Intuïtief beslissen of de opleiding wat voor jou is

Of een bepaalde opleiding (van mij of van anderen) wat voor je is, kun je heel rationeel aanpakken. Plussen, minnen, lijstjes maken, wegingspercentages toekennen en dan komt er uit wat je het beste kunt doen.
Dit werkt helemaal niet! Daarom heb ik een intuïtieve manier om die keuze te maken.

Voor deze oefening heb je 4 A4-tjes nodig, een ruimte om de blaadjes op de grond te leggen en 10 minuten van je tijd. Volg de volgende stappen

 1. Maak een briefje voor de volgende keuzes:
  1. De opleiding nu volgen
  2. De opleiding de volgende keer volgen
  3. Deze opleiding niet  hier volgen
  4. Deze opleiding helemaal niet volgen
 2. Schrijf deze keuze ieder apart op een briefje. Maak eventueel ook nog een briefje met een vraagteken. Dit doe je omdat je nooit alle mogelijke opties kunt bedenken. Hiermee breng je nog een mogelijkheid in die je zelf niet had bedacht.
  Zorg dat er niet teveel opties zijn 3 à 4 is ideaal. 5 of 6 werkt ook nog wel, maar daarna wordt het teveel. Maak dan eerst een selectie.
 3. Vouw de briefjes dubbel en hussel ze door elkaar, zodat je niet meer weet welke optie er op welk briefje staat.
 4. Leg nu intuïtief ieder briefje op een plek in de ruimte. Denk hier niet bij na, leg ze gewoon neer.
 5. Ga op een afstandje staan en registreer wat er bij je gebeurt. Wat neem je waar? Fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch? Wat gebeurt er in relatie tot de briefjes? Trekt er één je aandacht? Op welke manier?
 6. Loop vervolgens naar een briefje naar keuze. Neem waar wat er gebeurt als je je er naartoe beweegt.
 7. Ga vervolgens op het het briefje staan.
  Registreer, neem waar wat er bij je gebeurt. Je kunt iets waarnemen in je lichaam, in je emoties, in gedachtes, je kunt via je intuïtieve kanalen (zien, voelen, weten, horen, proeven, ruiken) informatie krijgen. Registreer alles wat er met je gebeurt. Schrijf het eventueel op als je dat fijn vindt.
 8. Ga naar het volgende briefje en doe het zelfde.
  Zo ga je alle briefjes langs.
  Ga eventueel voor een tweede keer op een briefje staan als je nog een keer wilt waarnemen wat deze optie met je doet.
 9. Als je alle briefjes goed gevoeld hebt, kun je de briefjes openen en zien welke optie waar ligt. Dan kun je de informatie die je hebt waargenomen koppelen aan de opties.
  Soms is het heel helder dat je precies weet welke optie je moet doen. Soms is het wat vager en onduidelijker en heb je bij de een bijvoorbeeld enthousiasme gevoeld en bij de ander rust. Op die manier heb je dus extra informatie gekregen over wat deze optie met jou zal gaan doen. Deze informatie kun je vervolgens meenemen in je beslissing.
 10. Valt je keuze intuïtief op het vraagteken, dan weet je dat je de juiste optie nog niet hebt bedacht of dat je die er niet bij hebt gelegd. Soms weet je dan direct welke optie dat is. Soms heeft het nog even tijd nodig voordat je over deze vraag een beslissing kunt nemen.

2 Comments

 • Leuke oefening. Zelf werk ik wel met de rationele aanpak, maar ik koppel er altijd een intuïtief element aan vast om na te voelen of de rationele keuze klopt bij wat er van binnen speelt. Jouw oefening vind ik heel mooi voor mensen die teveel in hun hoofd blijven hangen. Ik heb er even mee geëxperimenteerd en merkte dat er een ander element bij kwam, namelijk een oefening die ik een keer heb geleerd om in je lichaam te voelen of het een ‘ja’ of een ‘nee’ is. Bedankt!

 • Anja schreef:

  Hoi Martijn,

  Goed bezig 😉

  Deze oefening hebben we in het verleden wel gedaan met brieven van sollicitanten.
  Deze op de kop leggen en dan met de voeten erop staan (tja..) en de energie in laten werken.
  En ik kan je zeggen…nu dus/achteraf…. ja, het werkt !!! (Ik herkende zelfs de energie tijdens de ontmoetingen).
  Maar ook later in het werkveld dus check dubbelcheck.

  Licht & liefde, Anja

Leave a Reply


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.