ik gebruik van het hefboomeffect dat in het universum aanwezig is. Mijn acties worden versterkt en vergroot doordat ik me heb verbonden met de levensstroom en de potentie van mijn bedrijf. Het universum spant nu samen met mij en samen creëren we de mooiste dingen. Dit uit zich in toevalligheden, mensen die op mijn pad komen, vragen van klanten die ik krijg of een artikel dat ik per ongeluk tegenkom op internet. Vanuit flow ondernemen gaat vanzelf.

Wat kun jij doen?

Je kunt je zelf ook verbinden met de levensstroom en met de potentie van je bedrijf. Ga rustig zitten en adem een paar keer diep in en uit. Laat je gedachten rustig worden en ontspan je lichaam. Stel je nu voor dat je naast de grote rivier van je leven staat. Neem waar hoe het is om daar te zijn. Maak verbinding met de rivier. Zie dan in de rivier een grote bal (of ander symbool) die staat voor de volledige potentie van je bedrijf. Verbind je met deze bal en laat je meevoeren met de rivier. Onderzoek, ervaar en geniet.

Stel je vervolgens de vraag “Wat mijn de eerstvolgende stap?”
Wees nieuwsgierig naar het antwoord.

Ik ben benieuwd hoe dit voor je is en wat jouw eerstvolgende stap is. Hoe ga jij vanuit flow ondernemen? Wil je hem delen in een reactie op deze blog?

4 Comments

 • Nathalie Beute schreef:

  Ow die is grappig, ik kreeg ineens zin om te gaan leren voor mijn toets, die ik binnenkort moet doen voor mijn studie Social Work en direct daarna, het is hoog tijd om mijn studieboeken voor de hoofdfase te bestellen. Dus ik ga snel aan de slag, al is het misschien niet met ondernemen…

 • Esther Janssen schreef:

  Mooie visualisatie Martijn. Ik voel dat ik ruimte mag maken in mijn lichaam om de antwoorden tot me te laten komen. En dat is precies wat ik aan het doen ben. Het is ook precies wat ik ondernemers leer: dat je Lichaam je Kompas is om in onzekere tijden te bewegen naar Kracht, Heldere richting & Vertrouwen.

  • Martijn Meima schreef:

   Ja, gaaf. Het lichaam als kompas. Naar aanleiding van mijn blog had ik het er met een collega over. Dat je lichaam inderdaad een soort ontvanger is om de richting van de stroom te vertalen in actie. Vervolgens zend het ook weer signalen uit naar het universum. Zo blijf je in tune met het grotere geheel.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.