flag-en

Inspiratieblog Intuïtief Ondernemen

Artikelen, video’s, linkjes en citaten

Succesvol ondernemen is je eigen weg gaan

Vandaag ging ik weer eens lekker wandelen bij ons om de hoek. Toen ik dit paaltje tegenkwam waar ik normaal altijd linksaf ga, dacht ik vandaag “ik ga lekker rechtsaf, dat klopt voor mij veel beter”. Dat is ook wat succesvol ondernemen is: je eigen weg gaan.

Daarmee ging ik van de gebaande paden af. De weg naar links is onderdeel van het Sallandse wandelnetwerk en daar zijn speciale betonnen platen voor neergelegd, zodat je veilig en zonder vies te worden kunt wandelen. Rechts was alleen een rand gras langs een sloot. Maar ja, het voelde heel goed om daar langs te gaan. Dus ik ging rechts.

Hoe vaak gebeurt het niet dat we mee gaan met wat er voor ons uitgestippeld is, school, studeren, een baan, pensioen, verzekeringen, kinderen, inentingen, weer school, etc. Hoe vaak sta je stil bij wat jij wilt, wat voor jou goed is?

Met name als we wat onzeker zijn, luisteren we graag naar anderen. Ook als we bang zijn dat we het verkeerd doen, luisteren we graag naar anderen. Dat zie ik ook bij veel coaches die voor zichzelf beginnen. Ze zijn goed in het coachen, maar in het ondernemen zijn ze onzeker en soms ook wat angstig. Ze gaan dan heel erg af op wat er in de boekjes staat, of wat de Kamer van Koophandel zegt, of wat er door de omgeving van ondernemers wordt verwacht.

Terwijl jij als ondernemer de enige bent die echt weet wat goed voor jou is en welke weg jouw weg is. Succesvol ondernemen gaat daarom ook om je eigen weg te durven gaan. Jouw eigen aanpak te volgen. Je kunt je laten inspireren door tips en ideeën van anderen. Je kunt advies inwinnen en verschillende mogelijkheden onderzoeken. Maar je hoeft niet op de gebaande paden te blijven. Het mag natuurlijk wel! Want het kan helemaal jouw weg zijn. Vaak genoeg, sla ik bij dit bordje ook links af en wandel dan heerlijk over de betonblokken en geniet van de omgeving.

En ik? Ik vond het heerlijk om die andere weg te lopen. Het voelde vrij, ongerept en lekker eigenwijs. Was het nu veel beter of leverde het veel meer resultaat? Dat weet ik niet. Doordat er geen anderen waren die hier wandelden, kon ik wel meer bij mezelf komen en ook echt voelen wat ik wilde en wat ik nodig had. Alleen daarom is het soms goed om van de gebaande paden af te gaan. Om dichter bij jezelf te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *