Skip to main content

Laat je geld maar rollen …

By 4 september 2014september 10th, 2015Ondernemerschap

Geld en ondernemerschap. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ondanks dat geld een hele neutrale energie is, maken wij er vaak van alles van. In dit artikel dat gaat over het laten stromen van geld.

Is geld ingewikkeld?
Bij mijn klanten zie ik dat geld vaak een ingewikkeld ‘iets’ is. Aan de ene kant is dat niet waarom ze ondernemen. Geld is eigenlijk helemaal niet belangrijk. Aan de andere kant heb je natuurlijk wel geld nodig om te kunnen leven in deze maatschappij. Geld is dus wel belangrijk. Bovendien heeft iedereen bepaalde overtuigingen mee gekregen over geld en gelden er ook in de maatschappij allerlei waarden en normen over geld. Tenslotte hebben we allemaal bepaalde ervaringen opgedaan rondom geld.

Ondernemer en geld
Waar je als werknemer je geld van de baas krijgt en in ruil daarvoor jouw bijdrage levert, is de uitwisseling tussen het leveren van een product of dienst en het krijgen van geld bij ondernemers veel directer. Jij bent 100% verantwoordelijk voor alles wat er in je bedrijf gebeurt. Zeker voor ZZP-ers geldt dat, omdat er niemand anders in je bedrijf werkzaam is. Hierdoor komen jouw ‘issues’ met geld als ondernemer nog directer en duidelijker naar voren.

Dit kan in de vorm van te weinig klanten en dus te weinig geld. Het kan zijn dat je geen goede prijs voor je dienst of product durft te vragen of dat je het juist moeilijk vindt om geld uit te geven voor je bedrijf. Hoe het zich ook uit, je hebt er als ondernemer last van. Daarom raad ik je aan om je issues met geld op te lossen, zodat je vrijer met geld om kunt gaan.

Laat geld maar stromen
Geld is eigenlijk gewoon energie, iets dat vloeit en stroomt. Totdat je het gaat blokkeren en de stroom laat stagneren. Dan is het eigenlijk net als water dat stilstaat. Het gaat stinken, er ontstaan ziektes en je kunt het niet meer gebruiken. “Geld moet rollen” is al een hele oude uitdrukking die o zo waar is.

In deze tijd waarin wordt gezegd dat we in een crisis zitten en er veel onzekerheid is, gaan mensen hun geld oppotten. Want geloof me, er is echt nog heel veel geld. Mensen geven het alleen niet meer uit. Zo houden we met elkaar de huidige situatie in stand. Wat zou er gebeuren als iedereen (voor zover mogelijk) 10% meer uit zou geven dan vorig jaar? Volgens mij hebben we dan een groei in de economie van 10%. Geen recessie, krimp, maar vette groei. Zo simpel kan het zijn.

Hoe kun jij geld laten stromen?
Ik wil je hierbij uitnodigen om te kijken hoe jij in jouw leven en in jouw bedrijf geld (weer) kan laten stromen. Laat je je logo toch door een professioneel iemand ontwerpen? Vraag je die collega ondernemer die jouw regelmatig adviseert om eens een factuur te sturen voor zijn of haar diensten? Doe je die verbouwing aan je huis toch ondanks dat het onzeker is wat de huizenprijzen gaan doen? Ga je een keer niet afdingen als je een nieuwe bank koopt? Of ga je toch met je geliefde uit eten terwijl je daar het geld eigenlijk niet voor hebt?

Kortom: als je geld weer laat stromen zal het ook naar jou toe stromen daar ben ik van overtuigd en dat heb ik ook aan den lijven ondervonden. Bij mezelf en bij klanten. Zo kunnen we met elkaar de economie weer lekker laten stromen.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.