Wat is het verschil tussen familie- en organisatie- of bedrijfsopstellingen
Familieoptellingen zijn vooral gericht op persoonlijke vraagstukken en kijken naar het familiesyteem. Organisatieopstellingen, ook wel bedrijfsopstellingen genoemd, zijn gericht op organisatievraagstukken en kijken in het werkgerelateerde systeem.
In familieopstellingen worden meestal elementen opgesteld uit het familiesysteem zoals vader, moeder, broers en zussen. In organisatieopstellingen gebruiken we elementen zoals een potentiële klant, product of dienst, afdeling X, functie Y, marketingstrategie, het doel van het bedrijf, de klant van de klant, de geschiedenis van het bedrijf, etc.
Oefenen we alleen met organisatieopstellingen?
De focus van de training ligt op het werken met opstellingen in een zakelijke context. Afhankelijk van de wensen van de deelnemers, richten we ons meer op bedrijfsopstellingen, carrièreopstellingen, marketingopstellingen, bewustzijnsopstellingen of familieopstellingen.
Een deel van de training gaat ook over meer vrijheid voor jezelf creëren in het begeleiden van opstellingen, waarvoor we ook familieopstellingen zullen gebruiken.
Mijn ervaring heeft me geleerd dat er niet zo’n strakke grens meer is tussen familie- en organisatieopstellingen. Er zijn allerlei tussenvormen van opstellingen. Tijdens de training kijken we wat zich aandient en werken we daarmee.
Welke achtergrond of voorkennis is er nodig om deel te kunnen nemen?
Iedereen kan deelnemen aan de training. Je hebt niet bepaalde mentale vaardigheden nodig omdat je vooral al doende gaat leren. Ik ga er wel vanuit dat je al wat persoonlijk ontwikkelingswerk hebt gedaan en dat je bekend bent met coaching en/of advisering. De training richt zich op het leren van het ambacht van opstellingen begeleiden en daarnaast een klein beetje op persoonlijke ontwikkeling.
Hoe is Martijn als trainer?
Je kunt de pagina op deze site bekijken met meer informatie over mezelf. Over mij als trainer kan ik het volgende vertellen.
In 2008 ben ik getraind door Nienke Binkhorst, een leerling van het Bert Hellingerinstituut. Sindsdien gebruik ik bijna dagelijks opstellingen in een of andere vorm. In 2013 gaf ik mijn eerste training waarin mensen het ambacht van opsteller konden leren.
Ik heb een intuïtieve stijl. Ik werk niet met protocollen of vaststaande stappen. Liever laat ik het veld me de weg wijzen. Dit is in lijn met het nieuwe opstellen, de nieuwe stijl van opstellen van Bert Hellinger, de grondlegger van familieopstellingen.
In het gebruik van opstellingen ben ik zeer creatief. Er is niet een format of aanpak die ik altijd gebruik. Als trainer combineer ik energie, humor en lichtheid met stilte, diepgang en authenticiteit. Je zult je aangemoedigd voelen om je eigen stijl te ontdekken en te ontwikkelen. Er is niet één manier!
Deelnemers waarderen de luchtigheid en speelsheid waarmee ik werk en tegelijkertijd de transformatieve kracht die ze ervaren. Men zegt dat ik doe wat ik zeg (practice what I preach) en dat ik echt alles er kan laten zijn. Dit zorgt voor een veilige omgeving waar je kunt leren en experimenteren.
Volg je de methodologie van Hellinger?
Ja, mijn methode is met name gebaseerd op die van Bert Hellinger. Omdat er geen regels en gedragscode zijn voor opstellers, hebben zich diverse stromingen ontwikkeld. Ik ben opgeleid door mensen die door het Bert Hellinger instituut of door Bert Hellinger zelf zijn opgeleid. Daarnaast heb ik workshops en trainingen gevolgd bij andere stromingen. Daardoor heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld die sterke wortels heeft in de aanpak van Bert Hellinger.
Als er zoveel verschillende manieren zijn, hoe weet ik dan of jouw aanpak voor mij werkt?
Om te ontdekken of deze training en mijn aanpak bij jou past, raad ik je aan mijn website te bekijken. Lees mijn blogs, bekijk mijn vlogs om zo een beeld van mij te krijgen. Daarnaast kun je mijn webinars bekijken. Ook is het mogelijk om een Skype of telefonische afspraak te maken om elkaar beter te leren kennen en samen te onderzoeken of ik de juiste leraar voor je ben.
Mijn stijl is luchtig, speels en met humor. Tegelijkertijd puur en verdiepend. Ik heb een intuïtieve aanpak en richt me niet veel op de theorie. Voor mij zit het leren in het doen. Daarom start je direct al met oefenen.
Ik raad je aan je intuïtie te volgen bij het kiezen van de juiste training. In deze blog vind je diverse manieren waarop je intuïtief keuzes kunt maken.
Hoe zit het met certificering?
Voor het werken met opstellingen gelden geen certificeringen. Iedereen is vrij om deze methodologie toe te passen en over te dragen. Dat vind ik zelf ook het mooie van opstellingen.
After the training you will get a certificate telling that you followed the training.
Kan ik direct opstellingen begeleiden?
Jazeker, dat is mogelijk. Afhankelijk van hoe snel je het ambacht oppikt kun je na de 6 dagen eenvoudige opstellingen begeleiden. Eerst misschien als gratis pilot of direct voor een vergoeding. Ik heb deelnemers beide zien doen. Tijdens de training oefen je al veel. Bovendien raad ik je aan om tussendoor in oefengroepjes nog meer te oefenen. Afhankelijk van jouw zelfverzekerdheid en in hoeverre je het in de vingers hebt, kun je opstellingen begeleiden in 1-op-1 setting of in groepen. Het is aan jou.
Heb ik in het begin een supervisor nodig?
Nee, dat is niet nodig. Als jij het fijn vindt om iemand te hebben die meekijkt en waarmee je jouw aanpak kunt bespreken, is dat zeker mogelijk. Het is echter geen verplichting. Ik raad je aan om naar je intuïtie te luisteren bij het vinden van de vervolgstappen in het begeleiden van opstellingen in jouw werk. Dit is voor iedereen verschillend. Tijdens de training kunnen we ook aandacht besteden aan hoe je opstellingen verkoopt en hoe je meer zelfvertrouwen krijgt in het begeleiden.
Wat zijn de trainingstijden?
Meestal trainen we tussen 9.30 en 16.30 uur. Het kan zijn dat ik op basis van de wensen van de groep deze tijden aanpas. Ik ben flexibel.
Kan ik de kosten aftrekken?
Als ondernemer kun je de kosten voor deze training aftrekken als bedrijfskosten. Ook kun je de BTW verrekenen met de BTW die je moet afdragen.
Als particulier kun je de kosten aftrekken van de inkomstenbelasting met een drempel van 250 euro. Ga voor precieze details naar de site van de belastingdienst.
LET OP: Je kunt hier geen rechten aan ontlenen. Ik ben geen fiscalist, maar geef alleen aan welke mogelijkheden ik zie.