Skip to main content

Ondernemen, de dood en nieuw leven

Misschien een beetje een rare combinatie, ondernemen en de dood. Vandaag met Pasen wilde ik graag de link maken. Ben je bereid in je bedrijf bepaalde zaken dood te laten gaan, zodat er ruimte is voor nieuw leven?

In deze video leg ik uit hoe je door het omarmen van de dood in je bedrijf tot nieuwe dingen kunt komen. Hoe je kunt vernieuwen. Kortom, de dood niet als iets beangstigends, maar als iets noodzakelijks voor het ondernemen.

5 Comments

 • Cora Mossel schreef:

  Hallo Martijn,

  altijd weer leuk te zien dat er iets naar je toekomt terwijl je er net mee bezig bent of als het speelt in je leven. Ik heb onlangs voor het eerst zelf na één gesprek afscheid genomen van een cliënt omdat ik merkte dat ze me niet toeliet. Het gaf me een gevoel van vrijheid om de ruimte te voelen dat ik dit mocht en kon doen. Dat maakt me dan nog bewuster van de cliënten waar er wel een goede flow is. Ga zeker kijken en navoelen waar nog meer ruimte kan komen door afscheid te nemen of andere paden in te slaan. Fijne zomer.

 • Daphne Hubeek schreef:

  Dag Martijn,
  Kun je iets dood laten gaan, of kun je afscheid nemen? Het voelt als twee verschillende dingen voor mij, maar komt op hetzelfde neer als je de periode daarná bekijkt. Er komt dan ook een stukje rouw bij kijken, wat ook tijd en aandacht behoeft. Helemaal mee eens dat er ruimte ontstaat daarná en nieuwe dingen mogelijk zijn. Als je iets afsluit of iets beëindigt is er tijd en ruimte voor iets nieuws.
  Bedankt voor deze vlog!

  • Martijn Meima schreef:

   Ja er is inderdaad een verschil tussen afscheid nemen en dood laten gaan. Vanwege de metafoor koos ik voor dood laten gaan, maar vaak gaat het inderdaad over afscheid nemen.
   En ja, daar komt rouw bij kijken. Dus het is belangrijk om dat afscheid zorgvuldig en bewust te nemen. Goed dat je dat aangeeft. De beste manier om gedoe te krijgen in de toekomst is door afscheid en rouw te negeren of af te raffelen.

 • Leendert schreef:

  Je geeft me stof tot nadenken. Keer op keer. Dankjewel, Martijn!
  En het komt vaker voor dat jij zeer zinnige dingen zegt waar ik niet direct wat mee kan. En later wel.
  Ik heb ook al heel wat mogen doorgeven aan mijn klanten zonder dat ik zelf het idee heb dat ik er wat aan heb. En dat maakt me dankbaar!
  Dus ik ga het wel een keer beleven Haha

 • Martijn Meima schreef:

  Leuk dat je aangeeft dat mijn ‘zinnige dingen’ niet altijd meteen landen. Soms hebben zaken even suddertijd nodig. Niet alleen de dingen die ik zeg. Ik merk het met meer dingen. Geef het gewoon suddertijd. Daar wordt het vaak lekkerder van.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.